Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
domácí mazlíčci ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Zvíře do bytu? Ano, ale vybírejte pečlivě

Mezi námi se najde velká spousta těch, kteří by byli nejraději v neustálém obklopení zvířat. Jenže říkají, že v bytě by každé zvíře trpělo. Existují ale domácí mazlíčkové, jimž menší bytová jednotka vůbec nevadí.

Pes bude vaším nejlepším přítelem

Ani svou touhu pořídit si psa nemusíte zadupávat do země. Sice si nebudete pořizovat obřího labradora, ale stačí dát přednost nějakému menšímu plemenu. Vybírejte ideálně rasu, která neklade příliš vysoké nároky na prostor nebo pohyb celkově. Samozřejmě pokud pohyb nepatří mezi vaše každodenní aktivity, pak se nebojte ani loveckých psů nebo podobných plemen.

V bytech se nejčastěji chovají menší buldoci, francouzští buldočci nebo pes plemena mops. Výjimkou však nejsou ani teriéři Jack Russel nebo shi-tzu.

Kamarádský pes
Kamarádský pes – Zdroj: Shutterstock.com

Činčila jako aktivní společník

Mezi stále častěji chované domácí mazlíčky patří i činčily, které jsou trochu větší a aktivnější než křečci. Chovají se zejména ty jihoamerické, které si zamiluje prakticky každý hlavně díky jejich roztomilosti. Naštěstí si k nim majitelé nachází cestu proto, že chtějí mít milého společníka. Upadá už původní „zvyk”, že se chovaly výhradně pro kožešinu.

Činčily jsou známé tím, že se dožívají poměrně vysokého věku. Jsou navíc velmi chytrá stvoření čili si s nimi užijete opravdu spoustu legrace.

Potkan jako adekvátní alternativa k činčile

Pokud vám činčila z nějakého důvodu není sympatická, případně ji nemůžete sehnat, odpovídající alternativou bude potkan. Na první pohled se od činčily v něčem liší, ovšem po stránce vlastností jsou hodně podobní. Laboratorní potkani jsou totiž velmi, opravdu velmi inteligentní tvorové, kteří milují hlavně šplhat po svých páníčcích.

Potkan jako domácí zvíře
Potkan jako domácí zvíře – Zdroj: Shutterstock.com

V čem je však přesným opakem od zmiňované činčily, tak v délce svého života. Bohužel žije velice krátce, umírá už po třech letech většinou vlivem nějaké nemoci.

 

Zdroj:

https://www.ireceptar.cz/zvirata/zvire-vyber-30001126.html

Zvíře do bytu? Ano, ale vybírejte pečlivě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!