Vlkanova je v reprezentaci. Na Španěly a Portugalce ale nebudou Schick či Barák

Sport ČTK Sport, ČTK
25. 5. 2022 12:09
Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý povolal na čtyři červnové zápasy Ligy národů jako jediného nováčka královéhradeckého záložníka Adama Vlkanovu.
Adam Vlkanova
Adam Vlkanova | Foto: ČTK

Ve výběru schází řada zraněných hráčů v čele s útočníkem Patrikem Schickem či středopolařem Antonínem Barákem, ze zdravotních důvodů vypadlo i několik slávistů včetně defenzivního univerzála Tomáše Holeše.

Po roce a půl se do týmu vrací ofenzivní záložník Václav Černý a zpět v mužstvu je i uzdravený Vladimír Coufal.

Český tým si ve třetím ročníku Ligy národů poprvé zahraje elitní skupinu A a v červnu se představí nezvykle ve čtyřech zápasech. Nejprve 2. června přivítá Švýcarsko a o tři dny později rovněž v pražském Edenu bude hostit Španělsko. Za další čtyři dny nastoupí v Portugalsku a 12. červnav odvetě ve Španělsku.

Vlkanova patřil v uplynulé ligové sezoně k hlavním oporám nováčka Hradce Králové, jemuž pomohl k nečekanému šestému místu v tabulce. Sedmadvacetiletý tvořivý záložník zaznamenal v ročníku nejvyšší soutěže osm branek a stejný počet asistencí.

"Adam má za sebou vydařenou sezonu, za kterou si premiérovou pozvánku do národního týmu zaslouží. Má velký podíl na konečném ligovém umístění Hradce Králové, byl jeho ústřední postavou. Věřím, že nám ukáže, proč jsme mu dali důvěru," vysvětlil Šilhavý.

Vedle nejlepšího střelce Schicka a tvořivého záložníka Baráka bude Šilhavý ze zdravotních důvodů postrádat i řadu dalších hráčů. Již delší dobu jsou zranění obránci Jan Bořil, Ondřej Čelůstka a Tomáš Kalas a záložník Lukáš Masopust, vypadl také útočník Matěj Vydra.

Ze Slavie se ze zdravotních důvodů omluvili zadák David Hovorka a záložníci Petr Ševčík, Lukáš Provod a Holeš, který byl vyhlášen nejlepším hráčem prvoligové sezony.

"Vyžádali jsme si jednotlivé lékařské zprávy, Tomáš Holeš měl nějaké zvýšené hodnoty v krvi," objasnil technický vedoucí mužstva Tomáš Pešír, který zároveň plní roli reprezentačního manažera po konci Libora Sionka.

"V nominaci chybí přibližně deset hráčů, kteří mají zdravotní problémy. Snažili jsme se tak vybrat ten nejsilnější možný tým, který byl v danou chvíli k dispozici," prohlásil Šilhavý.

Nominace české fotbalové reprezentace na utkání Ligy národů:

Pozice Jméno a příjmení Klub Počet startů Branky
Brankáři Jiří Pavlenka Brémy 14 0
Jindřich Staněk Plzeň 3 0
Tomáš Vaclík Olympiakos Pireus 49 0
Obránci Jakub Brabec Aris Soluň 26 2
Vladimír Coufal West Ham 26 1
Milan Havel Plzeň 2 0
Václav Jemelka Olomouc 3 0
Aleš Matějů Benátky 11 0
Tomáš Petrášek Čenstochová 3 0
David Zima FC Turín 7 0
Jaroslav Zelený Jablonec 2 0
Záložníci Václav Černý Twente Enschede 2 0
Jakub Jankto Getafe 43 4
Lukáš Kalvach Plzeň 1 0
Ladislav Krejčí ml. Sparta Praha 1 0
Ondřej Lingr Slavia Praha 2 0
Jakub Pešek Sparta Praha 10 4
Michal Sadílek Twente Enschede 10 0
Tomáš Souček West Ham 48 9
Adam Vlkanova Hradec Králové 0 0
Útočníci Adam Hložek Sparta Praha 14 1
Václav Jurečka Slovácko 1 0
Jan Kuchta Lokomotiv Moskva 6 0
 

Právě se děje

Další zprávy