Kontryhel: Královna ženských bylin a pomocník v hubnutí. Věříte, že už jeden hrnek denně funguje?

Nenápadná luční bylinka s drobnými žlutozelenými květy je nejlepším přítelem žen. Podpoří léčbu gynekologických problémů, blahodárně působí na pleť a dokonce pomůže zhubnout. Řeč je o kontryhelu obecném. Jak tato mocná bylinka působí?

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) je nenápadná bylinka s laločnatými listy, připomínajícími ženskou sukni a drobnými žlutozelenými květy. Najdeme ji na loukách, v zahradách, ve světlých vlhčích lesích, podél potoků i cest. Vyskytuje se v Evropě, severní Asii a ve východní části Severní Ameriky.

Udolá holčičí potíže

Tato skromná bylinka získala titul královna ženských bylin pro svou schopnost pomáhat ženám zbavit je gynekologických potíží. Je plná fytohormonů, rostlinných hormonů, které dokážou spolupracovat s ženskými hormony. To je důvod, proč je nazývaná nejlepší přítelkyní žen. Najdeme v ní také třísloviny, hořčiny, silice, kyselinu salicylovou, organické kyseliny, vitamín C i minerální látky.

Jak bylinka ženám pomáhá?

Kontryhel je využíván jako podpora léčby mnoha ženských problémů, jak píše web Helsana. Premenstruační syndrom ztrpčuje život mnoha ženám. Kontryhel si s ním umí poradit. Dokáže totiž zmírnit pocení, nervozitu, úzkosti i nespavost. Tyto jeho účinky ocení i ženy během menopauzy. Dále zmírňuje nadměrné menstruační krvácení i bolestivou menstruaci. V kombinaci s řebříčkem si také poradit s její nepravidelností, informuje web Health Embassy.

Blahodárné účinky kontryhele ocení ženy, které se potýkají s různými gynekologickými neduhy. Jeho schopnost ničit bakterie a plísně z něho dělá skvělého pomocníka při léčbě zánětlivých onemocnění ženských orgánů i při mykózách.

V těhotenství i při kojení

Tato ženská bylinka je mocnou přítelkyní těhotných a kojících žen. Kontryhel pomůže také ženám, které se snaží otěhotnět. Schopnost této bylinky blahodárně působit na ženské hormony i na svalovinu dělohy se ocení ženy během těhotenství. Bylinka výrazně snižuje riziko samovolného potratu, zlepšuje průběh těhotenství i samotného porodu. Po porodu urychluje hojení poporodních jizev a podporuje zpětné zpevnění děložního svalstva. Dokonce umí podpořit tvorbu mateřského mléka.

Kontryhel působí také jako přírodní léčba akné, zpevňuje a regeneruje pokožku. Rovněž umí pomoci ženám zbavit se nadbytečných kil.

Jak užívat kontryhel

Kontryhel užíváme zejména ve formě čaje. Lze z něho připravit také tinkturu, olej i mast. Nejjednodušší je příprava čaje. Tři čajové lžičky sušené byliny přelijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Poté čaj scedíme. Užíváme jeden až dva šálky denně. Listy kontryhele využijeme i v kuchyni. Jejich lehce nahořklá chuť se hodí do salátů, pomazánek, polévek, nádivek.

Pomocník při hubnutí

Kontryhel ocení také ženy, které se chtějí zbavit nadbytečných kil. Tato mocná bylinka zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků. Zadržování vody v těle bývá častou brzdou v hubnutí. Kontryhel si poradí i s tímto problémem. Při hubnutí pijeme jeden hrnek vlažného kontryhelového čaje denně ráno na lačno po dobu čtyř týdnů. Následně si dáme týden pauzu a opět pokračujeme v pití čaje.

Zdroj: www. healthembassy.co.uk, www.helsana.ch. Náhledová fotografie: Getty Images