Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Zeman nevyhověl žádostem 11 Čechů o souhlas se vstupem do ukrajinských sil

Zeman nevyhověl žádostem 11 Čechů o souhlas se vstupem do ukrajinských sil
Čeští dobrovolníci se podle dostupných informací už zapojili do bojů na Ukrajině, podrobnosti o jejich počtu nejsou k dispozici (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman dnes nevyhověl 11 žádostem českých občanů o souhlas se vstupem do ukrajinských ozbrojených sil. Nedoporučilo to ministerstvo obrany.

Na twitteru to dnes oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Šlo o profesionální vojáky a především příslušníky aktivní zálohy, kteří jsou potřeba zejména k zajištění obranyschopnosti České republiky, sdělila ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Dříve Zeman vstup do ukrajinských ozbrojených sil povolil 103 Čechům.

Premiér Petr Fiala se na začátku března se Zemanem dohodl na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí.

Fiala tehdy uvedl, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení.

Na Pražský hrad se v té době obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády. Ministerstvo obrany aktuálně eviduje téměř čtyři stovky žádostí.

Před dvěma týdny Hrad informoval, že Zeman schválil vstup 103 Čechům. Nutná je v takovém případě kontrasignace předsedou vlády, kterou posléze Fiala potvrdil.

Čeští dobrovolníci se podle dostupných informací už zapojili do bojů na Ukrajině, podrobnosti o jejich počtu nejsou k dispozici. Koncem března se objevily snímky, které některé z nich zachycují v Irpini u Kyjeva. S dalšími mluvili čeští novináři působící na Ukrajině.

Zdroje: