Hlavní obsah

S dědou komunistou odjela na Kubu. Ten se s ní doteď nebaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinná dovolená může být občas náročná. Obzvlášť, když vyrazíte na Kubu s dědou, který je zatvrzelý komunista. Své o tom ví Michaela Janečková, která o dobrodružstvích a patáliích v této rumem nasáklé karibské zemi vypráví ve své knize Třešně v rumu. Nejen o pozadí jejího vzniku si v podcastu Pas a pusu povídala s Michaelem Švarcem.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak ošemetné je cestovat na Kubu po vlastní ose?
  • Je Kuba naživo stejně uhrančivá jako na pohlednicích?
  • Jak vnímá kubánskou realitu člověk, který se hlásí ke komunistické ideologii?
  • Proč letovisko Varadero o Kubě nic nevypovídá?
  • Dokáže rum zachránit každou situaci?

Kuba turisty okouzluje krásnými plážemi, koloniální architekturou i starými americkými automobily, které brázdí ulicemi Havany a dalších měst. Je ale všechno i ve skutečnosti tak romantické a idylické jako na pohlednicích a v propagačních materiálech cestovních kancelářích?

Autenticita karibského ostrova, jenž je pevně semknut socialistickým režimem, spočívá totiž i v chudobě a nedostatku potravin či v místech, kterými byste se na sociálních sítích zřejmě nepochlubili. Také o tom píše novinářka Michaela Janečková v knize Třešně v rumu, která je ale spíše deníkem než cestopisem. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku. 

Foto: Novinky

Moderátor podcastu Michael Švarc a autorka knihy Třešně v rumu Michaela Janečková

„Kuba je pro mě pelmel nesourodých zážitků, ať už vizuálních, nebo v situacích, do kterých se člověk dostává,“ komentuje Janečková v podcastu a zdůrazňuje, že je Kuba zemí kontrastů. „Na jedné straně naprostá nádhera, taková instagramová výseč, pak se pootočíte o půl metru a naopak se otřesete hnusem.“

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám