Hlavní obsah

Matka se synem popřeli týrání zubožených koček

Praha

Až pět let vězení za týrání zvířat hrozí u Obvodního soudu pro Prahu 9 Barboře Nekolové (48) a jejímu synovi Jiřímu, kteří podle obžaloby ve svém pražském bytě chovali přes 40 koček. Kočky byly v zuboženém stavu, nemocné, podvyživené. Matka se synem obžalobu z týrání zvířat odmítli. Matka tvrdí, že kočky nejsou její, syn zase, že byly v pořádku, maximálně měly rýmu.

Foto: Policie ČR

Policie vyšetřuje týrání koček v Praze.

Článek

Nekolovi podle obžaloby chovali v bytě o výměře 70 metrů čtverečních v paneláku v pražských Horních Počernicích 44 koček různého pohlaví, plemene, kastrované i nekastrované.

Všechny kočky podle spisu kvůli nevhodným podmínkám trpěly různými onemocněními, z nichž některé jsou smrtelné.

Šlo například o FIP infekční peritonitida, gingivitida, kočičí AIDS, koronavirus koček a další nemoci.

Kočky podle státní zástupkyně dlouhodobě strádaly, trpěly, nebyly dostatečně krmeny a měly nedostatek vody.

Matce se synem za týrání zvířat hrozí až pětileté vězení, Nekolová je rovněž obžalovaná z maření úředního výkonu.

Kočky zubožené smrtelnými chorobami strádaly v pražském bytě

Krimi

Nekolová původně chovala 60 koček, úřady jí ale kvůli naprosto nevyhovujícím podmínkám nařídily snížit počet koček na deset.

Když ale loni v únoru přišla z úřadu městské části kontrola, zjistila, že v bytě je čtyřiačtyřicet koček. Respektive 42 koček a dvě mrtvolky koťat.

Ani Nekolová, ani její syn se hlavního líčení nezúčastnili a přes své právníky poslali jen vyjádření. „Cítím se být nevinná,“ uvedla ve vyjádření Nekolová.

Byt jí sice patří a má tam trvalé bydliště, ale od podzimu 2019 tam už prý nebydlí.

Podle svého vyjádření Nekolová nicméně do bytu v zimě 2021 umístila kočky své známé, která se o ně starala v chatové oblasti v Praze 6. Její syn prý v bytě choval svých devět koček.

Ve svém vyjádření tak Nekolová dala v podstatě od všech koček nalezených v bytě ruce pryč a nemohla se tím podle svých slov dopustit ani týrání, ani maření výkonu.

Hladová zvířata umírala v chladu a úzkostech, policie obvinila muže a firmu z týrání

Krimi

Její syn rovněž vypověděl, že velká část koček nalezených v bytě nebyla jeho a že je hlídal pro matčinu známou.

Kontrolu z loňského února považuje za porušení jeho práv, porušení domovní svobody a nezákonné odebrání majetku.

Nepořádek v bytě vysvětloval tím, že večer před kontrolou se dlouho do noci učil a ráno nestihl uklidit, protože kontrola přišla v osm ráno a vzbudila ho.

„Večer před kontrolou jsem se učil do noci a úklid nechal na ráno. Že z toho vznikne týrání, to mi přijde přehnané,“ myslí si mladík.

Ani zdravotní stav koček podle něj nebyl špatný. „Všiml jsem si, že některé kočky mají rýmu, ale jedly v pořádku,“ uvedl v písemné výpovědi Nekola. „Žádnou kočku jsem netýral, o své kočky se starám,“ uzavřel obžalovaný.

Svědkyně z veterinární kontroly, která byla v bytě při kontrole loni v únoru, nicméně uvedla, že právě během kontroly zaslechla, jak Nekolová svému synovi určuje, které ze čtyř desítek koček má označit za své.

Reklama

Výběr článků

Načítám