Kdy by mělo dítě navštívit zubaře? Odborníci zvažují nejlepší věk pro preventivní prohlídku

Přidat na Seznam.cz

Pro mnoho rodičů je samo o sobě výzvou přimět děti, aby seděly v klidu. Když k tomu připočteme zubařskou ordinaci s nástroji a hlasitými zvuky, je snadné pochopit, proč se rodiče mohou první návštěvy zubaře u svého dítěte obávat. A nejsou sami: Dospělí mohou mít dokonce potíže dostat nervy spojené s návštěvou zubaře pod kontrolu. Přesto je návštěva zubaře důležitou součástí udržování ústního zdraví v každém věku, jak píše server Yahoo.

Jak staré by tedy mělo být dítě, než maminka s tatínkem naplánují jeho první návštěvu u zubaře? Jak často děti potřebují zubní prohlídku? A co mohou rodiče malých dětí udělat doma, aby udržovali dětské zoubky zdravé?

Nikdy není příliš brzy na to, abychom našim malým dětem založili domácí zubní ordinaci,“ říká Gary Liu, dětský zubař a spoluzakladatel společnosti Smile Generation (Usměvavá generace). „Americká akademie dětské stomatologie (AAPD) doporučuje, aby děti navštěvovaly zubaře před dosažením 1 roku věku, protože kojenci obvykle dostanou svůj první zub dříve.“
Po první návštěvě doporučují dětští zubaři, jako je Liu, navštěvovat zubaře každých šest měsíců. Tato lhůta se však může u jednotlivých pacientů lišit: „Existují určité případy, kdy můžeme chtít vidět děti častěji: nedávný úraz zubů, vyšší riziko vzniku zubního kazu a děti se zubní fobií by měly mít prospěch z častějších návštěv doporučených zubním lékařem,“ vysvětluje Liu.

Mnoho dětských zubařů vítá myšlenku seznámit děti se světem zubního lékařství, a to nejen proto, aby pomohli zmírnit úzkost, ale také proto, aby se děti nadchly pro péči o své zuby. Čím dříve si totiž děti vytvoří tento důležitý návyk, tím lépe pro zdraví jeho zubů.

Zdroj: Yahoo.com