Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zas*aná válka!“ Dav Rusů na koncertu protestoval proti vpádu na Ukrajinu

Autor: rix - 
23. května 2022
18:33

Pořádnou dávku odvahy předvedli fanoušci rockové kapely Kis-Kis na koncertu v ruském Petrohradě. Obrovský dav skandoval přímo pod pódiem protiválečná hesla a vůbec si nebral servítky. V Rusku jsou přitom protestující proti válce krutě trestáni. 

Mnoho mladých lidí z Petrohradu jasně vyjádřilo svůj názor na invazi na Ukrajinu rozpoutanou Vladimirem Putinem. „Zas*aná válka,“ skandoval rozhořčený dav. K tomu jim hrála rocková kapela, která již dříve agresi jasně odsuzovala. 

Hudebníky teď může čekat postih kvůli podpoře protiválečných hesel. Své už si zažil jiný jejich kolega z branže Jurij Ševčuk. 

V minulém týdnu prolétlo sociálními sítěmi video z koncertu kapely DDT z města Ufy, v jejímž čele Ševčuk stojí. A mimo hraní rockové hudby se vyjádřil i k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. 

„Vlast, přátelé, není prezidentův zadek, který by se měl neustále laskat a líbat. Vlast je chudá babička, která prodává brambory, aby přežila na železničním nádraží. To je vlast,“ řekl Ševčuk do mikrofonu. 

Do zákulisí pak měli vtrhnout dva důstojníci. Hlídali prý vchod do šatny Ševčuka, jehož odřízli od zbytku kapely. Hodinu s ním měli hovořit o tom, co se stalo na koncertě, a o jeho prohlášeních o válce a vlasti.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

Zobrazit celý online

Video  Šéf Luhanské oblasti uveřejnil video hořícího tanku, který měl dle něj sehrát klíčovou roli ve zničení strategického mostu v Luhanské oblasti.  - Facebook
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa