Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opičí neštovice jsou už i v Česku, nakažený pobýval v Belgii. Primář Dlouhý: Byla to jen otázka času

Aktualizováno -
24. května 2022
17:45
Autor: ČTK, simao, ula - 
24. května 2022
12:51

Opičí neštovice se objevily i v Česku! „Mohu potvrdit, že v České republice je prokázán první případ opičích neštovic,“ uvedl Pavel Dlouhý, předseda společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně pro Seznam Zprávy. Má jít o pacienta, který se nachází v pražské ÚVN. Nákazu předběžně potvrdil i Státní zdravotní ústav. Podle něj pacient pobýval na festivalu v Belgii, ústav navíc zkoumá další dva vzorky. Podle WHO bylo pro dnešek potvrzených 131 případů v 19 zemích. Stalo se Česko zemí dvacátou?

V Česku se potvrdil první případ opičích neštovic, řekl Seznam Zprávám šéf infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Předběžně nákazu potvrdil i SZÚ.

„K pozitivně testované osobě lze za dodržení veškerých platných právních předpisů v oblasti ochrany osobních údajů v obecnější rovině uvést, že začátkem května s přáteli pobývala na hudebním festivalu v belgických Antverpách. Po návratu začala vnímat první nespecifické příznaky od zarudlých až slzících očí, přes postupný výskyt vyšších tělesných teplot od 37,5 do 39 st. C, až po výsev bolestivých pupínků na pokožce připomínajících akné na určitých částech těla. Pupínky se postupně měnily v praskající puchýřky, které po prasknutí bolet přestaly,“ popsala za pražské hygieniky ředitelka MUDr. Zdeňka Shumová. Další dva vzorky, které lékaři testovali, byly negativní.

Podle Dlouhého byla otázka nikoli zda, ale kdy neštovice do Česka dorazí. „Opičí neštovice se vyskytují v evropských městech jako Londýn nebo Lisabon nebo na Kanárských ostrovech, které jsou od nás vzdálené pouhých pár hodin letadlem. Byla proto jen otázka času, kdy se první případ objeví také v Česku,“ uvedl Dlouhý pro Blesk Zprávy.

Dlouhý: Lidé jsou méně obezřetní

„Prvního pacienta již diagnostikovali v jedné z pražských nemocnic, nyní se čeká na ověření ve Státním zdravotním ústavu. V současnosti se začalo opět více cestovat a začíná období dovolených, kdy se lidé chovají méně obezřetně a užívají si také různých sexuálních dobrodružství, takže další pacienti se zřejmě ještě objeví,“ pokračuje Dlouhý.

"Epidemiologové ale nepředpokládají hromadný výskyt či ohrožení nějakou novou epidemií," dodal Dlouhý.

Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom dnes oznámila, že eviduje 131 potvrzených případů opičích neštovic a 106 podezření na tuto nemoc v 19 zemích, kde se toto onemocnění běžně nevyskytuje. Informovala o tom agentura Reuters. První případ dnes podle místních médií ohlásilo Slovinsko.

Chlíbek: Lidé očkovaní do 1980 již ochranu prakticky nemají

Neexistují přitom údaje o tom, zda vakcíny proti pravým neštovicím chrání proti opičím neštovicím, které se začaly šířit i mimo Afriku. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Odborníci ale usuzují, že díky podobnosti viru by účinné být mohly. ČTK to řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Lidé očkovaní v ČR před rokem 1980, kdy se plošná vakcinace ukončila, ale podle něj už prakticky žádnou ochranu nemají.

„Data o účinnosti vakcíny proti pravým neštovicím na opici neštovice jsou velice limitovaná. Lze usuzovat, ze díky podobnosti viru by účinné být mohly. Otázka je, zda jsou dostupné v ČR,“ uvedl Chlíbek.

V Evropě je podle Chlíbka registrovaná vakcína Imvanex. „Data o účinnosti původní vakcíny používané v Československu na opičí neštovice nejsou dostupná. Lidé očkovaní do roku 1980 již ochranu prakticky nemají,“ dodal.

Špička ledovce?

„Vyzýváme vás všechny, abyste výskyt opičích neštovic více sledovali a pomohli zjistit, jakým způsobem se šíří a kam (epidemie) směřuje,“ uvedla směrem ke členským státům ředitelka WHO pro globální připravenost na infekční nemoci Sylvie Briandová.

Podle ní zatím není jasné, zda jsou tyto případy zatím jen „špičkou ledovce“, nebo zda již vrchol epidemie pominul.

Briandová také sdělila, že jakkoliv šíření nákazy není „normální“, „lze ho zastavit“. Připomněla, že proti opičím neštovicím jsou k dispozici také vakcíny a léky. „Nedělejme z komára velblouda,“ dodala. Vlády by podle ní přesto měly přijmout vhodná opatření k omezení šíření nákazy, dalšímu výzkumu a globální spolupráci.

První případ i ve Slovinsku

Většina nedávno zjištěných výskytů opičích neštovic je z Evropy. První případ byl dnes potvrzen ve Slovinsku, uvedl dnes server N1.

Jde o muže, který se vrátil z Kanárských ostrovů. Hospitalizován není, protože se u něj nevyskytly vážnější příznaky nemoci.

Virové onemocnění. Co příznaky?

Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy. Poprvé byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století a nyní se vyskytují v částech střední a západní Afriky. Až do nedávného vypuknutí epidemie se v jiných částech světa nemoc vyskytovala jen zřídka.

Mezi příznaky patří horečka a charakteristická hrbolatá vyrážka, případně i bolesti hlavy a svalů. Za jeden až tři dny od začátku horeček se objevuje vyrážka. Ta začíná na obličeji nebo na trupu a šíří se postupně na další části těla, včetně dlaní a plosek. Nemoc trvá dva až čtyři týdny, aniž by nemocný musel dodržovat specifickou léčbu.

Virus se šíří především blízkým kontaktem a podle Briandové bylo mnoho zjištěných výskytů - byť ne všechny - hlášeno u mužů, kteří měli pohlavní styk s muži.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí v pondělí uvedlo, že riziko všeobecného rozšíření infekce v populaci je „velmi slabé“, ale je „zvýšené“ u lidí s více sexuálními partnery.

Poprvé v Kongu 1970

  • První případ opičích neštovic u člověka byl popsán v roce 1970 v Demokratické republice Kongo. Nemoc se vyskytuje nejčastěji na západě a v centru Afriky. Do jiných zemí se virus šíří cestováním nebo jako nákaza od zvířete importovaného z Afriky. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval.
  • Opičí neštovice způsobují viry čeledi Poxviridae z rodu Orthopoxvirus. Do tohoto rodu kromě monkeypox patří ještě variola (pravé neštovice, které byly vymýceny a již se nevyskytují), virus vakcinie (užívaný jako očkování proti variole) a virus kravských neštovic. Tyto poxviry nemají virologicky nic společného s planými neštovicemi (varicelou), které způsobuje jiný virus a podobají se jen klinickými projevy – tedy vyrážkou se zkalenými puchýřky. Západoafrický kmen monkeypox je spojen s méně závažným průběhem a nižším rizikem mezilidského přenosu, u středoafrického kmene monkeypox je naopak pozorován závažnější průběh a významnější mezilidský přenos.
  • Nemoc nemá obvykle vážný průběh. Inkubační doba je 14 až 21 dní a infekce může probíhat bez příznaků.
  • Smrtnost opičích neštovic se velmi různí, nepřesahuje ale deset procent nakažených. V minulosti se prokázalo, že očkování proti neštovicím má účinnost až 85 procent také v případě opičích neštovic. V Africe je uváděna smrtnost až deset procent.
  • Virus se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Přenos je na jiného člověka možný u někoho, kdo má puchýřky na kůži a je s někým v těsném kontaktu. Šířit se může i vzduchem či tělními tekutinami infikovaných osob. Nákaza lidí navzájem je však méně častá.
  • Nemoc se nejprve projevuje únavou a slabostí. Pak se objeví vyrážka, která má několik fází: flíčky, pupínky, puchýřky, puchýřky se zkaleným obsahem a strupy. Pro varicelu (plané neštovice) je naopak typické, že vyrážka je na těle v různých fázích zároveň. Monkeypox může způsobit zvětšení mízních (lymfatických uzlin), což se u pravých ani planých neštovic obvykle nevyskytuje.
  • Nemoc se léčí pouze podpůrně, u těžkých průběhů se experimentálně používají antivirotika. Mezi preventivní opatření patří omezení kontaktu se zvířaty a očkování vakcínou proti pravým neštovicím (ta chrání i proti monkeypox). Při podezření na tuto nemoc musí být pacient izolován a chodí k němu zdravotníci v osobních ochranných pomůckách, jako v případě covidu-19.
  • V 2003 byl popsán výskyt 47 případů opičích neštovic v několika státech USA. Příčinou byl import infikovaných zvířat z Ghany, od kterých se nakazili američtí psouni prérioví, kteří jsou chování jako domácí mazlíčci. Nikdo z nakažených nezemřel.
  • Aktuálně se první případ opičích neštovic objevil začátkem května v Británii. Portugalské úřady oznámily 18. května pět potvrzených případů monkeypox. Spojené státy týž den prokázaly případ opičích neštovic u muže ze státu Massachusetts, který byl předtím na návštěvě v Québeku. Několik případů bylo hlášeno i ze Španělska, Dánska, Švédska, Itálie, Británie, Slovinska, Německa, Francie, Belgie, Rakouska, Kanady i Austrálie.
  • Podle nedávného oznámení ředitele afrického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (Africa CDC) Ahmeda Ogwella Oumy zvládla Afrika vlnu nákazy virem opičích neštovic v době epidemie covidu-19, kdy byla pozornost světa upřená jinam. Ouma řekl, že v roce 2020 byla nákaza zaznamenána v Kongu, Nigérii, Kamerunu a Středoafrické republice.

Video  Virolog Černý o opičích neštovicích: O pacientovi nula, šíření nemoci i očkování  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

77845454 ( 25. května 2022 09:42 )

Biden je novodobý Hitler

Skandální prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena o „ochotě bránit Tchaj-wan vojensky“ z něj činí inkarnaci Hitlera, nenasytného válkou – a slibuje mu stejný neslavný osud.
Analogie je přímá. I Třetí říše se snažila bojovat na všech frontách – východní, západní, africké. Posílal armády, natahoval komunikaci, rozmnožil nepřátele, ohrozil polovinu světa. V důsledku toho se zhroutil a zkolaboval, roztrhaný na kusy a Führer spáchal sebevraždu v bunkru pod duněním sovětských zbraní.
Nyní se Biden vydal na stejnou šílenou cestu. NATO v čele s Američany se již války na Ukrajině účastní – dodávkami stále těžších druhů zbraní, poskytováním zpravodajských informací a přímou koordinací akcí Ozbrojených sil Ukrajiny. Američané stále neopouštějíc Irák lezou ještě i do Střední Asie. A teď se chystají bojovat s Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou o ostrov, který samotný Washington považuje za čínský.
Tato rostoucí agrese USA na všech křižovatkách Eurasie vede přímo ke globální válce. Je přece jasné, že přímý střet jednotek NATO s ruskými ozbrojenými silami na Ukrajině či boj o Tchaj-wan se může rychle rozvinout do třetí světové války. Biden je osobně zodpovědný za nekonečné zvyšování sázek.
Smutný konec Hitlera a nacistického Německa je všem znám. Senilní Biden, který si popletl svou vlastní funkci a podává ruku prázdnotě, odsoudí sebe a celou Ameriku ke stejnému nevyhnutelnému kolapsu - ovšem za cenu smrti poloviny lidstva.

Jelimanek ( 24. května 2022 23:16 )

Povídal u nás v hospodě jeden medik🤓že prej proti týhle opičí🐵nemoci je nejlepší dvojitý očkování proti pásovýmu oparu🤒

aquarie ( 24. května 2022 22:26 )

Nepsalo se nekde, zda vyrazka zanechava jizvy?

frantacizek ( 24. května 2022 19:02 )

toto má tak nízkou viralitu, že jsem nečekal, že to bude zajímat i naše epidemiology. Ale slávě se prostě neubráníš.. museli byste být hodiny v kontaktu s nakaženým, aby něco přenesl. Proto světoví epi, kteří pracují racionálně a bez známek strašení, sdělují, že očekávají tisíce, max. desetitisíce případů v Evropě, rozhodně žádnou pandemii typu covidu. Vědci z Akademie věd to lakonicky u nás odhadují max. na stovky, jednotky tisíc..

verka1 ( 24. května 2022 18:19 )

Až budeš přes 20 dní v karanténě a bez sexu, to nedáš 😁

Zobrazit celou diskusi