Změny plánu, ale Dostál zůstává. Chytat? Jen v případě neštěstí

Foto: Jan Beneš, Český hokej

24. května 2022, 14:44

Josef Prášek

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Brankář Lukáš Dostál se zranil po prvním zápase na mistrovství světa, když vychytal při svém debutu výhru 5:1 nad Velkou Británií. S týmem stále zůstává, ale do branky se již nepostaví. Tedy pokud se nestane něco mimořádného.

„U Lukáše byla možnost, že se jeho zdravotní stav zlepší. Proto zůstával. Momentálně to takhle ale nevypadá, že by mohl zasáhnout do mistrovství,“ řekl pro hokej.cz trenér brankářů české reprezentace Zdeněk Orct.

Národní tým tak má k dispozici Karla Vejmelku (jedničku) a Marka Langhamera. Dostál bude tým povzbuzovat z tribuny a jeho start je spíše vyloučený.

„Pravděpodobně by to tak bylo jen v případně nějaké další nešťastné události. S týmem je, protože i kdyby tam stál na jedné noze, tak by to bylo lepší než zbytek mužstva,“ komentoval s nadsázkou Orct.

Češi totiž nemohou už nominovat jiného brankáře. Upravovat soupisku lze pouze v případě, kdyby byl někdo pozitivní na covid-19.

„S týmem je, protože i kdyby tam stál na jedné noze, tak by to bylo lepší než zbytek mužstva."

Dostál v lednu debutoval v NHL. Celkem naskočil v nejlepší hokejové lize světa (zatím) do čtyř zápasů v dresu Anaheimu.

Hlavně byl na farmě v San Diegu, v březnu dokonce skóroval přes celé hřiště!

Jeho nominace na světový šampionát ale možná překvapila některé fanoušky. 21letý mladík, který prošel Kometou, Třebíčí nebo finským Ilvesem, dostal i šanci v prvním zápase v Tampere.

„Asi jsme také překvapili, že jsme ho nasadili na první zápas. Spousta lidí to nečekalo, ale já jsem to v hlavě měl už dopředu, jak bych si to představoval. Jeho zranění způsobilo, že to změnilo naše plány,“ zamrzelo Orcta.

„Nevím, jestli by byl jedničkou, to by vyplynulo z výkonů. Za mě tedy spíše ne, když budu upřímný. Ale určitě by dostal další šanci."

Kdyby byl tedy zdravý, útočil by na roli jedničky? „Nevím, jestli by byl jedničkou, to by vyplynulo z výkonů. Za mě tedy spíše ne, když budu upřímný,“ povídal pro hokej.cz šéf českých brankářů.

„Ale určitě by dostal další šanci. Nebo já jsem to aspoň měl v plánu,“ prozradil. Nicméně i přes zranění má Dostál celou kariéru před sebou. Účastník mistrovství světa do 20 i 18 let by se mohl v národním týmu zase brzy objevit.

„Povahově je opět jeden z těch pohodových a bezproblémových kluků,“ pochválil ho Orct.

Dostál má podporu také od dalších hráčů. Třeba od současné jedničky Karla Vejmelky, který stejně jako on působil v Kometě nebo Třebíči.

„Má to složité. Bohužel se zranil. Zároveň je ale součástí týmu a je fajn, že tady mohl zůstat a může si to užívat alespoň trošku v klidu,“ řekl Vejmelka.

„Je to dobrý gólman,“ podotkl také Marek Langhamer.

Rozhovor o dalších tématech s trenérem brankářů Zdeňkem Orctem připravujeme.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz