shop.musicserver.cz
Czech Music Crossroads 2022, Dům kultury Poklad!!!, Ostrava, 20.-22.5.2022

"Takto si brumlujem!" aneb Czech Music Crossroads ukázaly sílu hudby i dopady pandemie

Vydáno: 23.05.2022 18:45 v sekci Naživo - David Věžník | foto: David Věžník / musicserver.cz

"Hurá, showcase!" Vypadá to, že onen zdánlivě vyprázdněný pokřik na úvod našich reportáží se nakonec ujme. I když v případě Czech Music Crossroads je ono "Hurá" takové spíše šeptané. Letošní ročník tohoto ostravského festivalu totiž i přes profesionální organizaci odhalil následky covidové krize.

Live: Czech Music Crossroads 2022

místo: Dům kultury Poklad!!!, Ostrava
datum: 20.-22. května 2022
Vystoupili: Moonlight Benjamin, The Tune, Fleuves, Sinnoi, Varkocs, Nikol Bóková, KACZI, Moonshye, manželé Havlovi a další.
Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografií - na akci jsme neměli profesionálního fotografa, přiložené snímky jsou tak spíše pokusem o zachycení atmosféry vzácných okamžiků.

(Níže uvedené řádky jsou nakonec po zralé úvaze psané v ich-formě. Mohou být tedy vnímány jako reportáž i jako pouhá dojmologie jednoho taky-publicisty.)

Czech Music Crossroads 2022, Dům kultury Poklad!!!, Ostrava, 20.-22.5.2022
© David Věžník / musicserver.cz
Dva roky si museli příznivci hudebních silnic, dálnic a hlavně křižovatek počkat, než přišla na řadu další jízda. Za tu dobu se změnilo mnoho. Co se týče Czech Music Crossroads, je to především místo konání. Přesun z Dolní oblasti Vítkovice do nově zrekonstruovaného Domu kultury Poklad (označovaného poostravsky jako Poklad!!!) měl dle ředitelky přehlídky Petry Hradilové "pozvednout celkovou úroveň prostředí konference a koncertů, ale také rozšířit povědomí o této akci a přivést jak hudební profesionály a novináře, tak pozorné posluchače hledající zajímavé a inspirativní hudební projekty z Česka i zahraničí". Povedlo se?

Asi tak napůl. Poklad totiž stojí v městské části Poruba, a kdo někdy bydlel v Ostravě, ví, že Poruba je město ve městě. Lidé, kteří zde zároveň bydlí i pracují, vlastně nemají potřebu jezdit do centra, a naopak máloco přinutí obyvatele Moravské Ostravy a Přívozu zvednout zadky a vyrazit za kulturou mimo tento městský obvod. (Je to asi podobné jako pokusit se přivábit Pražany mimo metropoli... nebo třeba aspoň do Hostivaře.) My, kdo bydlíme kupříkladu v Zábřehu, jsme zvyklí dojíždět prakticky kamkoliv mimo jiné i proto, že to máme všude zhruba stejně daleko.

Je páteční večer a já vcházím do kulturáku. Ještě skoro voní novotou, a když si projdu oba sály, jeví se mi jako prostor důstojný a vhodný. Zejména takzvaný Společenský sál s nezvyklými, různě velkými kulatými lustry a bílými reproduktory působí prudce designově a vkusně. O to víc zamrzelo, když právě zde probíhající zvukové zkoušky produňovaly do komorních vystoupení v horním Divadelním sále. Být statutárním městem Ostrava, zvážím reklamaci prací u zhotovitele zvukového těsnění a izolace.

The Tune, Czech Music Crossroads 2022, Dům kultury Poklad!!!, Ostrava, 20.-22.5.2022
© David Věžník / musicserver.cz
U dveří na toaletu se míjím s mladým mužem. Jde si k umyvadlu napustit vodu do sklenice. Zvláštní, jako za mých mladých pubertálních let, pomyslím si. Ale co, byl covid, je Putler, lidi nemají peníze, uzavírám si pro sebe. O půlhodinu později se se mnou tentýž muž dává do řeči a já zjišťuju, že je jedním z hostů festivalu, který do Ostravy přicestoval fakt z daleka.

Když pak cestou na další koncert opět odbíhá na toaletu s tím, že co se týče "water supply", není to úplně "good", musím se hořce pousmát. Je fascinující, jak dlouho Čechům trvá přejímat takové ty hezké zvyky ze Západu, mezi které patří třeba karafa s vodou na stole v každé restauraci či kavárně, zatímco kupříkladu hulvátská, módní vlna nové míry rozlévaného vína - 1,5 deci při zachování stejné (lépe vyšší) ceny za dřívější dvě deci - se chytla hned, a to i v Pokladu.

Dost bylo negativ - taktně přejděme rozpačité výkony konferenciérky, jejíž promluvy by klidně mohly opakovaně obsahovat i nějaké ty organizační záležitosti, jež jsou těm zvenku málo známé, a pojďme chválit. I když na jeden pozvdech nakonec ještě dojde...

Crossroads patří mezi showcase festivaly. To znamená, že hlavním cílem je ukázat pozvaným hostům, mezi nimiž jsou třeba promotéři nebo pořadatelé a pořadatelky jiných akcí, co nejvíce kvalitní muziky coby potenciálního exportního zboží. I tentokrát byl tedy program sestaven tak, aby návštěvníci stihli všechno a aby toho dostali co nejvíc. Vystupující tak musí čelit úkolu ukázat, co v nich je, během půlhodiny. V tomhle ohledu organizace klapala - pochvalu zaslouží jak zvukaři (pomineme-li ty přeslechy) a osvětlovači, tak samotní umělci.

Ti do svých setů dávali maximum, navíc pak - později, z pozice diváků - mnohdy podporovali své kolegy a kolegyně. Tyhle okamžiky měly své kouzlo a ohromnou sílu. Při koncertu bretaňských Fleuves lidi postávající kolem židliček spontánně utvořili jakousi mašinku, kterou několikrát obkroužili celý sál. Před vystoupením jihokorejských divoženek The Tune dostali všichni příchozí ručně vyráběnou šamanskou větvičku (to muselo dát práce!), s níž pak na příkaz poctivě mávali a švihali, a propojovali se tak s bohy.

Fleuves, Czech Music Crossroads 2022, Dům kultury Poklad!!!, Ostrava, 20.-22.5.2022
© David Věžník / musicserver.cz
A když na pódiu řádila Moonlight Benjamin, která v neděli celou přehlídku uzavírala, proměnil se prostor pod ní v jeden obrovský kotel. "Je tu energie! Je tu pozitivita!" křičela rozjetá a zároveň evidentně dojatá rodačka z Haiti. Podobnou pozitivní energii vykouzlili i polští zvrhlíci Plastiq Lole nebo slovenští Varkocs, jejichž cikánské "Takto si brumlujem!" doprovázené divokou hrou na brumli ostatně dalo titulek tomuto článku.

Okamžiky zklidnění, sofistikovanosti a virtuozity, vyžadující pozorného a náročného posluchače, pak nabídly například sety polského multikulti tria Batik, jihokorejské skupiny Sinnoi, kloubící tradiční nástroje s elektronikou a dechberoucí vokální prací, nebo kvartetu Nikol Bókové. K dokonalosti chybělo asi jediné: lidi.

Petra Hradilová v jednom z rozhovorů vyjádřila naději směrem k návštěvnosti. Svěřila se, že věří, že mezi milovníky hudby se i dnes najde dost těch, kteří zatouží poznat něco nového a na Crossroads zavítají. Jaký byl střet s realitou promítnutou do počtu platících diváků, se těžko odhaduje, ale subjektivně se zdálo, že kapacita obou sálů je mnohem vyšší než aktuální obsazenost a že publikum tvoří vedle organizátorů a pozvaných hostů především jejich rodinní příslušníci a kamarádi.

Moonlight Benjamin, Czech Music Crossroads 2022, Dům kultury Poklad!!!, Ostrava, 20.-22.5.2022
© David Věžník / musicserver.cz
Odliv lidí je ale podle všeho jev, který se netýká jen Česka. V průběhu nedělní debaty u kulatého stolu na téma pořádání akcí v době post-covidové tento fakt zmínili prakticky všichni přísedící. Lidi si více vybírají, na jaký festival půjdou, chybějí fanoušci, chybějí bedňáci. Pro organizátory tohle představuje obrovské nervové vypětí, ale i velkou výzvu. A nám, běžným smrtelníkům, nezbývá než jim držet pěsti. Crossroads si to zaslouží.

Menší počet návštěvníků tady měl ovšem za následek jev na takových akcích málo vídaný - nezvykle rodinnou a přátelskou atmosféru. Bylo úžasné sledovat, jak se přítomní postupně oťukávají, seznamují, postupně seskupují, druhý den vzpomínají na noční tah porubskými bary a ten poslední večer se loučí se slzami v očích jako noví přátelé. "Starali se o nás dobře... možná až moc dobře," svěřuje se mi se smíchem jedna z hostek, pořadatelka festivalu na severu Evropy. Vymazává tak z paměti toho kolegu ze záchodu. Ten už si ostatně další dny sklenici doplňovat nechodil, takže zpětná vazba dost možná fungovala efektivně.

Když se mě pak tatáž slečna jako Ostravana ptá, kde by spolu s ostatními mohli celý ten showcaseový víkend řádně zakončit, zarazím se. Je totiž neděle... a mám dost času. Respektive Ostrava má dost času, a tak je skoro všude zavřeno. A to je možná návrh do příštího ročníku - co takhle uzavřít Czech Music Crossroads 2023 v sobotu? Ať to stojí za to! Vím, kam pak jít - bude otevřeno!


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kaczi je v klipu "Kněhyně" vlčí ženou v beskydských lesích (25.03.2024 18:43)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Video: Kaczi v klipu "Port de Soller" zastavuje čas a rozjímá nad ránem (29.06.2023 17:04)
- Ostravský festival Czech Music Crossroads nabídne hudbu Španělska, Slovinska, Polska, Slovenska a Česka (22.06.2023 10:39)
- Nové desky 50/2022 - od Nikol Bókové přes Weezer po Circa Survive (23.12.2022 08:00)
- Video: Kaczi vzdává hold nejedné "Mámě" (19.07.2022 08:55)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- Nikol Bóková vydává své čtvrté album "Elements" jako první na svém hudebním vydavatelství (07.06.2022 18:17)
- Na festivalu Czech Music Crossroads zahrají například Tomáš Kačo, Nikol Bóková, Kaczi nebo manželé Havlovi (18.05.2022 18:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu