Stříž podal dovolání v neprospěch úředníka z kauzy tzv. Bečvářova statku

foto Ilustrační foto - Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Praha/Brno - Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal v kauze restituce tzv. Bečvářova statku další dovolání v neprospěch bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka. Nesouhlasí s tím, že vrchní soud vyhodnotil Horákovy skutky jako nedbalostní maření úkolu úřední osoby, nikoliv jako zneužití pravomoci. ČTK to dnes zjistila z webu Nejvyššího státního zastupitelství. Horák dostal za přiznání pozemků neoprávněným lidem podmíněný trest.

Pražský městský soud původně Horákovi uložil za zneužití pravomoci sedmileté vězení a peněžitý trest 4,5 milionu korun. Vrchní soud v Praze ale letos v únoru na základě Horákova odvolání změnil právní kvalifikaci skutků a muže pravomocně potrestal tříletou podmínkou. Stříž se domnívá, že odvolací senát Horákovo počínání nesprávně právně posoudil.

"V posuzované věci vyšlo najevo, že obviněný byl aktivně účasten na věcné přípravě všech osmi vytýkaných rozhodnutí, což samo o sobě svědčí o jeho velmi intenzivní ingerenci do skutkového děje," napsal nejvyšší státní zástupce v dovolání. Horák podle něj naplnil všechny znaky trestného činu zneužití pravomoci.

Stříž chce, aby Nejvyšší soud rozsudek v neveřejném zasedání zrušil a vrátil věc pražskému vrchnímu soudu k dalšímu projednání. Toho už v minulosti jednou dosáhl - dovolání totiž podal i proti předchozímu rozhodnutí vrchního soudu, které Horáka zcela zprostilo viny.

Horák čelil společně se svými nadřízenými Evou Benešovou a Petrem Chmelíkem obžalobě z toho, že v letech 2009 až 2012 nezákonně přiřkli dnes již zemřelé Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti, které původně patřily Janu Bečvářovi. Způsobenou škodu státní zástupce vyčíslil na 1,4 miliardy korun. Pražský vrchní soud odkázal stát, pozemkový úřad i hlavní město s jejich nároky na náhradu škody do občanskoprávního řízení.

Bednářová a v některých případech i další restituenti obdrželi na základě rozhodnutí úředníků lukrativní pozemky v odhadované hodnotě tří miliard korun jako náhradu za to, že jim stát nevrátil statky po Bečvářovi ve Strašnicích a na Žižkově. Horák Bednářovou označil za neteř po Janu Bečvářovi, ačkoli měla nárok pouze na dědictví po jeho bratru Josefovi, který ji uvedl v závěti.

Zatím jediným trestem v kauze Bečvářova statku, který už potvrdil i Ústavní soud, je roční podmínka pro Chmelíka za nedbalostní maření úkolu veřejného činitele.

Bečvářovým komunisté zabavili rozsáhlé území, na kterém dnes stojí například hotel Don Giovanni, Rádio Svobodná Evropa nebo sídliště Solidarita.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď