Poprvé bylo ve světě vysídleno přes 100 milionů lidí

Poprvé bylo ve světě vysídleno přes 100 milionů lidí
Fotografie: pixabay.com
  • Za vysídlení mohou kromě ruské invaze na Ukrajinu i další celosvětové konflikty
  • Na konci loňského roku se počet násilně vysídlených lidí zvýšil na 90 milionů po celém světě
  • Počet vysídlených se rovná počtu obyvatel 14. nejlidnatější země světa
  • Během ruské invaze na Ukrajinu bylo zaregistrováno více než 6 milionů uprchlíků

Počet lidí, kteří byli nuceni uprchnout před konflikty, násilím, porušováním lidských práv a pronásledováním, nyní poprvé v historii překročil hranici 100 milionů. Za vysídlení kromě ruské invaze na Ukrajinu mohou i další konflikty, které se odehrávají po celém světě.


„Sto milionů je drsné číslo. Je to rekord, který neměl být nikdo dosažen. Toto zjištění musí sloužit jako probuzení k vyřešení a prevenci destruktivních konfliktů, ukončení pronásledování a řešení základních příčit, které nutí nevinné lidi opustit své domovy,“ uvedl nejvyšší představitel Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi.

Podle nových údajů UNHCR se počet násilně vysídlených lidí na celém světě do konce roku 2021 zvýšil na 90 milionů. Důvodem byly vlny násilí a konflikty v zemích jako Etiopie, Burkina Faso, Myanmar, Nigérie, Afghánistán a Demokratická republika Kongo. Kromě toho ruská invaze na Ukrajinu v letošním roce vysídlila 8 milionů lidí a bylo zaregistrováno více než 6 milionů uprchlíků z Ukrajiny.


Počet vysídlených lidí se rovná více než 1 procentu celosvětové populace nebo počtu obyvatel 14. nejlidnatější země světa. „Mezinárodní reakce na lidi prchající před válkou na Ukrajině byla v drtivé většině pozitivní. Soucit je stále mezi lidmi a my potřebujeme podobnou mobilizaci pro všechny světové krize. Jediným možným řešením tohoto problému je mír a stabilita, aby nevinní lidé nebyli nuceni hazardovat mezi nebezpečím doma nebo nejistým útěkem a exilem,“ dodal Grandi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze