TZ: Tomáš Spevák v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem

Tomáš Spevák / Prolínání nesourodých světů / kurátor: Miroslav Divina / Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem / 6.5. – 17. 7. 2022

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem uvádí výstavu Tomáše Speváka, malíře s výraznými zahraničními zkušenostmi. Jeho obrazy probouzejí představivost a úvahy o místě, kde žijeme.

Tomáš Spevák je absolvent brněnské Fakulty výtvarných umění VUT, nicméně do malby se výrazně promítají zkušenosti z jeho působení v Kalifornii v letech 2015–2017. Témata města a ulice představují scény, se kterými se v našem prostředí příliš nesetkáme.

„Obrazy Tomáše Speváka se vyznačují pozoruhodnými kontrasty a nespoutanou dynamikou, ale také velkou mírou hravosti a vynalézavosti. Vznikají prolínáním nesourodých světů, jako torzovitý záznam různých událostí či jako záblesky zpřeházených vzpomínek,“ uvádí kurátor výstavy Miroslav Divina. „Dalo by se říci, že se jedná o dekonstrukci jednotlivých představ, následně seskupených do nového, velmi působivého celku.“

Na výstavě „Game“ v roudnické galerii se nachází užší okruh obrazů z posledních několika let. Výběr představuje především figurální scény s příznačnými černobílými postavami, které naznačují, že se nejedná o snahu zachytit realitu, ale spíše o vystižení složitějších myšlenkových světů. Je to svým způsobem hra, která v divákovi probouzí touhu po dešifrování každého obrazu.