Za koalici ODS a TOP 09 bude v Brně kandidovat i majitel Komety Zábranský

  10:44,  aktualizováno  12:09
Majitel hokejové Komety Libor Zábranský a zároveň asistent trenéra české hokejové reprezentace Kariho Jalonena bude v Brně kandidovat na čtvrtém místě společné kandidátky ODS, TOP 09 a nezávislých osobností. Jedničkou na kandidátce je současná primátorka Markéta Vaňková z ODS, dvojkou kandidátky je bývalá poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

Dohodu o koalici podepsali premiér a šéf ODS Petr Fiala a šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Udělám vše pro to, abych byl součástí vítězného týmu,“ řekl Libor Zábranský, který se k tiskové konferenci připojil z haly ve finském Tampere, kde si český hokejový tým již zajistil účast v play off mistrovství světa v hokeji.

Vaňková z programu koalice ODS a TOP 09 zmínila, že zásadním projektem je energetická soběstačnost Brna a projekt horkovodu z Dukovan. Také Vaňková řekla, že kandidátku chce dovést k vítězství. „S nadsázkou říkám, že chceme 51 procent,“ dodala. „Záleží mi na tom, aby Brno bylo nadále dobrou adresu,“ řekla brněnská primátorka.

Na kandidátce pravicové koalice ODS a TOP 09 bude například i ředitel Městského divadla Brno, nestraník Stanislav Moša.

Celá koalice Spolu bude kandidovat ve dvou třetinách obcí, řekl premiér Fiala

„Naší ambicí jedinou možnou je tyto volby vyhrát,“ řekl také premiér a šéf ODS Petr Fiala, který je sám z Brna. V Brně se nepodařilo domluvit na koalici i s lidovici, aby ve zhruba dvou třetinách dalších obcí bude podle Fialy kandidovat koalice Spolu (tedy včetně lidovců). V senátním obvodu Brno-venkov bude za ODS, TOP 09 a lidovce kandidovat herec a bývalý senátor Tomáš Töpfer.

„Když můžeme spojit síly, máme tak činit,“ prohlásila šéfka TOP 09 Pekarová Adamová.

ODS je nyní na brněnském zastupitelstvu v koalici s ČSSD, Piráty a KDU-ČSL. V opozici jsou v Brně ANO a SPD.

Komunální volby se budou konat 23. a 24. září.