Střelec v texaské základní škole povraždil 19 dětí a dva dospělé, sám nepřežil

foto Ozbrojené složky před základní školou v texaském městečku Uvalde, kde bylo 24. května 2022 při střelbě zabito několik dětí. 

Washington - Nejméně 19 dětí a dva dospělé zabil v úterý střelec vyzbrojený útočnou puškou na základní škole v texaském městečku Uvalde, které se stalo dějištěm další z dlouhé řady hromadných vražd na veřejných místech ve Spojených státech. Informovala o tom místní policie, která předtím útočníka zabila. Motiv činu, který je v tuto chvíli druhou nejhorší střelbou na základní či střední škole v dějinách USA, není jasný. Americký prezident Joe Biden v emotivním projevu apeloval na regulaci zbraní a tázal se, proč jsou Američané ochotni tyto \"masakry\" tolerovat.

Fotogalerie

Policie střelce identifikovala jako 18letého místního mladíka Salvadora Ramose, který v městečku na jihu Texasu se silnou hispánskou komunitou docházel na střední školu. Ramos 16. května dovršil 18 let a den poté si legálně zakoupil útočnou pušku typu AR-15 spojenou s mnoha krvavými útoky, píše list Houston Chronicle. O den později si údajně koupil 375 nábojů a o další dva dny později, tedy minulý pátek, další pušku.

Útočník žil u svých prarodičů, neměl kamarády, nechodil na brigády, dosud neměl problémy se zákonem a nepříslušel k žádnému z místních kriminálních gangů, řekl dnes mluvčí texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Chris Olivarez. Než se vydal do základní školy, střelil svou babičku, která pak ještě dokázala dojít k sousedům a zavolat policii. Po leteckém převozu do nemocnice se nachází v kritickém stavu.

Útočník pak odjel autem své babičky k nedaleké základní škole, před níž naboural a vyrazil dovnitř s jednou ze svých pušek a více než 300 náboji v taktické vojenské vestě. Podle úřadů se již před školou střetl se strážníkem, podařilo se mu však dostat dovnitř a projít k učebně, v níž byly společně dvě třídy dětí.

Všechny oběti zemřely v této učebně, v níž začal Ramos bezhlavě střílet a zabarikádoval se v ní. Na místo pak přijela zásahová jednotka, které se podařilo dostat dovnitř a útočníka zastřelit. Guvernér Texasu Greg Abbott dnes řekl, že dalších 17 lidí utrpělo zranění, která je neohrožují na životě.

Útočník podle Abbotta krátce před incidentem zveřejnil na sociálních sítích tři příspěvky, v nichž před svým činem varoval. Nejprve napsal, že zastřelí svou babičku, následně uvedl, že ji zastřelil a nakonec poslal příspěvek, že se chystá zaútočit na základní školu.

"Střílel a zabíjel strašným způsobem, nepochopitelným," řekl o útočníkovi krátce po incidentu Abbott. Všechny oběti se již podle policie podařilo identifikovat. Podle médií se jednalo o děti kolem desíti let a byla mezi nimi také 43letá učitelka Eva Mirelesová. Děti byly ve škole poslední týden před letními prázdninami.

"Jako národ se musíme ptát, kdy se proboha postavíme lobby výrobců střelných zbraní? Kdy proboha uděláme to, co je třeba udělat?" reagoval na střelbu americký prezident Biden, který neúspěšně prosazuje mimo jiné zákaz prodeje útočných pušek, jako je ta použitá útočníkem v Uvalde. Proti omezování přístupu ke zbraním se v Kongresu dlouhodobě staví Republikánská strana, bez jejíž podpory aktuálně žádný návrh v tomto směru nemůže na federální úrovni projít.

Stát Texas má přitom jedny z nejméně přísných zbraňových zákonů v USA a umožňuje nákup útočných pušek komukoliv staršímu 18 let bez nutnosti opatřit si zbrojní průkaz a bez čekací lhůty. Občané státu mohou rovněž tyto zbraně otevřeně nosit na veřejnosti a nemusí je nijak registrovat.

Biden v úterním projevu v hlavním vysílacím čase obnovil neustále se opakující výzvu demokratických politiků, že "je čas konat". "Proč jsme ochotni žít s těmito masakry?" tázal se po nejnovější střelbě, kterých v USA ročně evidují stovky. Podle médií se prezident chystá město Uvalde navštívit, možná již tento víkend.

Útok na základní školu v Uvalde je nejkrvavější školní střelbou v USA od prosince 2012, kdy 20letý Adam Lanza postřílel na základní škole v Newtownu v americkém státě Connecticut 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Ještě více obětí měl v dubnu 2007 útok na Virginském polytechnickém institutu, kde student zabil 32 lidí a poté i sebe.

Předminulou sobotu jiný 18letý střelec v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí, podle všeho také legálně pořízenou puškou AR-15. Útok byl podle vyšetřovatelů rasově motivovaný, ze 13 osob zasažených výstřely bylo 11 tmavé pleti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 03:00 13°C

Celá předpověď