Firmy chtějí po Hradci Králové víc peněz za výstavbu stadionu. Tím ale jejich požadavky nekončí

24. květen 2022 07:51

Hradecký magistrát už dostal požadavky sdružení stavebních firem na změnu smlouvy ohledně výstavby fotbalového stadionu. Společnosti chtějí navýšení ceny kvůli zdražení stavebního materiálu a prací, ale nejsou to jejich jediné požadavky. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Co všechno tedy stavební firmy od města chtějí?

Čtěte také

Stavební firmy se k žádosti nechtěly vyjádřit, nejdřív je prý potřeba jednat s investorem, nicméně opoziční zastupitel Martin Hanousek ze Zelených prozradil, že společnosti chtějí navýšení ceny zhruba o odhadovanou míru inflace, prodloužení termínu dokončení stadiónu o dva měsíce a část platby předem, tedy formou zálohy.

Město teď nechá všechny požadavky posoudit právníky a pak se vyjednavači všech zastupitelských klubů, včetně opozičních, pokusí najít takové řešení, které by mohlo zastupitelstvem. Právě zastupitelé musí totiž konečnou dohodu schválit.

Je šance, že by město na požadavky stavebních firem přistoupilo?

Šance na nějaký kompromis s největší pravděpodobností existuje, přinejmenším část zastupitelů už teď ale ví, že nepodpoří navýšení ceny stavby. A pokud ano, tak určitě ne v požadované výši.

Čtěte také

Právě Martin Hanousek ze Zelených v téhle souvislosti znovu připomněl oficiální výrok náměstka Jiřího Bláhy z ODS, že město je ochotno jednat o navýšení o inflaci, což by znamenalo i o víc než o deset procent - stavební firmy by prý byly hloupé, kdyby podobnou nabídku nevyužily a s tímhle požadavkem nepřišly.

A to se právě Zeleným a Změně pro Hradec nelíbí, podpoří prý jen takové zdražení stavby, které je přímo způsobené dopady války na Ukrajině, bez ohledu na inflaci.

O případné změně smlouvy a navýšení ceny budou rozhodovat zastupitelé. Nejbližší zasedání je už v úterý 31. května. Stihnou o tom hlasovat?

Čtěte také

Prakticky s jistotou je možné říct, že nestihnou. Už jsme říkali, že všechno nejdřív musí posoudit právníci a pak se o tom ještě bude intenzivně jednat mezi jednotlivými zastupitelskými kluby a poté bude ještě potřeba připravit podrobné podklady pro hlasování.

Podle Martina Hanouska by to mohla dokonce být otázka měsíců a že se to možná ani nemusí stihnout do podzimních voleb. Primátor Alexandr Hrabálek z ODS naopak už dříve řekl, že by chtěl mít výsledky co nejdříve. Co nejrychlejší vyřízení požadavků by si přály i stavební firmy, potvrdila to bez dalších podrobností mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související