Jak opravit zip během několika vteřin. Fígl s vidličkou ušetří spoustu peněz

Fotografie: Depositphotos

Všichni jsme se už alespoň jednou ocitli v situaci, kdy se nám zasekl zip na bundě a nedařilo se nám s ním pohnout. Naštěstí existují snadná řešení, jak vadný zip zprovoznit.

Zipy, známé také jako zipy, zdrhovadla nebo zipy, se používají k rychlému otevírání a zavírání oděvů nebo tašek. Zip, který vynalezl Whitcomb Judson v roce 1893, funguje pomocí ozubených kol. Zuby jsou rozmístěny šachovnicově a spojované pásy leží proti sobě. Mechanismus lze aktivovat pomocí taháku pro otevření nebo zavření určitého oděvu. Někdy však zipy přestanou klouzat nebo se zaseknou. Chcete-li opravit zip u bundy, aniž byste museli utrácet peníze, zjistěte několik užitečných tipů, které vám pomohou problém rychle vyřešit.

Nejprve identifikujte problém

Než se se svým oblečením vydáte k profesionálnímu krejčímu, aby vám vyměnil zip na vašem oblíbeném kousku nebo třeba kabelce, měli byste znát několik tipů, jak jej opravit a vyhnout se jeho utržení.

1. Zip se neustále otevírá

Pokud se zip často otevírá, jednoduše utáhněte jezdec na zubech pomocí kleští. Otevřete zip až do konce a pomocí dlouhých kleští utáhněte třmen jezdce, což je hlavní část jezdce, která je v kontaktu se zipem, zatlačením na obě strany táhla. Znovu sestavte zip a v případě potřeby utáhněte kolejničky zipu.

2. Zuby zipu jsou rozbité

Pokud zuby na zipu chybí, existuje několik možných scénářů. Pokud chybí zuby v horní nebo spodní části zipu, můžete zip opravit. Jedná se o vyšívání zarážky, která nahradí chybějící zub. Pokud jsou zuby nahoře, umístěte jezdec pod chybějící zuby, a pokud jsou nahoře, umístěte jej dolů. Pomocí nitě a jehly udělejte překrývající se stehy, abyste vytvořili silný šev a zajistili jezdce. Tyto stehy by měly označovat začátek a konec zipu.

Fotografie: Freepik

3. Zuby se obtížně zavírají nebo jsou zkroucené

Pokud máte problém s posunutím zipu, může to být způsobeno opotřebením zubů. Zip je třeba namazat, aby se snáze pohyboval. K rychlejšímu uzavření zubů použijte vazelínu, vosk ze svíček nebo balzám na rty. Pokud jsou zuby zipu zkroucené, je třeba je narovnat. K tomu použijte jemné kleště a zatáhněte každý zub zpět do správné polohy, přičemž držte látku. Pokud je táhlo zipu utržené, je třeba ho vyměnit. Pro pohyb zipu nahoru a dolů provlékněte táhlem kroužek na klíče.

Zdroj: Daily Mail

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]