Malí farmáři dostanou na hektar více než ti velcí, rozhodla vláda

Velcí zemědělci dostanou za obhospodařovaný hektar od státu méně než ti malí

Velcí zemědělci dostanou za obhospodařovaný hektar od státu méně než ti malí Zdroj: Reuters

Vládní koalice se shodla na podobě strategického plánu zemědělských dotací. Výše redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů obhospodařované půdy, bude 23 procent z celkové částky na přímé platby. Původně bylo plánováno deset procent. Podle nového nastavení dotací tak dostanou více peněz menší farmáři, velcí zemědělci se tím cítí ohroženi.

Návrh Strategického plánu společné zemědělské politiky nastavuje pravidla vyplácení dotací na období od roku 2023 do roku 2027. Strategický plán kritizují hlavně Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR. Změna nastavení dotací podle nich ohrožuje produkci masa, mléka, ovoce, zeleniny nebo například chmele. „Těmito náročnými činnostmi zemědělské prvovýroby se totiž zabývají zejména střední a větší podniky, kterým vláda svým rozhodnutím nastavila neférové podmínky a poškodila jejich konkurenceschopnost na evropském trhu," řekl prezident agrární komory Jan Doležal.

Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslava Šebka jde naopak o systémově správný krok. Větší podpora menších farmářů podle něj povede k větší pestrosti plodin, protože malí zemědělci se více soustředí na kvalitu a originalitu. Pozitivní dopad to bude mít podle něj také na životní prostředí, protože malí zemědělci jsou mnohem více spojení s lokalitou, kde hospodaří.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce získat další dvě až tři miliardy korun navíc pro malé a střední firmy z národních dotací nebo formou daňových úlev. Chce usilovat o podporu malých a středních podniků, které se věnují hlavně živočišné výrobě nebo pěstování ovoce, zeleniny, chmele či brambor. „Podporu budeme hledat v oblastech národních dotací, daňových úlev nebo plateb sociálního a zdravotního pojištění,“ řekl Nekula.

Ministerstvo už dříve navýšilo spolufinancování Programu rozvoje venkova ze státního rozpočtu o pět miliard korun. Podle Nekuly by tak mělo do zemědělství od příštího roku směřovat o sedm až osm miliard korun více než doposud. Další finanční podpora má zajistit dostatek potravin i při současné výši ochrany přírody, dodal. Na společnou zemědělskou politiku bude podle ministerstva směřovat od příštího roku 40 miliard korun ročně.