Novoměstská ZUŠ se několikrát stěhovala. Oslavy 70. výročí založení budou v novém

25. květen 2022

Základní umělecká škola Jana Štursy v Novém Městě na Moravě slaví 70 let od svého založení. Tehdy sídlila ještě jako hudební ústav jen přes ulici od současného sídla.

„Nejprve fungovala jen jako pobočka žďárského hudebního ústavu, teprve potom vznikl samostatný tady v Novém Městě,“ říká ředitelka Eva Mošnerová. Názvy se postupně měnily na hudební školy, lidové školy umění a nakonec na základní umělecké školy. 

Na začátku tři hudební nástroje

„Ze začátku se vyučovala jen hra na tři hudební nástroje - housle, klavír a klarinet, později se přidaly i další nástroje a hned asi za dva roky přibyl i taneční obor. V 60. letech potom obor výtvarný a nejmladší je obor literárně-dramatický, to přišla první paní učitelka až v 90. letech,“ vzpomíná dále na rozvoj školy. 

Jak přibývaly obory, ubývalo místa. „Škola se přestěhovala na Vratislavovo náměstí 122 do domu hned vedle rodného domu Jana Štursy, po kterém jsme později převzali i jméno. Potom se vyučovalo i v samotném sochařově rodném domě, ale přibyla dechová kapela a výuka na bicí nástroje, to jsme zabrali další budovu, takže jsem ráda, že jsme se nakonec přestěhovali zpátky kousek od místa, kde jsme začínali,“ chválí Eva Mošnerová nové sídlo, kde ZUŠ funguje už čtvrtý školní rok. 

Zrekonstruovaná budova

Zrekonstruovaná budova má několik podlaží a velké světlé atrium, kde se bude 25. května 2022 slavit. Po několika dílčích koncertech jednotlivých oborů je připraven velký koncert právě v atriu. 

Program doplní i průvod městem v maskách za doprovodu Múzy, dechová kapela zahraje také venku a každý, kdo se přijde na oslavy podívat, uvidí vyzdobený interiér od dětí z výtvarného oboru. „Je to taková prasátková kapela, která ukazuje všechny naše obory, všechno, co se u nás můžete naučit,“ směje se ředitelka novoměstské ZUŠ.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.