Poradna: Výplata dvou důchodů najednou dopředu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Tomáš: Jsem důchodce a aktuálně mám neplánované výdaje 10 tisíc Kč. Můžu si zažádat o výplatu dvou důchodů najednou dopředu?

Státní důchody jsou vypláceny v pravidelných měsíčních termínech na měsíc dopředu, přičemž není možné si nechat zasílat státní důchody např. ročně dopředu nebo čtvrtletně dopředu. Dva důchody dopředu tedy nemůžete dostat.

Vaši současnou složitou finanční situaci tedy budete muset řešit jiným způsobem. Řešení Vaší finanční situace je vhodné dobře promyslet, protože i státní důchody případně podléhají exekuci. V řádném důchodovém věku je možné si libovolně přivydělat, čehož řada starobních důchodců využívá. Pro nižší a časově méně náročný přivýdělek jsou vhodné zejména pracovaní dohody. Např. z dohody o provedení práce se neplatí sociální a zdravotní pojištění, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně.

Příspěvek na bydlení

V dotazu nepíšete, jak vysoký státní důchod máte a jaká je Vaše životní situace, proto na doplnění uvádím, že i starobní důchodci si mohou případně zažádat o příspěvek na bydlení. Pokud jsou splněny zákonné podmínky pro přiznání příspěvku na bydlení, tak lze tuto státní dávku pobírat ke starobnímu důchodu.

Nárok na příspěvek na bydlení vzniká, jestliže náklady na bydlení přesahují 30 % (v Praze 35 %) rozhodného čistého příjmu a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmu není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení. Bez podání žádosti o příspěvek na bydlení na příslušném úřadu práce nelze tuto dávku dostávat na účet.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí