Prostreno.cz

Věda o mandlové mouce

Lidé milují mandlovou mouku, protože je bezlepková a chutná. Ještě jste ji nezkusili? Pak vás možná přesvědčí její působení na lidské zdraví! Budete snad díky víc v pohodě?

Jak všichni vědí, výživový profil mandlí je velmi působivý. Obsahují vlákninu, protein, tuk, vitamin E, mangan, hořčík, slušné množství mědi, vitamin B2 (riboflavin) a fosfor. Jeden šálek mandlové mouky přitom obsahuje asi 90 mandlí a poskytuje více než 100 procent denního požadavku na vitamin E. Mandlová mouka je všestranná a skvělá pro zdraví. Koketujete s myšlenkou, že ji zkusíte? Tohle je několik důvodů, které dokazují, že je to dobrý nápad!

Zlepšuje zdraví srdce

Více než 65 procent tuků v mandlové mouce je mononenasycených. To znamená, že se díky ní udržuje zdravá hladina cholesterolu. Vědci dokonce zjistili, že konzumace mandlové mouky může snížit riziko koronárních onemocnění srdce tím, že udržuje krevní cévy zdravé. Podle všeho dochází i ke zvyšování hladiny antioxidantů v krevním oběhu, zlepšení průtoku krve a snížení krevního tlaku.

Působí proti rakovině tlustého střeva

Výzkumníci z Kalifornské univerzity provedli studii o hodnocení vlivu mandlí a mandlové mouky na buňky rakoviny tlustého střeva. Podle autorů této studie konzumace prvního či druhého může snížit riziko vzniku rakoviny tohoto orgánu. I kdyby na jejich stanovisku byla jen špetka mandlové mouky pravdivá, je to fajn zpráva.

Pomáhá diabetikům

Studie z roku 2006, kterou publikoval časopis Journal of Nutrition, poukazuje na to, že u zdravých jedinců mandle snižují hladinu glukózy v krvi po jídle. Obecně přitom platí, že mandle jsou inteligentní volbou v rámci nízkého glykemického a diabetického stravovacího plánu.

Zlepšuje úroveň energie

Kombinace zdravých tuků, makronutrientů a mikroživin dělá z mandlové mouky vynikající posilovač energie. Konkrétně mouka obsahuje riboflavin, mangan a měď. Tyto dva minerály jsou klíčovými koeficienty jistého enzymu, který deaktivuje volné radikály a zároveň poskytuje stálý zdroj paliva, který nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je to tedy ideální svačinka pro ty, kdo trpí únavami.

Mandlová versus kokosová a pšeničná mouka

Je skutečně nemožné říct, jestli je mandlová nebo kokosová mouka zdravější než ostatní mouky. To záleží na konkrétních potřebách, nicméně mandlová mouka je extrémně zdravá. Na druhou stranu však obsahuje trochu více kalorií a tuků, což se nehodí těm, kdo hubnou.

Pokud je však vaší prioritou číslo jedna strava s nízkým obsahem uhlohydrátů (sacharidů), pak je pro vás perfektní. V případě, že si právě tohle moc nehlídáte, můžete se rozhodnout pro mouku kokosovou nebo pšeničnou (mandlová a kokosová přitom neobsahuje lepek).

Zdroj: www.eatthis.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat