Orbáne, raduj se, Brusele, boj se! Důvod: Itálie. Velké změny

24.05.2022 13:21

Volební průzkumy rok před parlamentními volbami v Itálii překvapivě vede pravicová strana Fratelli d'Italia (Bratři Itálie). Stranu, vedenou senátorkou Giorgií Meloniovou, by nyní volilo 22 % voličů, ačkoliv při posledních volbách v roce 2018 získala strana jen 4,3 % hlasů. Mohla by tak vzniknout pravicová koalice s Ligou Severu Mattea Salviniho. Obě strany považují za přítele a spojence maďarského premiéra Viktora Orbána.

Orbáne, raduj se, Brusele, boj se! Důvod: Itálie. Velké změny
Foto: Archiv Tomio Okamury
Popisek: Tomio Okamura a Matteo Salvini

Strana Fratelli d´Italia se podle Meloniové nyní „připravuje na příští volby s vyhlídkou na vstup do vlády“. Publicista Corrado Ocone se domnívá, že rostoucí popularita Fratelli d'Italia je dána především rozhodnutím strany nevstupovat v posledních letech do vládních koalic.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

„Pravice a levice jsou zpět. Italové mají nyní tendenci hledat u politických stran spíše organickou a ucelenou vizi než politické síly sledující jednotlivé bitvy,“ uvedl Ocone, že i kvůli tomu mírně ztratila podporu Liga Mattea Salviniho.

Jak Fratelli d'Italia, tak Liga Severu v posledních letech zmírňovala protievropské postoje. Strany zůstávají nacionalistické, ale již nevedou kampaň za vystoupení z unie. Europoslanec Carlo Fidanza definoval stranu Frattelli d´Italia jako „národně-konzervativní pravici s kritickými, ale nikoli protievropskými postoji“.

„Máme kritický postoj vůči současné struktuře Evropské unie, jejíž nefunkčnost se naplno ukázala v těchto tragických válečných měsících. Chceme EU, která bude více dbát na princip suverenity národních států a vrátí členským státům některé pravomoci. Jsme pro Evropu národních států, konfederaci, kde se část pravomocí v oblasti bezpečnosti, obrany, kontroly vnějších hranic a jednotného trhu sdílí na úrovni EU,“ vysvětlil Fidanza podle serveru Euractiv.com.

„Některé kompetence by měly být vráceny členským státům,“ přidal se vedoucí delegace strany v Evropském parlamentu Marco Campomenosi. Fidanza i Campomenosi považují maďarského premiéra Viktora Orbána za přítele své politické strany a obvinění EU ohledně porušování zásad právního státu v zemi jsou podle nich přehnaná. Campomenosi označil přístup EU k Maďarsku a Polsku dokonce za „nechutný“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…