Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Zachránit lidský život můžete možná právě Vy!

Hematologicko-onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň hledá nové dárce krevních destiček

24. května 2022 13:18 , aktualizace 13:34

Záchrana života

     Hematologicko-onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň prosí o pomoc osoby v dobrém zdravotním stavu, které by svým dárcovstvím napomohly léčbě vážně nemocných pacientů a zároveň se staly pravidelnými dárci. 

     Pacienti s různými typy leukémií, kteří podstupují chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně, jsou ohroženi krvácivými komplikacemi a pravidelná aplikace destiček od zdravých dárců jim umožňuje překlenout období do obnovy jejich vlastní krvetvorby. Hematologicko-onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň patří mezi největší transplantační centra v ČR, provádí všechny typy transplantací krvetvorných buněk a pracovníci zde provedou až 1500 odběrů za rok. 
     "Díky velkému pokroku v medicíně, a zároveň i díky našim dárcům, se daří úspěšně léčit stále více pacientů s hematologickými malignitami. Byli bychom velmi rádi, kdyby se nám podařilo rozšířit databázi dárců, kteří budou ochotni pravidelně darovat krevní destičky pro hematologicko-onkologické pacienty," uvedla tisková mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň.
     V současnosti má oddělení zhruba 200 aktivních dárců všech krevních skupin a nutně potřebuje další. 

     Chcete pomoci s léčbou pacientů s nádorovým onemocněním krvetvorby? Předpokladem pro vstup mezi dárce je dobrý zdravotní stav, věk nad 18 let, hmotnost nad 60 kg, dobrá tolerance „náběru ze žíly“ a ochota stát se pravidelným dárcem.
     Při první návštěvě dostane dárce všechny potřebné informace, je vyšetřen jeho zdravotní stav, proveden krevní rozbor, a pokud je vše v pořádku, následuje pozvání k prvnímu odběru. Běžná frekvence dárcovství je jednou měsíčně a samotný odběr trvá jednu hodinu.

     Zájemci, kteří splňují podmínky, mohou kontaktovat pracovníky Separačního centra FN Plzeň-Lochotín na tel. 377 103 825 nebo na emailu: vodickovap@fnplzen.cz. 

     Transplantační centrum Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň v loňském roce provedlo 151 transplantací krvetvorných buněk a tím opět stanulo na pomyslném žebříčku jako největší transplantační centrum v celé České republice. Tento primát drží toto pracoviště už od roku 2018, historicky jde ale o dosud největší celkový počet transplantací provedených za 1 rok jedním centrem v ČR. 


 



 




 

Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.