Hlavní obsah

Odvolací soud potvrdil dvacetileté vězení za zapojení do bojů na Ukrajině

Praha

Odvolací soud ve středu potvrdil jedenačtyřicetiletému Pavlu Botkovi, který se v jednotkách separatistů zapojil do bojů na východě Ukrajiny, dvacetiletý trest vězení. Zamítl jeho odvolání a uznal ho vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muž byl souzen jako uprchlý.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Není žádných pochyb, že by obžalovaný nebyl na východní Ukrajině a že by se do bojů nezapojil,” prohlásil předseda odvolacího senátu pražského vrchního soudu Miroslav Pavrovský.

Odmítl tak tvrzení Botkova právníka, podle kterého nebyl proti jeho klientovi žádný přímý důkaz, pouze příspěvky na Facebooku a v médiích.

Soud se podle Pavrovského opíral například i o zprávu generálního prokurátora Ukrajiny či výpovědi svědků.

Dalšímu Čechovi hrozí za terorismus na Ukrajině až 26 let vězení

Krimi

Dvacetileté vězení uložené Botkovi nepovažuje soudce za nepřiměřeně přísný trest.

„Byť se jedná o velmi vysoký trest, je na samé spodní hranici trestní sazby,” uvedl předseda senátu.

Muž měl podle Pavrovského sklony k porušování zákona již v minulosti. Při rozhodování vzal soud v úvahu také to, že Botka bojuje v řadách separatistů dlouhou dobu a jeho „zarputilost”.

Botka podle obžaloby v roce 2015 odjel přes Rusko na Ukrajinu, aby se tam zapojil do konfliktu na straně ruských separatistů.

Na území východoukrajinské separatistické Doněcké lidové republiky se podle obžaloby nechal vyzbrojit a zařadil se do jejích jednotek. Budoval zákopy, hlídkoval a bojoval proti vládním ukrajinským jednotkám.

Muž působil podle obžaloby ve vojenské struktuře separatistů v různých pozicích.

V srpnu 2019 při konání pravidelné ozbrojené hlídky v jižní části fronty směrem na Mariupol šlápl na protipěchotní minu a v důsledku toho přišel o nohu.

Reklama

Výběr článků

Načítám