Cenu ELBE DOCK získal krátký film Pokoj

Cenu ELBE DOCK získal hraný film Pokoj (v originále after a room) švýcarské režisérky Naomi Pacifique. Cena je určena pro začínající režiséry hraných, animovaných i dokumentárních filmů ze střední Evropy. Celkem se do soutěže přihlásilo 387 snímků. V porotě zasedla dramaturgyně Anifilmu Malvína Balvínová, spoluředitelka FILMFEST DRESDEN Anne Gaschütz, producentka Steffi Rostoski a producentka Julie Žáčková. Poslední jmenovaná při neformálním zakončení festivalu 21. 5. v německých Drážďanech v prostorách bývalého nákladového nádraží GEH8 vysvětlila rozhodnutí poroty: „V autentické a strhující atmosféře jsou zkoumána témata body image a vlastní identity, která zůstanou v divákovi silně zakořeněna dlouho po zhlédnutí filmu.“ Snímek byl mimo jiné již dříve oceněn na festivalu v Locarnu.

 

Mezi 15 nominovanými filmy se objevily také 4 české: Can You Still Feel the Butterflies? (režie: Radek Brousil, Kryštof Hlůže), Ospalky (režie: Kateřina Hroníková), Příběh hrůzostrašné Eliz (režie: Eliška Kováříková, Adam Struhala) a Sestry (režie: Andrea Szelesová).

 

Pokoj (after a room, 2021, 21 min.)

 

Ve filmu švýcarské režisérky Naomi Pacifique, která se zároveň zhostila i hlavní role, nahlížíme do pokoje, který je neuspořádaným, leč útulným vesmírem dvojice, jejichž společné noci se zdají být nekonečnými. Navzdory tomu, že se pár po bytě pohybuje beze studu z vlastní nahoty, tušíme, že uvnitř sebe Naomi s čímsi bojuje. Hrdinčina současná zádumčivost je stavěna do kontrastu s její nenucenou hravostí předškolního věku, kterou film zpřítomňuje za pomoci starých home-videí. Dokáže se Naomi napojit na svoje dřívější bezprostřední já?

Naomi Pacifique

Naomi Pacifique je švýcarská multidisciplinární umělkyně. Na Oxfordské univerzitě vystudovala magisterský program v oboru kreativního psaní a na London Film School získala magisterský titul v oboru filmová tvorba. Její absolventský film after a room měl premiéru na 74. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Locarnu v sekci Pardi di Domani. Její poslední krátký film Filipiñana, na němž se podílela v roli producentky a pomocné režisérky, obdržel na 70. Berlinale Stříbrného medvěda od poroty krátkých filmů.

 

Trailer filmu: https://vimeo.com/638407150

 

Comments

comments

Vyhledat