Hrála úžasný tenis, žasla nad Noskovou britská hvězda. Češka připomněla dávnou záhadu

Miroslav Harnoch Miroslav Harnoch
24. 5. 2022 10:48
Sršelo z ní zklamání, s batohem na zádech nořila pohled do antuky a kráčela pryč, ale přesto se Linda Nosková po prohraném prvním kole ještě ohlédla a s náznakem úsměvu zamávala tleskajícím divákům třetího největšího stadionu areálu Roland Garros. Další český talent udělal podle expertů v tenisovém světě skvělý první dojem. Poklonu vysekla i vítězka Britka Emma Raducanuová.
Podívejte se na sestřih utkání mezi Lindou Noskovou a Emmou Raducanuovou | Video: Associated Press

V českém tenise se o talentu nyní sedmnáctileté přerovské hráčky ví už pár sezon. Však si ji vzal pod křídla trenér Tomáš Krupa, který vedl ta největší tuzemská esa Tomáše Berdycha, Barboru Strýcovou či Karolínu Plíškovou. 

Loni v Paříži ovládla juniorský grandslam a na konto si připsala už pět vyhraných podniků ITF. Navzdory úspěchům na menších tenisových pódiích nenabrala zběsilý úprk vzhůru. Žádné velké pokusy o průnik do podniků WTA, nepřiletěla ani žádná divoká karta jako pro její českou vrstevnici Lindu Fruhvirtovou. 

Strategie cesty po malých kolbištích jí vynesla místo v kvalifikaci French Open, kterou s přehledem profrčela až do hlavní fáze grandslamu. A v ní jako bonus dostala v úvodním kole možnost utkat se s loňskou šampionkou US Open a aktuálně 12. hráčkou světa Emmou Raducanuovou. 

Šanci, jak se blýsknout před světem, využila skvěle. Set a půl soupeřku razantními údery od základní čáry přehrávala, o dva roky starší grandslamová šampionka nestíhala a musela se přizpůsobovat tempu méně zkušenější Češky.

"Hrála úžasný tenis, opravdu tady vystřelila vzhůru. Byla to opravdová bitva," chválila Noskovou po zápase Raducanuová.

Česká tenistka v druhé sadě ztratila získaný brejk, v koncovce druhé sady nakupila několik nevynucených chyb a v třetí rozhodující sadě už jí došly i síly, prohrála ji už celkem jednoznačně 1:6. I tak ji ale hvězdná Britka u sítě dlouho klepala na rameno a chválila za skvělý výkon.

"Jakmile jsem zahrála slabší balon, šla po mně a balony tvrdě zabíjela. Jsem ráda, že jsem to pak fyzicky zvládla, bylo to vážně náročné," vyzdvihla vítězka přednosti Češky.

Navzdory porážce o sobě dala Nosková ve světě tenisu pořádně vědět. "Je to, jako by Raducanuová hrála proti sobě sama ve verzi z US Open," komentoval zápas tenisový expert z BBC David Law.

Jen superlativa pro ni měl i redaktor New York Times Ben Rothenberg, podle kterého Nosková svým talentem udělala z prvního kola opravdu mimořádný zápas. 

Však se také tenisový kurt, který pořadatelé vystavěli na místě původního skleníku a pojmenovali po slavné tenistce Simonne Mathieuové, brzy naplnil k prasknutí. Diváci vyrovnanou bitvu hlavně v druhé sadě hodně prožívali.

"Je vůbec v tenise větší záhada než to, kde Česká republika bere jeden talent za druhým? Je to země s deseti miliony obyvateli, což je třeba osmina populace v Německu… úžasné," napsal v průběhu zápasu na sociální sítě oficiální fotograf ženské tenisové tour Jimmie48. 

Nosková před turnajem v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznala, že po French Open by už ráda zkusila některé menší podniky okruhu WTA. Po návratu z Paříže už tam ale nepojede jako neznámá juniorka. Navíc se díky vyhrané kvalifikaci opět přiblíží vysněné první stovce žebříčku.

"To je pěkné, ale hlavně si odsud odnesu zážitek z celého turnaje. I kdybych nedostala žádné body, tak to vůbec nevadí. Byl to skvělý turnaj a na první grandslam kariéry se nezapomíná," uvedla Nosková.

 

Právě se děje

Další zprávy