Hlavní obsah

Pražský hrad patří mezi desítku nejoblíbenějších paláců světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buckinghamský palác, Windsor, Versailles nebo čínské Zakázané město. To jsou jedny z nejpopulárnějších paláců na světě. Vyplývá to z analýzy britské společnosti Roofing Megastore uskutečněné u příležitosti 70. výročí usednutí královny Alžběty II. na trůn. Pražský hrad stanul na osmé příčce.

Foto: Profimedia.cz

Pražský hrad je podle dat osmým nejoblíbenějším palácem na světě.

Článek

Britská společnost, která se zabývá střešními krytinami, pátrala po nejpopulárnějších královských rezidencích na základě dat z Googlu a hashtagů na Instagramu.

Buckinghamský palác v tomto ohledu drtivě převálcoval veškerou konkurenci a získal skóre 7,97 milionu bodů. Za ním následují také britský hrad Windsor a Kensingtonský palác. Ty mají o poznání menší hodnocení, a to 5,8 milionu a 2,4 milionu.

Na čtvrté příčce se umístil Versailleský zámek, pátý je indický palác Mysore. Šesté je Zakázané město, sedmý Hampton Court Palace. Osmá pozice patří již zmíněnému Pražskému hradu, který má skóre popularity přes 978 tisíc bodů. Desítku pak uzavírají palác Pitti ve Florencii a Dublinský zámek v irském hlavním městě.

Pražský hrad je plný skrytých příběhů

Cestování

Žebříček sestává z celkem padesátky paláců, hradů a zámků z celého světa, figurují v něm mimo jiné Budínský hrad v Budapešti, palác Pena v portugalské Sintře či vídeňský Belveder.

Zkoumala barevné schéma

Společnost Roofing Megastore u desítky nejpopulárnější hradů zkoumala především barevnou paletu, a to pro inspiraci při užití doma v interiéru. O Pražském hradu firma píše, že má jedno z nejvíce neutrálních barevných schémat z žebříčku, využívá zejména přirozené tóny. Ať už je to tmavě šed, či tmavá eukalyptově zelená, jde o barvy, které se podle společnosti hodí do každého obývacího pokoje či kuchyně.

Analýza byla uspořádána u příležitosti platinového jubilea, tedy 70 let britské královny Alžběty II. na trůně. Oficiálně proběhnou oslavy tohoto významného výročí na začátku června. Příští rok pak uplyne 70 let od doby, kdy byla panovnice oficiálně korunována.

Nejlepší hotel světa láká výhledy na moře, džungli i lenochody ve větvích

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám