Karlovarský kraj už použil zhruba 50 milionů korun na zajištění pomoci ukrajinským uprchlíkům

25. květen 2022 12:35

Karlovarský kraj dal na náklady spojené s uprchlickou vlnou související s ruskou agresí na Ukrajině přibližně 50 milionů korun. Uprchlíků přišlo do regionu od začátku ruské invaze téměř 14 tisíc.

Víc než polovinu tvoří náklady na bydlení, zbytek provoz asistenčního centra nebo zajištění humanitární pomoci. „Jsou to náklady spojené zejména s provozem asistenčního centra a všech nákladů s tím spojených, nájmy, energie a osobní náklady plus jsou to nákupy, které jsme dělali ve spojitosti s krizí,“ řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Asistenční centrum v Karlovarském kraji, kde žije asi 283.000 obyvatel, odbavilo od začátku provozu 13.745 běženců. Ubytování zajistilo téměř 3700 z nich. Jde převážně o ženy s dětmi, ale i o seniory. Počet nově příchozích uprchlíků dál slábne. Zatímco v polovině března přicházelo do kraje téměř tisíc lidí denně, nyní jich je okolo 50.

Reálně by podle hejtmana mohlo nyní v kraji být kolem 8000 běženců. Část Ukrajinců se již vrátila do své vlasti nebo našla dočasné útočiště jinde. Uprchlíky se podle něj daří v kraji zaměstnávat. Pracovní místo už našlo 1850 z nich. Zaměstnáni jsou zejména ve skladech, logistice, službách i výrobě.

Kraj nyní bude muset zajistit náhradní bydlení těm uprchlíkům, kterým skončí ubytování v penzionech či hotelech, kde začíná letní sezona. Mělo by jít zhruba o 900 lidí. „Pomůžou nám kapacity, které už jsme neuvolňovali do dalšího procesu ubytování, a zároveň jsou to internáty středních škol, které nám pomůžou přes letní měsíce. Také se spoléháme na to, že pokles počtu uprchlíků ve vztahu návratu na Ukrajinu bude pokračovat i v létě,“ dodal Kulhánek.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio