Hlavní obsah

Jak vybrat ten pravý zásnubní prsten

Květen se nese ve znamení lásky. Rozkvetlá příroda přímo vybízí k romantice, a není proto divu, že spousta mužů toto období využije k žádosti své partnerky o ruku. Symbolem samotného aktu je pak zásnubní prstýnek. Na co si dát pozor při jeho výběru?

Foto: archiv firmy

Prstýnky, Klenota, ilustrační foto

Článek

Design prstenu

Jaký design zásnubního prstenu zvolit v mnohém napoví životní styl partnerky, ale samozřejmě také rodina a kamarádky. Žena bude prsten nosit s největší pravděpodobností každodenně, proto je dobré se zamyslet nejen nad vzhledem.

„Solitérní kámen, shluk kamenů či organické linie jsou ideální volbou pro šperk, který se chystáte mít na sobě 24/7. Díky možnosti nízkého zasazení kamenů prsten nijak nepřekáží a je velmi příjemně nositelný při jakékoliv denní aktivitě, oblékání apod.,” říká Lenka Kerlická, zakladatelka značky 27 Jewelry.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, 27 Jewelry

Důležité je přemýšlet také nad tím, aby se zásnubní prsten dal snadno nosit se snubním prstenem. Většina žen je totiž nosí dohromady.

Klasikou je například vybrat zásnubní prsten s jedním solitérem - tedy větším diamantem na jednoduchém kroužku, který pak lze ještě více rozzářit pomocí snubního prstenu vykládaného drobnými diamanty po celém obvodu prstenu.

Zásnubní prsteny už nezdobí jen prsteníčky žen, ale i mužů

Styl
Foto: archiv firmy 27 Jewelry

Organické tvary jsou pro tvorbu Lenky Kerlické typické. Seskupení kamenů může symbolizovat například počet let strávených spolu. Snubní prsteny jsou pak řešeny na míru tak, aby se zásnubním tvořily dokonalou harmonii.

Výběr kamene

Nejčastější volbou pro zásnubní prsteny jsou zářivé diamanty, které symbolizují pevnost svazku. Navíc jsou nenáročné na údržbu a méně náchylné k poškození.

Vybírat můžete z nemalého množství tvarů, velikostí, broušení či druhů kamenů.

„Čím dál více mužů si uvědomuje, že se zásnubní prsten stává rodinným šperkem předávaným po generace, a nebojí se do takto důležitého šperku investovat. Základem kvalitního zásnubního prstenu je briliant. Krásný briliantový prsten nemusí být drahý. Nejprodávanější prsteny se pohybují v cenách kolem 10 tisíc,“ komentuje trendy pan Kubíček ze společnosti Brilas.

„Stále populárnější jsou také prsteny s černými diamanty, polodrahokamy kombinovanými do působivých variací či měsíční kameny. Ráda pracuji se silou a pozitivními účinky vybraných kamenů,” říká Lenka Kerlická.

Foto: archiv firmy ALOve

Výběru se meze nekladou. Kromě klasických bílých diamantů můžete vsadit i na barevné drahé kameny například smaragd, vltavín nebo safír.

Počet kamenů vsazených do prstenu lze také určit symbolicky, například číslem, které je „vaše“.

Může to být počet let, kdy jste spolu, nebo číslo dne, měsíce, který je pro vás něčím významný.

Volba materiálu

Půvab výsledného šperku spočívá také ve volbě barvy materiálu. Nejčastěji pánové vybírají mezi bílým a žlutým zlatem. Oba dva materiály jsou nadčasové a velmi snadno kombinovatelné.

TIP: Všímejte si, jaké šperky vaše přítelkyně nosí a podle nich zvolte i barvu kovu prstenu. V případě, že si vaše milá na šperky nepotrpí, indicií může být například kování na kabelce.

Stále oblíbenější jsou ale i modely z růžového zlata, které je méně nápadné a hezky ladí s odstínem pokožky.

Prsten lze zhotovit také z platiny, která zůstává stejně bílá navždy. Je ale potřeba počítat s vyšší cenou za prsten.

Foto: archiv firmy

Prstýnky, Klenota, ilustrační foto

Velikost prstenu

Ideální variantou je, pokud vaše milá již prsten na prsteníčku nosí a vy si jej můžete v nepozorovaném okamžiku změřit. Pokud doma naleznete prsten, který vám není povědomý, pozor, aby doma neležel právě proto, že je moc malý nebo velký.

Symbolika zásnubních prstenů a jejich trendy pro letošní sezonu

Styl

V případě, že vaše milá nosí prsten na prostředníčku, velikost prsteníčku bude o cca 1 číslo menší. Pokud je prsten nošen na pravé ruce a vaše drahá polovička píše pravou, levá ruka bude tak cca o 1 číslo užší. Ruka, kterou píšeme, bývá totiž silnější.

Nezoufejte ani v případě, že žádný prsten k přeměření nemáte. Velikost lze odhadnout z fotky a z alespoň přibližných údajů o výšce a váze.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Svatební novinky pro letošní sezonu

Svatební móda je oblíbeným tématem nejen pro aktuální nevěsty, ale také ženy, které mají svatbu již za sebou, nebo je naopak teprve čeká. Bílé honosné šaty...

Výběr článků

Načítám