Retro nepečený tvarohový dort v malinovém kabátku

by Meg

Jídla z dětství jsou v nás zakódovaná už navždycky. A jedním z těchto jídel je pro mě rozhodně nepečený tvarohový dort. Jednu jeho verzi tu už na webu mám, ale když jsem minule v obchodě uviděla krásné čerstvé maliny, vzpomněla jsem si také, že mám v lednici i půl kila tvarohu, který by se s nimi dal zpracovat. A tak jsem trochu netradičně tento dort udělala tříbarevný, ochucený kakaem, malinovým pyré a vanilkou.

Doma jsme ho většinou dělali dvojbarevný, bílý a kakaový, se dvěma vrstvami piškotů a s kompotovaným ovocem. Ale musím říct, že ty čerstvé maliny mu doopravdy velmi sluší! Bude se na něj hodit menší dortová forma, o průměru zhruba 20 – 23 cm. Určitě si také udělejte místo na snadné chlazení v lednici nebo v mrazáku.

Retro nepečený tvarohový dort v malinovém kabátku

Course: Dorty, Nepečené
Porce

8

– 12 ks
Příprava

1

hour 
Chlazení

12

hours 

Suroviny

  • 20 g jemně mleté želatiny (k použití za horka!)

  • 200 ml vody

  • 200 ml mléka

  • 500 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce

  • 250 g změklého másla

  • 200 g moučkového cukru

  • 2 lžíce kakaa

  • 100 g malinového pyré

  • 1/4 – 1/2 lžičky mleté vanilky nebo lžička vanilkového extraktu

  • dětské nebo cukrářské piškoty

  • cca 200 g čerstvých malin

Postup

  • Želatinu (100% jemně mletá želatina, která se používá i za horka, žádný ztužovač zastudena!) vysypte do misky a zalejte ji 200 ml studené vody a nechte nabobtnat.
    Namočená želatina
  • Připravte si formu nebo ráfek o průměru 20-23 cm. Vyložte ho potravinovou fólií a naskládejte do ní piškoty. Aby lépe držely na dně po zalití tvarohovou směsí, je možné je zespodu lehce navlhčit vodou nebo ovocnou šťávou, přilnou tak k fólii.
    Piškoty ve formě
  • Do nádoby mixéru dejte tvaroh, máslo a moučkový cukr.
    Poznámka: Pokud máte velký mixér (1600ml+), vejde se do něj směs tak akorát. Jinak je potřeba si ji rozdělit na části, abyste ho nepřeplnili. Já mám ThermoResist mixér, který je jako příslušenství u našeho skvělého Kenwood Cooking Chef XL Black. Pokud byste si ho taky chtěli pořídit, s kódem MegvkuchyniBLK na něm na předchozím odkazu dostanete slevu :)Tvaroh, máslo a cukr v mixéru
  • Nabobtnalou želatinu v míse zalijte horkým mlékem.Zalévání želatiny mlékem
  • Tuto směs přilijte do mixéru a 2-3 minuty mixujte na vyšší otáčky, až bude směs hladká.Základní suroviny v mixéru
  • Třetinu odeberte do misky a přidejte k ní kakao, dobře rozmíchejte.
    Ochucení kakaem
  • Kakaovou směs nalijte do formy na piškoty a dejte chladit. V mrazáku by mělo stačit 5 – 10 minut, aby směs zatuhla pro další plnění. V lednici to může být až 20 – 30 minut. Záleží také na tom, jak opatrně budete další vrstvu nalévat, já doporučuji pomalu z malé výšky, třeba naběračkou, aby se hmota rozlila po předchozí vrstvě a neporušila ji.Kakaová hmota ve formě
  • Do druhé třetiny směsi dejte malinové pyré, dobře rozmíchejte.Ochucení malinovým pyré
  • A nalijte na kakaovou část.Malinová část ve formě
  • Nechte chvilku zatuhnout a pak do této vrstvy lehce vmáčkněte maliny. Dejte opět zachladit do lednice / mrazáku.Maliny ve formě
  • Do poslední vrstvy přidejte vanilku.Ochucení hmoty vanilkou
  • Nalijte ji na vrstvu s malinami a nechte dobře zatuhnout, ideálně přes noc. Druhý den dort opatrně vyndejte z formy. Pokud jste nevyložili boky formy fólií, zlehka dort uvolněte od stěny pomocí tenkého ostrého nože. Dort zatuhne velmi dobře, takže se dá s trochou opatrnosti i stáhnout z potravinové fólie a přesunout na podložku k servírování. Vanilková hmota ve formě
  • Dobrou chuť!Retro nepečený tvarohový dort v malinovém kabátku

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc