Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 15:53
Čas čtení 1:06
Radim Šlechta

Opičí neštovice se po Evropě rozšířily kvůli sexu na dvou rave parties, tvrdí expert

Opičí neštovice se po Evropě rozšířily kvůli sexu na dvou rave parties, tvrdí expert
Zdroj: Unsplash/Baptiste MG/volně k užití
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle WHO se nemoc šířila na akcích, kde spolu lidé měli sex.

Opičí neštovice se podle experta z WHO po Evropě pravděpodobně rozšířily kvůli večírkům zahrnujícím sex. Nemoc se podle něj může rychle šířit právě kvůli pohlavnímu styku, případně může nákazu rozšiřovat i jiný blízký fyzický kontakt. Informoval o tom Washington Post.

Organizace spojených národů informovala o tom, že roli v přenášení opičích neštovic může hrát sex. Zaregistrovala, že mnoho mužů, kteří měli pohlavní styk s jinými muži, se nemocí nakazilo. Zároveň ale zdůrazňuje, že se podobně mohou opičí neštovice šířit i během heterosexuálního pohlavního styku. Podle představitelů WHO se může nakazit každý, kdo přijde do těsného kontaktu nejen s nakaženým člověkem, ale také s jeho oblečením nebo ložním prádlem.

„Je pravděpodobné, že se nakaženému člověku udělají boláky na rukou nebo na genitáliích. Právě proto může infekci přenášet skrz sexuální styk,“ popsal hypotézu David Heymann, který vedl pohotovostní oddělení WHO. Momentálně pracuje s teorií, že se opičí neštovice rozšířily právě kvůli dvěma párty v Belgii a Španělsku, kde mezi sebou muži provozovali nechráněný sex. To potvrzují také zprávy z Německa, kde se po podobné akci objevily nové případy.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Státní zdravotní ústav vedle toho informoval, že se opičí neštovice mohou šířit také kapénkou z dýchacích cest. Jedná se ale o přenos větších kapének, proto je podle SZÚ důležitý těsný fyzický kontakt. Dále může infekci přenášet jiný biologický materiál nebo infikované věci, mezi něž řadí například právě lůžkoviny. 

„U cestovatelů může být zdrojem nemocné zvíře, respektive jím kontaminované povrchy a předměty, za přirozený rezervoár viru jsou považováni hlodavci, kteří jsou pravděpodobně zdrojem infekce mimo území obývané primáty,“ píše SZÚ. Podle expertů není důvod k obavám. Je sice potřeba šíření opičích neštovic zpomalit, ale nemělo by se jednat o tak agresivní nemoc, jako je covid-19.

Domů
Sdílet
Diskuse