Paráda na Giru. Neúnavný Hirt si v horách dojel pro etapové vítězství

  11:11aktualizováno  17:55
Před dvěma lety vybojoval na Giru vítězství Josef Černý. Nyní česká cyklistika slaví další velký úspěch. Postaral se o něj Jan Hirt, který ovládl horské šestnácté dějství s přejezdem přes ikonické Mortirolo. Jezdec Intermarché Wanty-Gobert si tak připsal největší triumf v kariéře.
DOKÁZAL TO. Jan Hirt vítězí v šestnácté etapě Gira.

DOKÁZAL TO. Jan Hirt vítězí v šestnácté etapě Gira. | foto: Reuters

Jedenatřicetiletý Hirt se zároveň posunul na deváté místo v celkové klasifikaci. Na lídra Richarda Carapaze ztrácí 7:42 minuty. Osmý Emanuel Buchmann má na Ekvádorce manko 4:45 minuty.

Hirt si triumf i posun v žebříčku o maglia rosa zasloužil. Předvedl parádní výkon. Neúnavný, bojovný.

Na začátku etapy se pustil do početného úniku. Poté ho nerozhodilo, když se mu vzdálila osmička jezdců a během ikonického Mortirola se dotáhl zpět do čelní skupiny.

ONLINE

16. etapu Gira jsme sledovali podrobně

V popředí závodu se následně držel až do posledního stoupání dne na Santa Cristinu. A pak přišla jeho velká chvíle…

Nejprve udolal Alejandra Valverdeho s Hughem Carthym, pak i Lennarda Kämnu a Thymena Arensmana a dostal se na první místo.

Během závěrečného mokrého sjezdu mu to klouzalo a musel jet opatrně. Ale triumf mu už ani náročné podmínky nesebraly.

Poslední metry si tak mohl užít. Ohlížel se za sebe, usmál se, Arensmana sice viděl, jenže zároveň věděl: Ne, už na mě nemá!

OSLAVA. Jan Hirt se raduje z vítězství v šestnácté etapě Gira.

Hirt si tak dojel pro páté vítězství v profesionální kariéře a vylepšil druhé místo z Gira 2019, když nestačil jen na Giulia Cicconeho.

Tehdy etapa rovněž obsahovala výšlap na Mortirolo. Že by Hirtův osudný kopec?

„Když vidím, že jedeme Mortirolo, tak se na něj těším,“ smál se v televizním rozhovoru.

Pak ale dodával: „Byly tam dnes složité momenty. Na Mortirolu jsem musel dotahovat, měl jsem i nějaké problémy s řazením, s křečemi, ale strašně jsem to vítězství chtěl a jsem rád, že to vyšlo.“

Hirt se stal pátým českým cyklistou, jenž vyhrál na italské Grand Tour. Před ním slavili Ján Svorada, Jan Hruška, Roman Kreuziger a Josef Černý.

Na druhém místě projel v šestnácté etapě Arensman, který za Čechem zaostal o sedm sekund. O třetí místo si to rozdali jezdci na celkové pořadí, kteří v závěrečném výšlapu mohutně stahovali náskok úniku.

Třetí příčku nakonec po sprintu získal Jai Hindley, čtvrtý byl Carapaz, pátý Valverde a šestý Mikel Landa. Všichni měli ztrátu 1:24 minuty.

Tým Intermarché Wanty-Gobert si ale v etapě neprožil jen šťastné chvíle. I vinou pádu ztratil Domenico Pozzovivo a v celkové klasifikaci si pohoršil o jedno místo na šestou pozici.

Celkovému pořadí dál vévodí Carapaz, který má k dobru na druhého Hindleyho tři sekundy, třetí Joao Almeida (v etapě osmý) má manko 44 sekund.

Čtvrtý je Landa s 59sekundovým odstupem a pátý nestárnoucí Vincenzo Nibali, který má odstup 3:40 minuty.

Jak se vše odehrálo

Těžký návrat. Po volném dni se cyklisté znovu vrátili do sedel. A pokračovali pěkně zostra. V šestnácté etapě totiž na ně během 202 kilometrů čekala hned trojice vrchařských prémií první kategorie – včetně ikonického Mortirola – a více než 5000 výškových metrů.

Boj o únik. Souboj o únik se rozpoutal těsně před nájezdem do úvodního výšlapu Goletto di Cadino. Z pelotonu proudila řada jezdců, mezi nimi třeba Ciccone, Simon Yates, Kämna, Valverde, Carthy, Kelderman…

Hirt za Martinem. Tradičně aktivní byl v souboji o úprk i Martin. Vzhledem k tomu, že Francouz v celkové klasifikaci figuroval jen dvě místa před Hirtem, český závodník se vydal za ním a díky tomu se dotáhl do úniku.

Dělení. První kopec přejela čelní skupina téměř pohromadě a vystoupili si z ní jen Attila nebo Peters. Po něm ale nastalo dělení. Na rovině před Mortirolem se nenápadným způsobem odpojila osmička jezdců a získávala náskok.

Vybraná společnost. Velice aktivní v ní byl veterán Valverde, dále zde jeli Poels, Kämna, Bouwman, Arensman, Hamilton, Cataldo a Rota, týmový parťák Hirta, jenž stále zůstával s Martinem. Při nájezdu na Mortirolo měla skupinka k dobru kolem minuty na pronásledovatele z původního úniku a více než čtyři na peloton.

Hirt stíhá. S tím se nespokojil Ciccone a pustil se do stíhací jízdy. Za jeho kolo se zavěsili Carthy a Hirt a pomalu se přibližovali k čelu.

Astana spřádá plány. Do nájezdu na Mortirolo tempo pelotonu držel hlavně Ineos. Během ikonického výšlapu se před něj ale posunula sestava Astany a pustila se do třídění.

Hirt je zpět. Zatímco na Cicconeho přišla krize a musel zpomalit, Carthy s Hirtem pokračovali ve stíhací jízdě. A úsilí se jim vyplatilo. Ještě pod vrcholem Mortirola se připojili k první skupince a pokračovali s ní.

Nibali při chuti. Tuhý boj pokračoval i v pelotonu. Tedy pelotonu… Razantní nástup Astany skupinu favoritů pořádně okleštil. Za vrcholem Mortirola se navíc dopředu vydal vyhlášený sjezdař Nibali a ještě navýšil tlak.

Ineos to zvládá. Ineos se ale rozhodit nenechal. Po sjezdu se znovu zformoval a Astanu z čelních pozic odklidil. Jediným mužem z čela celkové pořadí, který ztratil, byl pátý Pozzovivo, jenž během sjezdu upadl. Lehce potlučený se ale posléze dotáhl zpět.

Útok ve sjezdu. Po Tegliu, předposledním stoupáním dne, zaútočil Kämna a ve sjezdu získával náskok. Když dorazil pod poslední kopec, časomíra ukázala, že má k dobru 45 sekund.

V BEZPEČÍ TÝMU. Richard Carapaz v růžovém dresu pro lídra Gira během šestnácté etapy.

Další nástup. Třináct a půl kilometru před cílem se ze sedla zvedl i Arensman a vydal se stíhat vzdalujícího se Kämnu.

Jede i Hirt. A posléze zabral i Hirt. Počkal si na vhodnou chvíli, rozkmital nohy a vzdálil se Carthymu a Valverdemu. Český cyklista jel skvěle a deset kilometrů před cílem se dotáhl k Arensmanovi. Na Kämnu jim zbývalo 20 sekund.

Bojují favorité. Bojovat se začalo i mezi jezdci na celkové pořadí. Po Landově nástupu se skupina roztrhala a za jezdcem Bahrainu zůstali jen Carapaz a Hindley. Ostatní favorité se ale pohybovali nedaleko.

Hirt je na čele. Arensman s Hirtem se 8,5 kilometru před cílem dotáhli ke Kämnovi. První jmenovaný to posléze zkusil, jenže Hirta neodpáral. A tak přišla chvíle českého cyklisty. Hirt se osm kilometrů před cílem vydal dopředu a jel o vítězství.

Zvládl to! Arensman se za Hirtem neustále pohyboval. Ten mu ale nedal šanci. Osamoceně vyšlapal na vrchol stoupání, pak si poradil i s mokrým sjezdem a jel si pro životní vítězství.

Cyklistický závod Giro d’Italia

16. etapa (Saló - Aprica, 202 km)

1. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) 5:40:45, 2. Arensman (Niz./DSM) -7, 3. Hindley (Austr./Bora hansgrohe), 4. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) všichni -1:24, 7. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe), 8. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -1:38, 9. Nibali (It./Astana-Qazaqstan) -2:06, 10. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) -2:13.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz 68:49:06, 2. Hindley -3, 3. Almeida -44, 4. Landa -59, 5. Nibali -3:40, 6. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -3:48, 7. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -3:51, 8. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -4:45, 9. Hirt -7:42, 10. Valverde -9:04.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Prvoligoví bezdomovci. Drnovické zastupitelstvo řeklo Vyškovu ne

28. března 2024  21:02

Třetím rokem jsou fotbalisté Vyškova mezi profesionály, nikdy však nehráli doma. Přesto bojují o...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...