Dnes Úterý - prehanky-dest 12°C
Zítra Středa - obcasny-dest 11°C
Úterý 16. 4. 2024
Svátek má Irena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Festival Metronome má kompletní program. Zve na rock, pop, elektroniku i hip hop
Velký koncert nabídne Lenka Dusilová. Vystoupí s tělesem Řeka Ansámbl. Foto: Kateřina Fialová

Festival Metronome má kompletní program. Zve na rock, pop, elektroniku i hip hop

Pražský kulturní festival, Metronome Prague, který se uskuteční 23. až 26. června na pražském Výstavišti, zveřejňuje kompletní program. Ten přináší 50 exkluzivních hudebních projektů na osmi scénách. Návštěvníci v něm najdou řadu nově potvrzených účinkujících, mnohých zahraničních hudebníků, kapel, unikátních domácích projektů i několik nových dramaturgických linií.

Hlavními hvězdami akce budou již dříve ohlášení australský zpěvák Nick Cave a The Bad Seeds, elektroničtí klasikové Underworld, americký zpěvák Beck nebo britské indie-popové duo Oh Wonder. 

Ty nově doplní například Britové Everything Everything, dream-popová Lola Marsh z Izraele, belgický projekt Oscar & The Wolf nebo řada Dj‘s či scéna zaměřená na hip hop. Nejdražší vstupenky jsou téměř vyprodané, standardní třídenní i jednodenní vstupenky jsou stále v prodeji na www.metronome.cz.   

Premiéry ze zahraničí 

Zahraniční programovou soupisku aktuálně doplňují mimořádně zajímaví evropští účinkující. Festival symbolicky zahájí ukrajinská elektro-folková kapela Go_A, jež svoji zemi reprezentovala v loni v soutěži Eurovision Song Contest 2020 v nizozemském Rotterdamu s písní Shum, a umístila se na pátém místě. 

Z Velké Británie přijede čtveřice Everything Everything proslulá progresivně-eklektickým rockovým zvukem a sociopolitickými texty. Byla dvakrát nominována na prestižní Mercury Prize a do Prahy přiveze materiál i ze zcela čerstvého šestého alba Raw Data Feel, jež vyšlo v polovině května. 

Silná belgická hudební scéna bude mít na Metronome Prague hned dva zástupce. Indie-popová kapela Balthazar má za sebou historii sahající až do roku 2004 a koncertování na turné i festivalech po celé Evropě i USA.  

Oscar & The Wolf je umělecké jméno belgického elektro-popového tvůrce Maxe Colombieho vydávajícího svá úspěšná alba v legendárním labelu Play It Again Sam. V Praze se pochlubí novinkou The Shimmer. Metronome Prague bude mít ovšem na programu i mimořádné zástupce stále populárnější izraelské hudební scény. 

Dream-popovou kapelu Lola Marsh tvoří především zpěvačka Yael Shoshana Cohen a multiinstrumentalista Gil Landau plus jejich další spoluhráči. Hudebním fanouškům, kteří rádi cestují na evropské hudební festivaly, je Lola Marsh dobře známá, zahrála si už na těch nejprestižnějších jako je barcelonská Primavera Sound, budapešťský Sziget, slavná přehlídka ve švýcarském Montreaux nebo trenčínská Pohoda. Kapela přiveze repertoár z alba, jehož vydání chystá na letošní rok. 

Ostatně ženská zahraniční účast bude na festivale velmi silná. Z Velké Británie dorazí křehká písničkářka Emily Burns nebo její kolegyně Lusaint, jež dosáhla více než 20 milionů streamů po celém světě a překonala britské rekordy Shazamu. Z Budapešti, kde nyní žije, si do Prahy odskočí osobitá americká zpěvačka Melissa Lingo a v rámci setu české kapely 333 se na Metronome představí rodačka z Louisiany Lisa Ramey. 

Ta na sebe upoutala v Americe pozornost v soutěžní show hudebních hitů NBC The Voice či hostováním s Johnem Legendem. Pro mnohé návštěvníky bude jistě objevem i Kristin Lash z mladého slovenského dua Lash & Grey, které sklízí jeden úspěch za druhým, například vítězství v soutěži mladých talentů na Bratislavských Jazzových Dnech a v Jazz Start Up.   

Česká klasika i objevy 

Domácí část programu na Křižíkově fontáně posílí slavné a doslova legendární kapely jako jsou Mňága a Žďorp, Čechomor nebo znovuobnovená Alice s Danem Bártou. Aktuální sound domácí scény představí jeden z největších objevů poslední doby 7krát3 nebo zpěvačky Anet X a Lenny. 

Mezinárodně etablovaný elektronický producent Floex vystoupí ve vizuálně i hudebně velmi vděčném projektu s Robotem Josefem. Vizuální a hudební specialitou bude vystoupení Tata Bojs, kteří svoji show odehrají před objektivy televizních kamer České televize pro pozdější odvysílání záznamu koncertu. Návštěvníci koncertu se tak dostanou do vysílání společně s kapelou.  

„Živá hudba je radost, zvlášť v téhle době. Proto máme pocit, že je důležitý dát lidem i sami sobě aspoň na pár chvil zapomenout a prostě se bavit. Věříme, že festival Metronome jako takový i naše vystoupení budou skvělou příležitostí,“ lákají na koncert Tata Bojs, kteří za své poslední řadové album Jedna nula (2020) získali Cenu Anděl v kategorii Skupina roku a hned dvě sošky ve fanouškovské anketě Žebřík. 

Velký zájem na sebe poutá i festivalový blok kapely Sunbrella, kterou nevede nikdo jiný než syn Mekyho Žbirky, David. Se svým projektem přijede David Žbirka do Česka poprvé zahrát svoji vlastní hudbu.  

Tohle se už nebude opakovat 

Metronome Prague představí v roce 2022 také několik mimořádných projektů, které nebudou jinde ke slyšení. Již dříve ohlášený společný projekt SymfoMIG, který spojí kapelu Jiřího Macháčka Mig 21 se šedesátičlenným Orchestrem Národního divadla doplní v programové linii speciálních vystoupení, kterými Metronome Prague proslul už od prvního ročníku, například koncert rappera Marpa s Troublegangem, kteří na festivalu oslaví deset let společné dráhy. Součástí tohoto projektu bude i bezmála tříhodinová Troublegang Party v Křižíkově pavilonu. 

Velký koncert, který se už nebude opakovat, nabídne také Lenka Dusilová. Vystoupí s tělesem Řeka Ansámbl. Repertoár bude těžit z posledního alba, za které zpěvačka získala ocenění ve třech kategoriích hudebních Cen Anděl 2020. 

„Nabídka Metronome na předvedení repertoáru s rozšířenou kapelou mi umožní více prohloubit prožitek a přiblížit předobrazy hudebních krajin Řeky ve velkorysejší hudební a vizuální formě. Podobné vystoupení jsme zatím, v trochu jiné sestavě, nastudovali pouze jednou, exkluzivně pro křest alba v rámci festivalu Spectaculare na Nové Scéně. Další takový koncert už neplánujeme,” říká Lenka Dusilová. 

Lenka Dusilová v hudebním tělese Řeka Ansámbl na festivale Metronome Prague propojí hudebníky z kapely Květy s druhým bubeníkem Michalem Daňkem, písničkářkou Alenou Pohlovou a dalšími muzikanty, kteří pomohli albu Řeka na svět, jako jsou trumpetista Oskar Török nebo producenti alba Petr Ostrouchov a Ondřej Mikula aka Aid Kid. Vizuálně koncert úzce naváže i na dlouhodobou spolupráci Lenky Dusilové s VJ Aeldrynem ze studia Lunchmeat.  

V hledáčku je hip hop 

Metronome Prague se v aktuálním ročníku rozhodl otevřít hip hopu, tedy žánru, který se v Česku definitivně etabloval v hudebním mainstreamu a mezi nejmladší generací zřejmě neexistuje populárnější hudební styl. V rámci sobotního programu na MOON stage se tak představí například jedno z nejznámějších jmen na současné britské rapové scéně, umělkyně Flohio, kterou respektovaný Guardian nazval „nejzásadnějším novým hlasem britského rapu“ a BBC ji zařadila na seznam Sound of 2019. 

Přímo před ní pak vystoupí český rapper a hudební producent Redzed, jehož skladby si na Spotify každý měsíc poslechne něco přes milion a čtvrt fanoušků z celého světa. „Náš hip hopový záběr však sahá mnohem dál, nabídneme například i uznávaného producenta a pořadatele proslulé party Addict NobodyListen, další český objev Anet X, která fúzuje hip hop se soulem nebo Maniaka a DJ Wiche, kteří vydali společné album Černej kůň. Těšíme se na Hellwanu,“ vyjmenovává producent festivalu David Gaydečka a přiznává, že dramaturgové Metronome Prague připravovali hip hopový program s Ristem Sokolovskim, jenž je s českým hip hopem spjat už od 80. let a spolupracuje s předními jmény scény jako jsou James Cole nebo Supercroo.  

„Jsem rád, že Metronome akcentuje to, že se rap dostal do popředí, a už letos mu dává velký prostor v rámci sobotního programu. Domnívám se, že v této oblasti je do budoucna velký potenciál,“ uzavírá Risto Sokolovski, který na festivalu sám vystoupí v sobotu po Underworld společně s Dj Trávou a projektem Lazy Lizard v Křižíkově pavilonu. 

V pátek v nočních hodinách pokračuje Metronome s afterparty a djs Radia 1, v sobotu již zmíněnou Troublegang party a dalšími djs, a v neděli s afterparty Radia Spin i dalšími elektronickými projekty, to vše uvnitř a po rekonstrukci nově otevřených Křižíkových pavilonech.  


Autor: Jan Puci

Branický knižní malotrh 2024

Dnes v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

Včera v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Mladí ladí jazz v Praze 2

11. dubna 2024 v 07:01 | Aktualizováno 30. listopadu -0001, 00:00

Letos už posedmé oživí Karlovo náměstí festival Mladí ladí jazz.Začíná se v 15:30 hodin.

Dagmar Filípková vystavuje v galerii Art brut

10. dubna 2024 ve 14:01

V galerii Art brut Praha v Ditrichově ulici v Praze 2 můžete navštívit výstavu Dagmar Filípkové.

Hudba bez hranic: Krása Quartet

10. dubna 2024 ve 12:57

V letošním XVI. ročníku cyklu Hudba bez hranic vystoupí 16. dubna Krása Quartet. Mladý soubor během 12 let své existence již dokázal přesvědčit pořadatele i publikum nejen špičkovou interpretací, ale i promyšlenou a pečlivě připravovanou dramaturgií a ryzím přístupem o tom, že česká kvartetní...

Běla Janoštíková zve na autorský večer

9. dubna 2024 v 05:56

Další z autorských večerů Běly Janoštíkové se koná ve středu 10. dubna od 19 hodin. Tentokrát bude program věnovaný Japonsku. Přednáška „Země vycházejícího slunce“ se koná v nově otevřené pobočce Městské knihovny v Praze na Petřinách. Vstupné je 60 korun.

Irena Durmanová: Rýhy do nitra

8. dubna 2024 v 09:17

Výstava Rýhy do nitra Ireny Durmanové je ohlédnutím za posledními deseti lety autorčiny tvorby. Irena Durmanová se v mládí věnovala ve volném čase fotografii a tapiserii a vždy inklinovala k uměleckému vyjádření. Kresbu se ale začala učit až ve svých 60 letech v ateliéru...

Symfonická Salome: Koncert k výročí narození Karla Kryla

7. dubna 2024 v 08:46

Praha 6 zve v pátek 12. dubna na mimořádnou koncertní událost, která je připomínkou nedožitých osmdesátin výjimečného básníka a písničkáře.

Mimořádná projekce filmu Pasáž

7. dubna 2024 v 07:37

V pondělí 8. dubna se v 19 hodin koná mimořádná projekce filmu Pasáž režiséra Juraje Herze. Děj filmu se odehrává v magickém prostředí pražské pasáže, kde se realita mísí s fantazií. Přímo v té samé pasáži bude film promítán.

Doba plastová v galerii Dejvická Bubec

6. dubna 2024 v 10:07

Výstava Doba plastová v galerii Dejvická Bubec ve vestibulu metra představuje tvorbu Ivany Hanzlíkové zaměřenou na její práci s plastovými obaly.

Praha 1: Film o Zdeňku Jiřičkovi

6. dubna 2024 v 08:44

Ve čtvrtek 11. dubna můžete vidět krátký dokumentární film o Zdeňku Jiřičkovi.

Další články
Nahoru