gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

25.05.2022 Irský den na letošních Folkových prázdninách (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Bratrské duo Ye Vagabonds. Legendární kapela Interference a mnoha cenami ověnčený podmanivý film Breaking Out o jejím leaderovi Fergusu O'Farrelovi. Takový bude letošní výsadek ze Zeleného ostrova, odkud, a nikdo dodnes pořádně netuší proč, pochází hudba, do které se celý svět navždy zamiloval.
Když zjistíte, kolik irských a britských folkových cen za tak krátkou dobu Ye Vagabonds získali, a dosmějete se tomu, jak si s nimi nevěděli rady, takže půlku odvezli k rodičům, začnete pozorně poslouchat a zprvu vám jejich verze irské tradiční hudby přijde, jak jen to říct….. taková normální; žádný šok a řečem o nové irské folkové vlně, do které patří, moc nerozumíte. Zpívají úžasně, tak, jak to umí jen sourozenci, to je pravda, a na kytary, mandolíny, bouzouki a housle hrají, že jim to kdekdo může závidět, stejně ale nemůžete pořád přijít na to, proč vás ti dva bratři tolik přitahují. Přitom je to prosté jako facka: Brían a Diarmuid Mac Gloinnovi jsou tak obyčejní, až jsou naprosto neobyčejní.
Ye Vagabonds
Ye Vagabonds
foto: Rich Gilligan
V Dublinu, kam se přesunuli z malého města Carlowa, to okamžitě odhalil irský hudební filmař Myles O'Reilly: o neznámé dvojici natočil skvělý dokument Seven Songs On Six Islands a bratry proslavil videoklipy. Následoval ho Glen Hansard: vzal Ye Vagabonds na turné. Nejvíc o sobě ale dali vědět v dublinské hospodě ve čtvrti Stoneybatter, kde se okolo nich vytvořila nadgenerační komunita, hrající irskou tradiční hudbu po svém, ve společném duchu a porozumění. Patřila do ní třeba zpěvačka Lisa O´Neill nebo skupina Lankum, díky nimž, a samozřejmě také bratrům, si prý mnoho lidí v zemi, ale i mimo Irsko, začalo všímat toho, co se na dublinské scéně odehrává. Pak už jen stačilo, aby se do hry vložil britský hudební publicista Tim Chipping, jemuž Geoff Travis a Jeannette Lee z legendárního vydavatelství Rough Trade svěřili vedení labelu River Lea, kde Ye Vagabonds vydávají svá vynikající alba, řadící je mezi největší zázraky současné irské folkové hudby. Na Folkovky přivezou bratři novinku Nine Waves, kterou jim pomáhala natáčet irská muzikantská extratřída a produkoval John Spud Murphy, spojený s dublinskou skupinou Lankum.
Interference
Interference
foto: Kamila Berndorffová
Téměř mýtická kapela, která to nikdy nevzdala, ačkoliv jí osud z neznámého důvodu nespravedlivě odepřel nárok na zaslouženou slávu. Interference patřili v 90. letech k těm, které předběhly dobu a její duše, zpěvák a skladatel Fergus O'Farrell, je dodnes považován za jednoho z nejpozoruhodnějších talentů, jaký se v Irsku narodil. Nebylo mu ani padesát, kdy ž v únoru 2016 navždy odešel a do vzduchu zavěsil osobní úvahu ze své slavné písně Gold: „Hell I'm gonna be me. I'm gonna be free."
Breaking Out
Breaking Out
Těžká nemoc mu celoživotně těžce podrážela nohy, a přestože věděl, že příští den může zemřít, smrti se smál. Věřil své hudbě a kamarádům, kteří by za něho i dýchali, což potvrzuje i nesmírně emotivní scéna z filmu Breaking Out, kdy za něho při natáčení alba The Sweet Spot skrze gumovou hadičku doslova dýchá Glen Hansard. S každým vdechem O'Farrellovi sedícím na vozíčku pomáhá nabrat sílu k dozpívání skladby, a jestli tohle není výraz neskonalého přátelství, tak pak už nic. Scéna do značné míry symbolizuje myšlení hudebníků, přátel a vůbec všech, kteří nikdy nepřestali věřit v odhodlání a umění Fergusa O'Farrella, stejně jako on nikdy nepochyboval o tom, že Interference i po jeho odchodu nezaniknou. A samozřejmě nezanikly, protože jak členové skupiny uvádějí, tenhle příběh ještě neskončil a možná víc jak předtím vyprodávají koncerty, jako by si mnozí lidé, a překvapivě i ti mladí, zpětně uvědomili, o co s The Interference v minulosti přicházeli. Na turné k vydání filmu Breaking Out se vydávají v opravdu silné sestavě: James O'Leary (kytara), Camilla Griehsel (zpěv), Paul Tiernan (zpěv, kytara), Maurice Seezer (zpěv, klávesy), John Fitzgerald (baskytara, zpěv), Cal McCarthy (bicí), Anthony Noonan (zpěv, bicí, kytara), Bertrand Galen (violoncello] a Marja Gaynor (housle).
Orchestr Folkových prázdnin
Orchestr Folkových prázdnin
Ve filmu Wild Mountain Thyme se říká, že zemře-li Ir při vyprávění příběhu, můžeme si být jisti, že se vrátí. Zpěvák, skladatel a hudebník Fergus O'Farrell se vrací samozřejmě pouze ve filmu Breaking Out, což na věci ale nic nemění, protože alespoň na hodinu a půl mezi námi znovu bude. „Fergusův život se blíží moderní pohádce, skoro nádhernému milostnému příběhu," poznamenal režisér Michael McCormack, který na Folkových prázdninách českými titulky opatřeny film osobně uvede. Natáčel ho deset let. Začíná zpěvákovým dětstvím, kdy mu byla diagnostikována svalová dystrofie, pokračuje jeho hudební kariérou a zachycuje nejdůležitější momenty v historii skupiny Interference: newyorský koncert v Radio City Music Hall a cestu do České republiky, vrcholící vystoupením na Folkovkách. McCormack se nebojí být vtipný, smutný a dojemný zároveň a snaží se zpochybnit názor, že těžká nemoc může být vnitřně silnému, statečnému a odhodlanému umělci na překážku. Při světové premiéře na Galway Film Fleadh v červenci 2019 sklidil Breaking Out dlouhé ovace ve stoje a film nakonec získal cenu za nejlepší irský dokument. K tomu se loni, kdy mohl být po covidu naplno promítán, dočkal na IFTA ceny George Morrisona. „Tenhle film ve vás zůstane ještě mnoho týdnů, měsíců a možná i let. Mohl by dokonce změnit i váš život, pokud se necháte inspirovat člověkem, který si vážil vzácnosti každého nádechu,“ píše se v jedné z mnoha nadšených recenzí. A my to chápeme, vždyť jsme Ferguse poznali osobně a hned napoprvé poznali, že tenhle chlapík se bude s osudem rvát až do samého konce.
Folkové prázdniny
Náměšť nad Oslavou 23. července – 30. července 2022
www.folkoveprazdniny.cz 

Sdílet na...
Kam dál?

» Jižní a Severní Amerika vysílají na Folkové prázdniny silnou reprezentaci (Michal Schmidt)

» Domácí součást programu Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» O nočních koncertech na letošních Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny 2022 (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny nabízejí Ostrovy poezie (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib