Boj o celkové vítězství rozhodně nebyl nudný. Vincenzo Nibali natáhl hlavní skupinu ve sjezdu z Mortirola a i když se k větší akci neodhodlal, napětí rostlo. A v cílovém výjezdu Valico di Santa Cristina rozjel Bahrain Victorious vyšší tempo pro Mikela Landu, který byl aktivní, ale Richarda Carapaze a Jaie Hindleyho neutrhl. Nestačili Joao Almeida, Vincenzo Nibali a Domenico Pozzovivo, takže jistý úspěch jeho snaha měla.  

Carapaz, Hindley a Landa dojeli pohromadě, Almeidovi se opět podařilo limitovat ztráty na co nejmenší, nabral 14 sekund. Nibali ztratil 42 sekund a Pozzovivo po pádu ve sjezdu z Mortirola 2:47. 

Lídr závodu se o nic moc nesnažil, ani jeho tým INEOS Grenadiers. O etapové vítězství nestál, radši nechal ujet uprchlíky a do stahování se musely zapojit Astana Qazaqstan a Bahrain Victorious. Chtěl aspoň vyhrát spurt o třetí místo v cíli a 4 bonusové sekundy, jenže Hindley byl opět rychlejší a snížil ztrátu na pouhé 3 sekundy. Po 16 etapách Gira dělí dva nejlepší závodníky jen 3 sekundy! Navíc jsou oba slabí časovkáři a v horách by se měli snažit získat nějaký čas na svou stranu. 

Carapaz se v cíli netvářil zrovna šťastně, etapa nedopadla zcela podle plánu. Hindley se zdá být velmi tvrdým oříškem. "Na začátku jsem jeli v pelotonu poměrně konzervativně a snažili se vyhýbat problémům. V předposledním stoupání převzal Bahrain Victorious v redukovaném pelotonu kontrolu a tempo se stále zrychlovalo, zejména na posledních kilometrech stoupání. V té chvíli jsem se cítil opravdu dobře a pokusil jsem se o několik útoků, ale nakonec nebylo možné Carapaze a Landu setřást. Celkově to byl dobrý den, získal jsem čtyři bonusové vteřiny a nyní jsem v celkovém pořadí jen tři vteřiny za Carapazem. Takže jak jsem řekl, opravdu dobrý den," říká Hindley.

Ani další rozdíly nejsou velké. Almeida drží třetí příčku s odstupem 44 sekund. A byl spokojený: "Byl to opravdu těžký den. Abych byl upřímný, byl jsem sám sebou překvapen, od startu jsem celý den jel na plný plyn a neměl jsem žádnou šanci se trochu zastavit a nadechnout. Se svým výkonem a výsledkem jsem spokojený a jsem připraven bojovat až do konce. Stále jsme mezi nejlepšími v rozmezí jedné minuty od prvního, takže jsem opravdu šťastný a těším se na další dny."

Portugalec má v rukávu trumf v podobě kvalitní časovky, ale dokáže na 17 kilometrech stáhnout 44 sekund ztráty? Navíc, když časovka není rovinatá, ale s jedním velkým stoupáním? Pro Almeidu by bylo velkým úspěchem i pódium. A v souboji s Landou se drží dobře, má náskok 15 sekund. Od Nibaliho, Pozzoviva, Pella Bilbaa a  Emanuela Buchmanna se dokonce vzdálil.

Pro Landu letošní Giro začalo až dnešní etapou. To aspoň tvrdil ve vší vážnosti v pondělí, během posledního volného dne. Vysokohorské etapy mu totiž opravdu vyhovují nejvíce. Na celkové vítězství zatím v současném průběhu myslet nemůže, ztrácí 59 sekund a Carapaz s Hindleym jsou nezlomní. "Snažili jsme se s celým týmem nasadit vysoké tempo, ale Richard, Hindley a Almeida byli velmi, velmi silní. Ale ještě nás čeká několik těžkých etap. Budeme se snažit dál," řekl Landa v cíli etapy.

Nibali s Pozzovivem definitivně vypadli z boje o vítězství. Italští veteráni ztrácejí 3:40 a 3:48 a mají daleko i na pódium. Těžko si v současném rozpoložení sil představit, že by se posunuli výš. Carapaz, Hindley, Landa i Almeida jsou v kopcích silní a zatím podávají stabilnější výkony.

Tvrdý je také boj o první desítku. Jan Hirt se posunul na 9. místo, ale utratil spoustu sil a bude muset pečlivě nakládat s energií. Pello Bilbao a Emanuel Buchmann mají  před českým cyklistou velký náskok. Velký propad zaznamenal Guillaume Martin. Francouz doplatil na hýření silami v dlouhých únicích. ZTratil přes 19 minut a v celkovém pořadí je víc než čtvrt hodiny za první desítkou. Z té vypadl i Juan Pedro Lopez, přeskočil ho veterán Alejandro Valverde. Do boje o top 10 by se mohl zapojit i Thymen Arensman, na Valverdeho ztrácí 1:19 a v posledních etapách se pořadí bude nejspíš ještě přesypávat.