Cesty ke zdravější práci v kanceláři: dobrý stůl, židle a cvičení

Cesty ke zdravější práci v kanceláři: dobrý stůl, židle a cvičení

Už Vás unavuje zdlouhavé sezení v kanceláři, ze kterého Vás nepříjemně bolí tělo? Dbejte na správné doplňky, zdravé sezení a zkuste cvičení v kanceláři!

Práce v kanceláři může být někdy velmi nepříjemná. Člověk dlouhé hodiny sedí na jednom místě a už neví, jak si sednout tak, aby to pohodlné. Pohyb je v nedohlednu a záda s kyčlemi trpí. Už jste slyšeli o tom, jak se má správně sedět u počítače, abyste nepřetěžovali svá záda? Nebo o tom, že i v kanceláři se dá cvičit? V tomto článku Vám tato témata přiblížíme!

Stůl a židle jako základní dvojice

Pro mnoho lidí je tato otázka jednou velkou neznámou i přes to, že se jedná o poměrně základní věc. Klíčem ke správnému sezení je v první řadě mít dobrý stůl a židli, protože bez těchto dvou věcí by to zkrátka nešlo.

Co se týče stolu, měl by mít ideální výšku, která je zhruba 75 cm. Samozřejmě každý má své preference trochu jiné, a proto Vám můžeme doporučit polohovací stůl. Tento stůl je díky technologii, kterou je vyrobený, schopný se absolutně přizpůsobit Vašim požadavkům. Jednoduše můžete stisknout tlačítko a stůl buď zvýšíte nebo naopak snížíte. Dostanete ho tak do kýžené polohy, která pomůže na cestě za zdravým sezením.

Kromě toho má ještě jednu obrovskou výhodu, a to tu, že díky tomu, že si stůl můžete zvednout, ho můžete zvýšit až do výšky té, ve které stojíte. To znamená, že můžete pracovat i ve stoje! Obrovská výhoda spočívá v tom, že při stání se rozproudí krev po těle a lépe se okysličuje mozek. Bude se Vám tak lépe přemýšlet a odpadne i únava, která se nám při práci vsedě často nevyhne.

Kromě dobrého stolu je důležité mít také dobrou židli. Nejlepší volbou je ergonomická PC židle, která je přímo dělaná tak, aby představovala oporu Vašemu tělu na všech místech, kde je to třeba. Kromě toho je z materiálu, který je prodyšný a opěrky jsou z gumového materiálu, díky němuž bude sezení ještě pohodlnější.

Jak správně sedět u počítače?

Základem správného sezení u počítače je mít rovná záda a ramena přitom jemně tlačit dolů. K tomu dopomůže právě ergonomická židle, která je vytvarovaná přesně pro potřebu zad. Dále je důležité mít váhu rozloženou na obou bocích, aby se nepřetěžovala jedna strana více než druhá. To by vedlo k nepříjemným bolestem, kterým se chceme vyhnout obloukem.

Mezi další nutnosti při sezení patří výška a úhel kolen. Kolena by měly být ve stejné výšce jako kyčle a zároveň ohnuty v pravém úhlu. Chodidla by přitom měly být opřeny celou plochou o podlahu a lokty opřené buď o stůl nebo o opěrky židle.

Jak je výše uvedeno, stůl by měl být v ideální výšce, abyste na něj v pořádku dosáhli a zároveň splňovali podmínky zdravého sezení. Samozřejmě i monitor by měl být v ideální výšce a vzdálenosti, aby neškodil očím. Ideální vzdálenost monitoru je zhruba 40 – 70 cm od očí, přičemž horní okraj monitoru by měl být v úrovni očí.

Zacvičte si v kanceláři!

Sedět celý den v jedné pozici nemusí být dvakrát příjemné, byť dodržujete podmínky správného sezení. Čas od času je nutné se protáhnout, k čemuž je vhodné cvičení v kanceláři. Protažení můžete opakovat libovolně během dne, nejlepší však je pokaždé, jakmile Vám sezení na jednom místě přestane vyhovovat.

Tato cvičení se týkají protažení krku, zad, ale také ramen a končetin. Například pro protažení krční páteře je vhodný cvik kroužení hlavou, který nejspíše všichni známe již ze základní školy. Ramena si zase protáhneme pomocí krouživého pohybu, který pravděpodobně taktéž všichni známe.

Cviky nejsou nijak složité ani na provedení, ani náročné na prostor, a proto je zvládne opravdu každý. Nicméně je vždy důležité mít správnou techniku při cvičení, abyste si místo protažení a uvolnění těla naopak neublížili. Nemusíte se ale bát, detailní popis cviků, včetně jejich postupu a provedení, můžete nalézt poměrně snadno – například rozkliknutím odkazu uvedeného výše.

Článek Cesty ke zdravější práci v kanceláři: dobrý stůl, židle a cvičení byl publikován 23. května 2022 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...