Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 13:56
Čas čtení 0:48
Radim Šlechta

V Česku je první případ opičích neštovic

V Česku je první případ opičích neštovic
Zdroj: TASR/AP
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pacient s opičími neštovicemi údajně leží v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

V České republice byl potvrzen první případ opičích neštovic. První český pacient se nachází v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, o jeho nákaze informoval server Seznam Zprávy šéf infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Podle Dlouhého zprávu potvrdil i Státní zdravotnický ústav. Redakce REFRESHERu kontaktovala SZÚ, aby tvrzení ověřila, zatím se nám ale nedostalo odpovědi.

První případ opičích neštovic ve světě se objevil 7. května letošního roku. Projevy nemoci jsou podobné lidským neštovicím, ale jejich projevy bývají o něco slabší. Mezi hlavní příznaky patří vyrážka, horečka, bolest svalů a hlavy.

Podle SZÚ dochází k přenosu kapénkovou infekcí, avšak kvůli velikosti kapének je k přenosu třeba těsný fyzický kontakt. Podle ústavu může k přenosu dojít při styku s jinými kontaminovanými tělními tekutinami, ale také při kontaktu s kontaminovanými předměty. Mezi ty SZÚ typicky řadí například lůžkoviny.

Podle teorie WHO se opičí neštovice snadněji přenáší při sexuálním styku. Pomáhají tomu boláky, které vzniknou na genitáliích nebo rukou.

Britský zdravotní úřad navíc doporučil lidem, aby se před nemocí měli na pozoru, zároveň se podle něj není čeho bát. I přesto, že je šíření nemoci potřeba zpomalit, se nejedná o tak agresivní virové onemocnění, jako je například covid-19. Šéfka instituce Susan Hopkins tvrdí, že riziko pro veřejnost je extrémně nízké.

Domů
Sdílet
Diskuse