Hvězdný trumpetista Richard Kovalčík by měl právě pětaosmdesát

Kopyta je třeba kovat, všude bylo třeba kovářů, ať už se jim říkalo Smith, Šmíd, Kuzněc, Maréchal, Kovács nebo Koval. Časté jsou též zdrobněliny: Kovařík a taky Kovalčík.

Richard Kovalčík, hvězdný trumpetista, dirigent Ostravského rozhlasového orchestru a především šéf skupiny Flamingo. Zrovna teď, 22. května, by měl 85, ale jeho rokem posledním byl rok 1975. Pomyslné taktovky se ujal Vladimír Figar, sám také zasedl ke klávesám.

Flamingo

V Tónech uslyšíte mj. úryvky dvě verze nahrávky Až přijde tvůj čas či část předobrazu této skladby, kterou byla písnička z roku 1973 – písnička česko-slovenská, něco jako Zvonky štěstí, ovšem výrazně dříve, Darinka Rolincová tehdy měla sotva půl roku. Marie Rottrová s Tamarou Špakovou zpívaly slova Vladimíra Čorta, autor hudby Richard Kovalčík dirigoval Ostravský rozhlasový orchestr, to vše 24. května 1973.

Richard Kovalčík, na kterého v dnešních Tónech vzpomínáme především jako na autora, napsal písničku i pro Hanu Zagorovou, slova pro Svatýho kluka vytvořila sama, to bylo v roce 1968. Flamingo s ním přišlo i na beatový festival do Prahy.

A na závěr uslyšíte píseň, co bude mít počátkem léta rovných padesát. Marie Rottrová už měla dobré jméno i v Praze, na písni Skryj mě se kromě Richarda Kovalčíka autorsky podíleli Karel Svoboda a textař Pavel Vrba, je už trochu „hitovější“, a tím možná obyčejnější, ale duch Flaminga tam ještě pořád je. I díky Richardu Kovalčíkovi.

Spustit audio

Související