Hlavní obsah

Důchodce z Plzně pral peníze mezinárodnímu gangu podvodníků, tvrdí žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňská firma Sonitus nevyvíjela žádnou činnost, přesto přes její bankovní účty protékaly desítky milionů korun v zahraniční měnách. Podle státního zástupce Libora Řeřichy sloužila jako pračka špinavých peněz mezinárodního gangu podvodníků z Ameriky a Německa.

Muž obžalovaný z praní špinavých peněz u soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Vlastník firmy, 79letý důchodce Miroslav Pražák, a jeho známý Miloslav Benda (65) v úterý stanuli před plzeňským okresním soudem jako obžalovaní ze zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti.

„Po předchozí vzájemné dohodě zakládali jménem společnosti Sonitus bankovní účty, v jejichž prospěch přijímali peněžní prostředky pocházející z trestné činnosti, které následně odesílali na zahraniční bankovní účty za účelem zastření jejich původu,“ uvedl žalobce.

Podle spisu měli oba muži v průběhu roku 2019 a 2020 zastřít původ téměř 70 milionů korun, které zahraniční podvodníci vylákali od důvěřivých lidí. Ti se nechali zlákat nabídkou atraktivní finanční příležitosti v podobě investic do vývoje pokročilé umělé inteligence.

Jak Právo zjistilo, mezi poškozenými figuruje například jeden z největších amerických výrobců tiskařských strojů. Naletěli ale i univerzitní profesoři, kteří neváhali zaplatit tisíce dolarů, aby mohli být součástí slibovaného byznysu.

Důchodkyně chtěla zbohatnout na kryptoměnách, přišla o 750 tisíc

Krimi

Poškození posílali peníze podle instrukcí podvodníků na účty právě společnosti Sonitus, odkud je měli obvinění dál přelévat na dosud neidentifikovaná zahraniční konta. Miliony končily například v Číně, kde docházelo k jejich přeměně na bitcoiny.

„Společnost Sonitus nedisponovala žádným majetkem ani vybavením. Jednalo se o zcela evidentně nastrčenou firmu pro legalizaci finančních prostředků, které pocházely z podvodů na území USA a SRN, když účelem transakcí mělo být ztíženo nebo znemožněno zjištění jejich původu.“ upozornil Řeřicha.

Vysokou společenskou škodlivost jednání obou obviněných podle státního zástupce zvyšuje i jejich samotný postoj. „V trestné činnosti pokračovali i za situace, kdy jim muselo být jasné, že už po nich jde policie. Poté, co jim totiž zablokovala původní účty, založili nové, přes které prali špinavé peníze dál,“ dodal žalobce.

Chtěl investovat do kryptoměn, přišel o milion

Krimi

Majitel Sonitusu, který je bývalým učitelem tělocviku, u soudu prohlásil, že se cítí vinen pouze tím, že zakládal účty. „Věřil jsem, že jde o legální podnikání. Mělo jít o obchod s informacemi. Já jsem tomu vůbec nerozuměl. Vůbec jsem netušil, že něco špatného probíhá. Žádné podezření jsem neměl. Věřil jsem lidem kolem sebe,“ vypovídal Pražák.

Připustil, že mu bylo divné, jak velké částky jdou přes účty. „Doplatil na svoji důvěřivost a naletěl. V podstatě sehrál roli bílého koně,“ doplnil Pražákův advokát.

Druhý z obžalovaných vinu zcela popřel. „Pouze doprovázel pana Pražáka do banky při zakládání účtů,“ řekl jeho obhájce.

Foto: Právo

Muž obžalovaný z praní špinavých peněz u soudu v Plzni

Detektivové dvojici obviněných několik měsíců monitorovali. Součástí vyšetřovacího spisu jsou telefonní odposlechy i kamerové záznamy. Z těchto důkazů je podle obžaloby zřejmě, že muži se trestné činnosti dopouštěli společně.

Podle výpisu z obchodního rejstříku koupil Sonitus jako neaktivní firmu Pražák v roce 2016. V současné době je společnost v likvidaci. Z veřejných dat je možné zjistit, že policie na jednom z účtů zajistila přibližně 750 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám