Pantomima, nový cirkus, pohybové divadlo: premiéry a festivaly

Samostatné zpravodajství ze světa pohybového divadla rozkročeného mezi žánry – čekají nás premiéry a několik festivalů: první zprávy o Letní Letné, červnový My Mime v režii pražské HAMU a Cirk-UFF v Trutnově, festival Cirkulum, Letní scéna Divadla BRAVO a další.
Duo Bodecker & Neander (foto archiv festivalu HAMU MyMime)

V Praze se představí zbrusu nový mezinárodní festival nonverbálního divadla, HAMU MyMime
Katedra nonverbálního divadla pražské HAMU od 1. do 5. června představí nový festival HAMU MyMime. Festival je spojením profesionální a studentské scény a nabízí to nejlepší nejen z oblasti fyzického a mimického divadla. Během pěti dní se v Praze vystřídají známé zahraniční soubory, čeští interpreti, studenti a absolventi uměleckých škol se svými projekty a proběhnou masterclass workhsopy.

Festival HAMU MyMime vzniká jako první mezinárodní festival svého druhu v Praze. Jeho cílem je na několik dní smazat hranice mezi světem profesionálního a studentského divadla a vytvořit platformu pro setkávání nejen umělců, ale i široké a odborné veřejnosti. Program je proto sestavený pro co nejširší publikum bez ohledu na věk nebo znalosti nonverbálního divadla. Přicestují zahraniční hvězdy, z domácí scény se do festivalu zapojí Radim Vizváry, Pierre Nadaud, Arman Kupelyan, oblíbené klaunské trio Squadra Sua a na programu budou také studentské inscenace.

„Naším cílem není jen vytvořit klasický studentský festival. Cítili jsme, že nám chybí příležitost, kde by se mohli pravidelně setkávat studenti a významní zahraniční i čeští profesionálové z oblasti nonverbálního divadla, aby společně odprezentovali to nejnovější a nejlepší, co tato oblast nabízí. Chyběla nám možnost ukázat, jak vypadá moderní klaunérie, současné mimické divadlo nebo progresivní fyzické divadlo. Českému publiku je zatím nejvíc známý nový cirkus, a my bychom rádi ukázali, že další odvětví nonverbálního divadla jsou neméně zajímavá. A v neposlední řadě chceme divákům předat asi to nejcennější, co mimické divadlo nabízí: humor,“ říká ředitel festivalu a proděkan pražské HAMU Adam Halaš.

Benoit Turjman (foto archiv festivalu HAMU MyMime)

Festivalový program je rozdělen do dvou částí, jedna se věnuje studentským a absolventským inscenacím, kde se představí nejen studenti Katedry nonverbálního divadla HAMU, ale také Ateliéru fyzického divadla JAMU. Druhá část se věnuje profesionálním inscenacím. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou tzv. masterclass, workshopy, které účastníkům nabízí možnost na vlastní kůži proniknout ke kořenům pantomimického divadla, účastnit se intenzivního tvůrčího procesu a podílet se na vzniku zcela nové inscenace. Festival se bude konat v branickém Divadle BRAVO!, divadle Alfred ve dvoře, Kampusu Hybernská a prostorách pražské HAMU.

Festival přivítá velmi známou německou dvojici mimů Bodecker & Neander a pozvání přijal francouzský mim a klaun Benoît Turjman, kterému doma přezdívají „nový mistr Bean“.

Festival pro veřejnost odstartuje 1. června v 17:00 hodin v Kampusu Hybernská Squadra Sua a od 19:30 hodin proběhne slavnostní zahájení. InterART JAM spojí studenty všech uměleckých oborů, aby každý na stage přinesl to nejlepší ze sebe i svého oboru: hudbu, divadlo, tanec i improvizaci.

Radim Vizváry v autorské inscenaci Sólo (foto David Konečný)

Čtvrtek 2. června bude přes den patřit studentům HAMU – třikrát provedou návštěvníky netradiční procházkou po zákoutích HAMU a od 15 hodin se na nádvoří otevře open stage pro studenty uměleckých škol. Večer se v Divadle BRAVO! představí avizované duo Bodecker a Neander.

V pátek 3. června se večer v divadle Alfred ve dvoře koná představení Ateliéru fyzického divadla JAMU (vedení: Pierre Nadaud, Dalibor Buš, Roberta Legros Štěpánková a Tomáš Hubáček).

V sobotu 4. června se od 18 hodin v Alfredu ve dvoře představí 4. ročník Katedry nonverbálního divadla HAMU s premiérou The Big Bite. Od 20 hodin hraje v Divadle BRAVO! Radim Vizváry svou inscenaci Sólo, která mu před několika lety vynesla cenu Thálie a přispěla k zpopularizování pantomimy u současného publika.

V neděli 5. června se první představení koná opět od 18 hodin v Alfredu. Arman Kupelyan uvádí sólové představení Playground of the Unconscious Self inspirované tancem butó. Personifikuje nevědomí mysli jako osamělou, pokřivenou postavu, která žije na půdě uvnitř lidské hlavy, postava je velmi šťastná za vzácnou společnost diváků a snaží se jim ukázat kus svého světa a zároveň odhalit nejkřehčí části mysli svého majitele. Závěr programu bude v neděli patřit od 20 hodin Benoît Turjmanovi se sólovým vystoupením Voisin (Soused).

Vstupenky pořídíte zde.


Projekt AHAAA! (foto archiv dua Koťátko zkázy)

Život Alberta Einsteina v multižánrovém open air představení
Ve čtvrtek 2. června od 19.00 ožije Mariánské náměstí v Praze hudbou, akrobacií, humorem, ale i hluboce lidským hledáním štěstí a naděje v době plné zkoušek. V představení AHAAA! dostanou čtyři vědci za úkol přinést na smutnící Zemi více štěstí. Protože jde ale o úkol veliký, získají k tomu pár nezanedbatelných výhod. V rolích vědců se představí dvě dvojice, český pár vystupující jako Koťátko zkázy a německo-americký hudební tandem Tante Friedl.

Umělecké duo Koťátko zkázy tvoří pouliční pohybová představení zakládající si na komedii a parodii soudobých klišé a jevů ve společnosti. Letos se ale rozhodlo, že je spíš než kritika potřeba naděje. Přizvali proto Tante Friedl, jejichž jevištní energie a originálně pojatá folková a světová folklórní hudba „pohladí i rozproudí“. Společně se tak vydali na cestu za štěstím. Proč název AHAAA!? „Máte rádi tu chvíli, kdy vám všechno docvakne? Kdy se ze spousty otázek najednou vynoří něco smysluplného? Postavám v představení AHAAA! se to stane nejednou. Získají totiž přístup k intelektu nejchytřejšího páru historie – Milevy Marić a Alberta Einsteina. A pak se začnou dít opravdové divy,“ říká za tvůrce Jakub Urban. Životem, prací a myšlenkami slavného páru je celý příběh inspirován, navíc s dávkou humoru a (sebe)ironie hlavních tvůrců.

„Alberta Einsteina jsme si vybrali zpočátku proto, že jednak spojuje všechny tři země, ze kterých pocházíme, také je ale svým způsobem jednotící evropskou i světovou osobností překračující hranice. Postupně jsme se propadali do jeho příběhu i práce a zjistili více i o Milevě, která hrála v Einsteinových zásadních objevech důležitou roli, sama však byla výraznou osobností a odvážnou průkopnicí pro ženy ve vědě,“ dodává Urban.

Umělecké duo Koťátko zkázy (Jakub Urban a Helena Urban) vzniklo na popud festivalu pouličního umění La Strada v Mikulově v roce 2018. Krátké představení nazvané Koťátko zkázy ovšem nakonec překročilo jeho hranice a podívalo se na festivaly po celém Česku i Slovensku. Koťátko zkázy navázalo několikaletou spolupráci se spolkem KULT pod režijní taktovkou Filipa Nuckollse. V roce 2019 vytvořili projekt 101 věcí, co jste chtěli udělat, ale báli jste se, v roce parodii na konspirační teorie, Misi OMEGA. Oba tvůrci studovali nonverbální divadlo na pražské HAMU. Vyjadřovacími prostředky jsou tedy zejména fyzické akce, zahrnující i párovou akrobacii. Ke spolupráci na takzvaných overvoicech, tedy záznamech textu, které provádí diváka představením, pravidelně zvou herce Jana Řezníčka.

Tante Friedl ve složení Magdalena Kriss z Bavorska a Dan Wall ze státu New York vytvářejí spolu s jejich akordeonem, banjem, flétnou, houslemi, perkusemi a samozřejmě hlasy odvážné a současné interpretace folkové a „roots“ hudby z celé Evropy a Severní Ameriky, ale i vlastní originální materiál. Od protestsongů až po melodie o životě, lásce a dobrodružství, jejich písně slouží jako průhledy do různých kultur, perspektiv a historických období. Věří, že lidová a „roots“ hudba je živým a dýchajícím odrazem moderní doby se zdravou dávkou historického kontextu, který obohacuje přítomnost i budoucnost.

Více informací naleznete na webu a na Facebooku a YouTube Koťátko zkázy. Foto a videopostřehy ze života Koťátka naleznete na Instagramu. Přehled o tvorbě a koncertech Tante Friedl najdete na jejich sociálních sítích a na jejich stránkách.


Losers Cirque Company – Grandiózní (foto Bet Orten 2021)

Festival Cirk-UFF nabídne několik premiér, největší hvězdou bude australská Circa
V Trutnově se od 1. do 5. června koná 12. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF. V kulturním centru Uffo, pod šapitó a v ulicích města se během pěti dnů předvede 18 souborů, naplánováno je celkem 26 představení.

Hlavním hostem bude australský soubor Circa, který patří mezi světové špičky, přiveze show Humans (Lidé). „Deset akrobatů s mimořádnými schopnostmi předvádí na pódiu extrémní, až dechberoucí výkony. Mnohdy přerůstají až ve strhující zkoumání fyzických limitů. K vidění je vzdušná či závěsná i pozemní akrobacie. Prostě akce, zábava i nebezpečí,“ lákají organizátoři. „Uvidíte vysokou úroveň dovedností, poctivé výkony, vzrušení, smích a možná i pár výdechů šoku. A taky výjimečnou interakci mezi umělci na jevišti a publikem,“ slibuje režisér a umělecký ředitel souboru Yaron Lifschitz.

Další avizovanou hvězdou světového formátu je také americká akrobatka Thula Moon. Proslavila se vystupováním v  Cirque du Soleil, v Trutnově už zazářila v americké show Filament nebo při autorském představení Rise Up. Letos je hlavní postavou premiérové inscenace Through The Truth. Scéně budou dominovat dva zavěšené kruhy, druhý konstrukčně mohutnější a menší, čili protikladem prvnímu. „Podnikneme dobrodružnou cestu hledání pravdy skrze různé perspektivy. Od touhy po získání uznání od okolí až k moudrosti vlastního přijetí,“ avizuje Thula Moon.

Producentem show je Uffo – Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas. Je to poprvé v historii, co se pořadatel festivalu do něčeho takového pustil. „Byli jsme mnohokrát koproducenty, tohle je naše producentská premiéra. Je to výsledek naší mimořádné spolupráce s Thulou Moon a režisérkou Hanou Strejčkovou,“ říká principál festivalu a ředitel Uffa Libor Kasík. „Byla to náročná, ale obohacující zkušenost vytvořit svou první samostatnou show. Jsem velice vděčná za tuto příležitost. Nemohla jsem si přát lepší tým pro spolupráci,“ oceňuje americká umělkyně.

Premiéru bude mít v Trutnově také inscenace Memoirs Of Mud (Zablácené paměti) od ženského souboru Sisus Sirkus z Finska. Při slibované komediální a dojemné show bude k vidění akrobacie na hrazdě, balancování na rukách a taneční akrobacie. Kromě tradičních artistických pomůcek se ale na jevišti objeví také nezvyklé propriety jako bláto, trávník či zelenina. „Chceme diváky povzbudit k smíchu. Při vytváření Zablácených pamětí jsme se hodně nasmáli, chceme si zachovat lehkost a smát se společně, říká finská akrobatka Inka Pehkonen.

České novocirkusové umění budou zastupovat například Losers Cirque Company. V show nazvané Grandiózní hraje pětice umělců sama sebe, publikum je zastihuje v situaci, kdy chtějí vytvořit průlomové umělecké dílo s mimořádnou duchovní a kulturní hodnotou. „Jenže to vyžaduje spoustu času, sil a především peněz. Tak jako ve skutečném světě vzniká inscenace v duchu starého dobrého motta: Vždyť se to nakonec vždycky nějak udělá,” přibližuje hlavní linku režisér Matyáš Ramba.

Losers Cirque Company – Grandiózní (Jindřich Panský, foto Bet Orten 2021)

Festival nabídne i další české novinky a představení. Klára Hajdinová se v sólové akrobatické performanci ocitá V kruhu, ze kterého občas zdánlivě nejde vystoupit. „Zpracovává obtížná témata dneška – úzkost, paniku a deprese. Kruh symbolizuje lék, pilulku, kterou si berete každý den, symbolické motání se v kruhu psychofarmak a terapií,“ popisuje Libor Kasík. Závěsnou akrobacii pěstuje soubor AirGym Art Company, který předvede dvě show: Tajemství oblaků a Hotel Laputa. „Také loni měl soubor na Cirk-UFFu dvě různá představení se špičkovou akrobacií, silným příběhem a skvělou hudbou. Publikum bylo nadšené. Už se těšíme, co s AirGymem zažijeme letos,“ říká Kasík.

Cirkus TeTy bude při představení Narušení používat při akrobacii neobvyklou rekvizitu – zlatou zavěšenou židli. Populární trio Squadra Sua sehraje klaunskou grotesku Bezdéčka. Tradičním bodem festivalového programu je i letos večerní ohňová podívaná. Propane Punk Show obstarají Blackout Paradox a MansterVille. Závěrečný festivalový den bude ve znamení cirkusových dovedností. „Uvidíte žonglérskou show Bratří v tricku, workshopy, pohádku… To vše samozřejmě nejen pro děti,“ dodává Libor Kasík. Více podrobností o představeních a prodeji vstupenek najdete na webových stránkách festivalu nebo centra Uffo.


Circus Rolando (foto Klaartje Lambrechts)

Festival Cirkulum se uskuteční v červnu na Slezskoostravském hradě
Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum letos slibuje bohatý program. Proběhne od 8. do 12. června na Slezskoostravském hradě, kam se stěhuje po pěti ročnících konaných v Porubě. Z velké části bude pro své návštěvníky zdarma. Ti se mohou těšit na několik českých i světových premiér a také na unikátní cirkusovou vesničku, která dotvoří prostor v předhradí.

„Belgický cirkus, který nyní provozuje sedmá generace ryze komediantské rodiny Ronaldů, bude úžasným propojením starobylého a moderního přístupu k novému cirkusu,“ říká Václav Pokorný, ředitel festivalu Cirkulum a dodává, že příležitost přivézt do Ostravy tento jedinečný cirkusový koncept se podařilo hlavně díky proporcím, které nabízí nové působiště festivalu. „Diváci dostanou možnost nahlédnout také do zákulisního života kočovných umělců, a to v malebné vesničce, která je tvořena úžasnými karavany, ve kterých rodina Ronaldů cestuje,“ dodává.

Festivalový areál bude tvořit prostor v předhradí, kde bude většina programu pro návštěvníky zdarma. Na loukách vyrostou dvě cirkusová šapitó, kde bude probíhat placený program. V šapitó RONALDO, které přivezou již zmínění Belgičané, se diváci mohou těšit na představení Cirkus Ronaldo hned pětkrát během pěti dní. Šapitó CIRKULUM, na které jsou návštěvníci festivalu zvyklí, bude jako vždy nabízet to nejlepší, co nový cirkus nabízí. Také zde na ně čeká bohatý hudební program, který dotvoří festivalovou atmosféru.

Předhradí nabídne food a relax zóny, design market a prostor pro rodiny s dětmi, na který jsou návštěvníci zvyklí z předešlých ročníků. Scéna UmCirkum, která je tvořena malými šapitó, bude určena právě jim a děti i dospělí si budou moci vyzkoušet některé novocirkusové disciplíny za přítomnosti zkušených lektorů, a to jako vždy zdarma. Zdarma bude také program na scéně PŘEDHRADÍ, která bude umístěna na louce. Zde se můžou diváci těšit na novocirkusová vystoupení i bohatý hudební program. „Scéna PŘEDHRADÍ je takovou třešničkou na dortu pro návštěvníky, kteří si třeba koupí občerstvení ve food tracku a v relax zóně budou nasávat atmosféru. Můžou se těšit třeba na show OCULUS, kterou mohli v premiéře zhlédnout vloni,“ říká Václav Pokorný.

Na scéně HRAD, která, jak název napovídá, bude uvnitř Slezskoostravského hradu, se návštěvníci za poplatek dostanou přímo do středu dění. „Chtěli jsme něco úplně nového a napadla nás myšlenka vytvořit z úžasného hradního prostoru jedno velké jeviště. Divák bude mít v určitých hodinách během pátku, soboty i neděle možnost být za nevelké vstupné součástí jakéhosi panoptika, které umělci vytvoří na několika místech uvnitř hradu,“ vysvětluje Václav Pokorný. Program tam bude probíhat paralelně a bude jen na divácích, které vystoupení si zrovna vyberou. „Budou mít možnost korzovat nebo zůstat na jednom vystoupení od začátku do konce.“

Na HRADĚ se postupně představí zahraniční hosté, jako například La Sbrindola z Itálie, Muruya z Argentiny nebo islandský soubor Hringleikur. „Program je už jasný, postupně představujeme účinkující na našem webu a sociálních sítích“, říká Václav Pokorný. Novinkou oproti minulým ročníkům jsou čtvrteční a páteční představení pro školní a předškolní děti.

„Vzhledem k tomu, že naše organizace je silně zaměřena na vzdělávání mladých lidí v oblasti nového cirkusu a pouličního divadla, nám přišlo logické zařadit do programu také představení pro ostravské školáky. Ti budou mít možnost zhlédnout představení Just Try It, které vzniklo ve spolupráci s novocirkusovými umělci z Reykjavíku a představení Motýlí svět, určené divákům v předškolním věku,“ říká Václav Pokorný. Edukační rovina festivalu je pro organizátory festivalu důležitá a podle Václava Pokorného se daří naplňovat, což je vidět zejména na projektech, které vznikají v rámci navázání kontaktů mezi umělci během festivalu. Tyto aktivity jsou realizovány Cirkusem Trochu Jinak a byly podpořeny z fondů EHP.


Zkouška inscenace Nebesa (Simona Machovičová a Jinřich Panský, foto archiv Losers Cirque Comapny)

Letní scéna Divadla BRAVO! oznamuje doprovodný program
Divadlo BRAVO!
ve spolupráci s Národní galerií Praha otevře 30. května letní scénu nového cirkusu, pantomimy a akrobacie v gotických zahradách Kláštera sv. Anežky České v samotném srdci hlavního města. Letní sezonu zahájí premiérou dlouho očekávaného akrobatického muzikálu NEBESA, který vznikl spojením novocirkusové skupiny Losers Cirque Company, uznávaného tanečního souboru 420PEOPLE a gospelového sboru Maranatha Gospel Choir. V roli šéfa nebeského korporátu se představí legenda českého showbusinessu Jiří Korn v alternaci s Petrem Jeništou. Program oživí další představení „Lůzrů“, workshopy párové akrobacie pro veřejnost, pohádky pro ty nejmladší i koncerty Dana Bárty nebo skupiny Skety. Letní scénu Divadla BRAVO! mohou diváci navštívit od 30. května do 27. července.

„Jako hlavní tahák letní scény připravujeme akrobatický muzikál NEBESA. Ten vypráví příběh strážného anděla, který svými kroky rozhází pravidla nebeského korporátu a rozpoutá řadu událostí, které obrátí dění na nebi i na zemi vzhůru nohama. Na režii NEBES mě nejvíce baví pozorovat členy týmu v cela nových a pro mě občas i nečekaných rolích. Lůzři se učí zpívat, zpěváci z Maranatha Gospel Choir zase tančit, členové souboru 420PEOPLE pilují akrobatické triky,” představuje Letní scénu Divadla BRAVO! režisér akrobatického muzikálu a principál Losers Cirque Company Petr Horníček a dodává „Jsme moc rádi, že se nám po složité covidové době podaří v tak krásném prostoru otevřít letní scénu, která nabídne nové zážitky! Kromě muzikálu a lůzrovských oblíbených představení se diváci díky naší spolupráci s dalšími umělci a soubory mohou těšit na spoustu akrobatických vystoupení, pohádky pro děti i hudební zážitky.“

Losers Cirque Company – Kolaps (foto František Ortmann)

Návštěvníci si stejně jako v předchozích letech mohou na čerstvém vzduchu vychutnat vybrané kusy z repertoáru Losers Cirque Company. Na programu Letní scény Divadla BRAVO! nechybí úplně první představení skupiny s názvem The Loser(s) se showmanem EnDruem, představení Kolaps, jehož derniéra proběhne v příští divadelní sezóně a interaktivní představení Konkurz, které mohou ovlivnit samotní diváci.

Pro milovníky poetické závěsné akrobacie je připraveno představení obnaŽENA souboru The Same Self spojené s odbornými přednáškami. Pohybový i hudební zážitek nabídne performance Vrány souboru Holektiv s živou hudbou v podání violoncellistky Terezie Vodička Kovalové, které se odehraje v prostorách dvoulodí kostela sv. Františka v areálu kláštera.

Pokračování se dočká improvizační show Kmeny trojice hudebníků ve složení Dan Bárta, EnDru a JeN Hovorka doplněná akrobacií a tancem. Poprvé v tomto roce v Praze vystoupí vokální těleso Skety, které představí své původní písně i několik novinek, které ještě jinde nezazněly.

Sportovní nadšenci si mohou pod dohledem Lůzrů vyzkoušet nevšední druh pohybu: párovou akrobacii. Červnové a červencové lekce jsou určené dvojicím. Každá z nich trvá 60 minut. Zájemcům stačí sportovní oblečení a chuť se hýbat, předchozí zkušenosti ani gymnastická průprava nejsou třeba.

Letní scéna Divadla BRAVO! je určena i malým divákům. Studio Damúza si pro ně připravilo zábavné odpolední pohádky Medvědí princ, Golem a Superkluk. Divadlo LokVar uvede loutkovou pohádku Matěj a čerti. Ti, kteří milují aeroplány se mohou těšit na akrobatickou pohádku Letkyně již zmíněného souboru Holektiv. Na všechny pohádky navazují večerní představení. Děti si prostředí Anežského kláštera zamilují i díky Přístěnku Františka Skály vytvořenému přímo pro tento areál, kde si během programu mohou i pohrát a odpočinout.

Během večerních představení je možné zakoupit občerstvení připravené oblíbeným pražským podnikem Bistro 8. Vstupenky na pohádky, pohybové workshopy, koncerty, a novocirkusová představení je možné zakoupit v systému GoOut. Kompletní program je dostupný na webu divadla.


Cirkus Cirkör – Knitting Peace (foto Mats Bäcker)

Letní Letná představuje pestrý program ze všech koutů Evropy
Na Letní Letnou 2022 se sjede výběr předních novocirkusových hvězd z celé Evropy. Legendární Johann Le Guillerm dorazí z Francie s  projektem Terces. Krev návštěvníkům festivalu svým temperamentem slibuje rozproudit španělský soubor Compañía de Circo “eia” v inscenaci Nuye. A už počtvrté se na Letní Letnou vrací švédský Cirkus Cirkör, aby představil nově upletenou verzi úspěšné show Knitting Peace. Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná umělce i diváky přivítá od 11. do 31. srpna v pražských Letenských sadech.

Abychom na nadcházející Letní Letné divákům nabídli co nejpestřejší a nejkvalitnější program, procestoval jsem při vyhlížení zahraničních hvězd část Evropy. Po dvou letech, kdy novocirkusové zájezdy ovlivňovala pandemie, se nám podařilo domluvit různorodý výběr ze špičky evropské scény. V rozmanitosti je síla, a tak bude na návštěvníky letos v Letenských sadech čekat pestrá novocirkusová zábava,” komentuje Jiří Turek, ředitel festivalu Letní Letná.

Johann Le Guillerm (foto Philippe Laurençon)

Kolébka nového cirkusu – Francie – odchovala legendu tohoto žánru Johanna Le Guillerma. Francouzský cirkusový mág rád kouzlí s formou – věří, že kolik je na světě míst a úhlů pohledu, tolik je i forem nového cirkusu. „Pochází z prostředí tradičního cirkusu a nikdy nepřestal experimentovat a posouvat lidské i umělecké hranice,“ vysvětluje Guillermovu tvůrčí zvídavost Jiří Turek. Diváci Letní Letné se od Johanna Le Guillerma z Cirque Ici mohou těšit na originální inscenaci Terces. Přečteno pozpátku znamená název ve francouzštině „tajemství“. Tajemstvím zůstává i představení, Johann Le Guillerm své vystoupení totiž vždy zčásti tvoří nově. Šapitó je pro tohoto nevyzpytatelného umělce laboratoří, kde s ním publikum může prozkoumat nekonečný vesmír cirkusového umění.

Cirkus Cirkör je švédský ansámbl, který už na Letní Letné několikrát vystupoval, před devíti lety dokonce s představením Knitting Peace vrámci festivalového koprodukčního projektu LACRIMAE. S remakem své úspěšné inscenace se nyní vrací. Diváky si „omotá“ novou a pro Letní Letnou speciálně upravenou verzí. Knitting Peace je nevšedním poselstvím míru – v těchto dnech aktuálnějším víc, než by organizátory při přípravě 19. ročníku mohlo napadnout. Švédští akrobaté se proplétají umně utkanými sítěmi lan, přízí látek, nití a drátů. V jejich artistických kouscích je zašmodrchané poselství: Jen společným úsilím můžeme skutečně změnit svět a „uplést mír“. Knitting Peace je hitem v repertoáru Cirkusu Cirkör a pořadatelé Letní Letné očekávají, že bude patřit mezi první vyprodaná představení.

Compañía de Circo eia (foto Filo Mmenichetti)

S jižanským temperamentem by měl na festival dorazit soubor Compañía de Circo “eia“. Jeden z předních současných cirkusových souborů nejen ve Španělsku, ale i v Evropě je držitelem ceny za „riziko podstupované v cirkusovém výzkumu a inovacích“. Šestice akrobatů v představení Nuye hledá své polovičky. Dynamiku vztahů prověřují artisté párovou akrobacií, čísly banquine i žonglováním nohama. Poradit si přitom musí se scénou, která jim do cesty nastražila dveře, panty i skokanské můstky. Napínavou novinkou Nuye ansámbl reaguje na lidskou odvěkou potřebu „být spolu“. „Zaměřujeme na své nitro a hledáme duši, protože jsme si uvědomili, že kontakt s tím druhým je cennější než kdy předtím. Osou našeho cirkusového a choreografického návrhu je neustálé hledání pocitu úplnosti,“ vysvětluje Compañía de Circo “eia”.

Letní Letná zároveň od letoška otevírá Klub patronů určený všem příznivcům festivalu. Chce sdružovat diváky a podporovatele, pro které zájem o nový cirkus nekončí návštěvou představení. Na patrony čeká řada výhod a zážitků v šesti kategoriích odstupňovaných dle výše daru. „Bez štědrosti a přízně veřejných institucí, partnerů a podporovatelů z řad návštěvníků by nemohl být festival takový, jaký ho znáte. Každý dar je pro nás pomocí, ale i obrovskou motivací pro udržování kvality, rozvoj festivalu a posouvání hranic celého žánru,“ vysvětluje Ivana Pěkná, manažerka festivalu.

Další informace o Letní Letné najdete také na Facebooku a Instagramu.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments