REBARBOROVÝ PEČENÝ KOMPOT K OBĚDU I NA KOLÁČ

KVĚTNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – VZPOMÍNKOVÝ VĚNEČEK SHABBY CHIC
19.5.2022
4 VÝBORNÉ SLANÉ KOLÁČE Z RŮZNÝCH TĚST
24.5.2022

Přišel krásný jarní rebarborový čas. Komu bují tato úchvatná rostlina na zahradě, měl by se rozdělit se sousedy.

Rebarbora, alias reveň kadeřavá se těší v tuto dobu největší síle. Zpravidla vykvétá mohutným květem a dává najevo, že se doba její sklizně krátí, neboť se v rostlině začne ukládat velké množství kyseliny šťavelové, která neprospívá ledvinám. Z rostliny jíme pouze silné vrubovité řapíky a nikdy nekonzumujeme listy obsahující jedovaté látky i zmíněnou kyselinu šťavelovou. 

Reveň patří neodmyslitelně k prázdninovým zahrádkám našich babiček a tetiček, kdy už se z výše uvedených důvodů nekonzumovala, a její dvoumetrový vzrůst patřil k dominantám v terénu. Do této doby si však i dnes užíváme všech dobrot, do nichž se s touto zajímavou zeleninou můžeme pustit. Především jsou to koláče a štrúdly, moučníky kombinované s tvarohem a jahodami, zavařeniny i náplně do knedlíků, kde lze kombinovat reveň s bobulovým ovocem i jablíčky.

Vlastníte-li vzrostlou reveň, vylámejte včas její řapíky, a kromě toho, že se podělíte s přáteli, uložte ji do mrazáku nebo zavařte formou kompotů. Zvláště ty patří k velkým pochoutkám, přičemž nejlepší jsou čerstvě připravené a vychlazené. Zde je pár rad, na co si dát při zpracování a konzumaci reveně pozor:

  • rebarboru jezte pouze do konce první poloviny června, pak už je kyselina šťavelová obsažena i v řapících a u některých z nás může způsobit ledvinové potíže; ve sběrovém období obsahuje této látky minimum (0,12 %)
  • tuto zeleninu je ideální konzumovat s mléčnými výrobky, protože v malé míře dokáže odvádět vápník z těla (např. ze zubní skloviny); to věděly už naše babičky a koláče připravovaly pokaždé s tvarohem, který také absorboval šťávu, která se z reveně hojně uvolňuje; po jiné úpravě pokrmu zařaďte třeba bílý jogurt - hodí se k němu jahodovo-rebarborový džem, ke knedlíkům přidejte strouhaný tvaroh apod.
  • vedle léčebných vlastností kořene, patří ke zdraví prospěšným látkám získaným z nadzemní části rostliny vitaminy skupiny B, C, železo, zinek i draslík, a také velké množství vlákniny, která nám dodá pocit sytosti a spolu s dalšími látkami zbavuje tělo škodlivin i účinně ničí mikroorganizmy; rebarbora je močopudná

Při vaření nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny. Raději sáhněte po hrnci či kastrolu se smaltovaným povrchem. Máte-li rádi cibulákové dekory, v galerii pod článkem objevíte i další typy zboží se vzory ladícími s kuchyněmi v chalupářském nebo vintage stylu.

Příprava: 45 minut + pečení v troubě

Nálev

  • 800 g rebarbory
  • 500 ml vody
  • 2 sáčky rakytníkového čaje

Do trouby

  • 250 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 2 hřebíčky
  • 1 větší kousek skořice
  • 150 g borůvek

1. Řapíky odvažte, umyjte a oloupejte. Do kastrolu nalijte 500 ml vody a oloupané části vložte dovnitř. Přidejte 2 sáčky rakytníkového čaje, směs uveďte do varu a 8 minut vařte. Krásně červený nálev sceďte pro pozdější využití.

2. Mezitím očištěnou reveň šikmo nakrájejte na 3 - 4cm špalíčky, vložte je do kastrolu a urovnejte do roviny. Přilijte nálev a ne-ní-li reveň potopená, dolijte trochu vody. Nemusí být úplně pod hladinou, protože později pustí šťávu a nálevu bude dost. Jde o to, aby se stejnoměrně propekla. Troubu zapněte na 200 °C.

3. Do kastrolu přidejte cukr, vanilku a koření a vše dobře promíchejte. Nechte chvíli stát, aby se cukr rozpouštěl, znovu promíchejte a kastrol přikryjte poklicí (má-li kovovou úchytku) nebo ho dokonale překryjte alobalem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 minut.

4. Po 20 minutách směs promíchejte, čímž zkontrolujete, zda se cukr dokonale rozpustil, a přidejte borůvky. Dejte dopéct na posledních 10 minut.

Hotový kompot podávejte vychlazený s kouskem meduňky, nebo máte-li ho hodně, sterilizujte ho 20 minut při 90 °C. Sklenice na chvíli otočte a uskladněte je v chladu a temnu.

Rebarboru mnoho lidí nadevše miluje. Ti, kteří neochutnali velice specifické a výjimečné pochoutky z této zeleniny, se trochu bojí, že jim uškodí. Jste-li zdrávi a nebudete rebarboru konzumovat obden, vaše tělo bude v pořádku. Určitě ochutnejte lahodný kompot, který se leckde podává zcela rozvařený a pak se v podstatě pije. Řapíky reveně varem dost rychle změknou, protože se zbaví šťávy a jejich struktura se zbortí. Napodruhé ji můžete jen krátce provařit a vyzkoušet si, co vám chutná lépe. V každém případě však jezte reveň pouze tepelně upravenou. Borůvky přidávám nakonec, je to výborná kombinace chutí, ale stejně tak můžete přidat například i mrazený červený rybíz, pokud se potřebujete zbavit loňské úrody.

Příprava nálevu je jednoduchá a trvá jen pár minut. Je zde vidět, že oloupaná slupka z reveňových řapíků začíná pouštět barvu, ale ještě jí hodně pomůžu:

TIP: Abych získala krásně červený nálev, svařím nejprve oloupané třásničky z povrchu řapíků - jednak proto, že právě zde je uložena vzácná část minerálních a aromatických látek, navíc povrch neobsahuje kyselinu šťavelovou a kompot je potom méně kyselý. Slupky odevzdají nálevu pouze růžový odstín, takže mu pomohu ještě přídavkem sáčků s čajem. Mým oblíbeným je rakytník, který nálev zabarví do syté červené a přidá porci zdraví navíc.

Věřte mi, že si opravdu pochutnáte. V kompotu je spousta chutí, které se vám budou pomalu promenádovat na jazyku. Pokud máte reveně dost, zavařte si ji na zimu. Kompot se svou trochu exotickou chutí je výborný samotný i k masu a pokud šťávu slijete, a naředíte sodou, s potěšením ji vypijete, zatímco kompot uložíte do tvarohové peřinky na kynutý koláč...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.