Dnes Úterý - zatazeno 10°C
Zítra Středa - zatazeno 9°C
Úterý 23. 4. 2024
Svátek má Vojtěch
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Od Prahy 3 koupí metropole za 222 milionů korun pětatřicet bytů
Radnice Prahy 3 na Havlíčkově náměstí. Foto: archiv

Od Prahy 3 koupí metropole za 222 milionů korun pětatřicet bytů

Pražští radní na svém pondělním jednání souhlasili s návrhem na nákup 35 bytů od Správy zbytkového majetku městské části Praha 3 (SZM). Pražský rozpočet by to mělo zatížit částkou 222 milionů korun. Cílem je rozšířit bytový fond hlavního města. O rozhodnutí vedení metropole informoval mluvčí magistrátu Vít Hofman. Konečné slovo budou mít ve čtvrtek pražští zastupitelé.

„Akciová společnost Prahy 3 se chce do budoucna transformovat na čistě správcovskou společnost, proto už nechce vlastnit nemovitý majetek. Cílem naší koalice je rozšiřování městského bytového fondu, proto jsme uvítali nabídku od SZM na koupi těchto bytů. Alternativou byl prodej bytů na trhu. V Praze 3 dosud Praha žádné městské byty nemá,“ uvedl pražský radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský (Piráti).

Kupní cena byla stanovena znaleckými posudky, byty jsou podle Zábranského v dobrém stavu. Část bytů je prázdných, většina je obsazena nájemníky se smlouvou na dobu určitou.

Byty budou radního využívány v souladu s bytovou politikou města. Vzhledem k tomu, že je většina předmětných bytů aktuálně obsazena nájemníky se smlouvou na dobu určitou, budou smlouvy nájemníkům v případě dodržování pravidel standardně prodlužovány.

„Dává smysl v případě, že se naskytne smysluplná nabídka k rozšíření bytového fondu hlavního města Prahy, tuto nabídku využít. Tím spíše, že se jedná o nemovitosti, které patří společnosti ve vlastnictví městské části. Náš cíl je bytový fond hlavního města Prahy rozšiřovat, což se i tímto krokem daří,” sdělil pražský radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů Jan Chabr.

Radní pro akciové společnosti Prahy 3 Pavel Musil k tomu řekl: „Tyto byty byly ze strany SZM v minulosti komerčně pronajímány a nebyly určeny pro účely bytové politiky Prahy 3. Vzhledem k aktuálnímu nedostatku volných bytů na pražském realitním trhu považujeme tuto transakci za výhodnou pro obě strany, jak pro město Prahu, tak pro městskou část Praha 3, která výtěžek z prodeje použije na rekonstrukce jí svěřených obecních bytů.”  

Podle podnikatele a člena ODS Filipa Nekoly, který bude v zářijových volbách kandidovat za Koalici pro Prahu 3, se městská část zbavuje svých bytů pár měsíců před volbami pokoutně, a navíc pod cenou. „Kdejaký realiťák by tyto byty určitě prodal za vyšší cenu než 110 000 korun za metr čtvereční,“ řekl.

„Ceny nemovitostí rostou, a tak mnozí chtějí, aby městská část měla možnost realizovat svou sociální politiku. Chceme pomoci mladým rodinám nebo potřebným profesím, jenže teď se prodejem bytů pod cenou vzdáváme odpovědnosti a předáváme ji hlavnímu městu, aby problém Prahy 3 řešilo za nás,“ dodal.


Autor: puc

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Zastupitelé Prahy 1 odvolali Čižinského z funkce předsedy Kontrolního výboru

13. března 2024 v 09:17

Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) z funkce předsedy Kontrolního výboru odvolalo na svém zasedání v úterý 12. března Zastupitelstvo Prahy 1. Návrh na odvolání podpořila většina 14 z celkem 27 zastupitelů. Důvodem jsou pochybení Čižinského v tzv. kauze Donlič. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí...

Další články
Nahoru