31. ročník Dětské Porty zná své vítěze

Oddil Kamarádi - vítěz kategorie T compressed

Oddil Kamarádi - vítěz kategorie T compressed

Kapela Kolibříci - vítěz kategorie SC compressed Alena Třískalová - vítězka kategorie JA compressed Kapela UBA - Vítěz kategorie SA compressed Diváci na nádvoří compressed Kapela Kolibříci - vítěz kategorie SC compressed

V sobotu 21. května se v Kroměříži konalo republikové finále 31. ročníku Dětské Porty, největší dětské hudební soutěže v oblasti folk a country. Dětská Porta je jednou ze soutěží Pionýrského Sedmikvítku, jehož pořadatelem je spolek Pionýr.

Finalisté Dětské Porty hráli a zpívali na dvou pódiích, která byla umístěna na nádvoří Starého pivovaru naproti sobě. Diváci tak opět využívali výhody tzv. otočného hlediště složeného z otočných židlí. Republikové finále Dětské Porty popáté organizovala Olomoucko-zlínská krajská organizace Pionýra (O-ZKOP). Celostátní soutěžní přehlídce předcházela série jedenácti oblastních kol po celé republice. "Soutěžilo se v devíti kategoriích, v nichž se představilo 50 soutěžících jednotlivců a skupin. Celkem vystupovalo před publikem a porotou více než 160 účastníků, amatérsky nadšené výkony předvedly zpívající pionýrské a letos i další dětské oddíly," vypočítala za organizátory předsedkyně O-ZKOP Darina Zdráhalová.

Dvě pódia naproti sobě si žádají také dva moderátory. Janě Štěpánové už podruhé zdatně sekundoval Jirka Holoubek, kytarista, zpěvák a flétnista skupiny Spirituál Kvartet. "Moderoval jsem spoustu festivalů různého charakteru, ale Dětská Porta má trochu jiný přídech tím, jací interpreti tu vystupují. Je tu spousta úžasných a šikovných dětí. Klobouk dolů ještě z jednoho důvodu - dramaturgie je tu velmi nabitá, je to dlouhý a náročný den a všichni to zvládají s úsměvem," popisuje moderátor a muzikant.

Hned tři různá ocenění (stříbro v kategorii hudební skupiny, bronz v kategorii jednotlivci a Autorská Porta za píseň Loďka z papíru) si na pódiu převzal Samuel Rychtar z Brna. Student gymnázia zaměřeného na dramatické umění podle svých slov složil desítky písní a ta oceněná vznikla před několika lety jako parodie na různé lovesongy. "Melodicky se mi líbila, tak jsem ji v posledním půlroce předělal a vzniklo z toho něco, co mi dává smysl. Předtím to byla spíš recese," říká mladík, který se v budoucnu chce věnovat hudební produkci a aktuálně folk s kapelou SAMI střídá rapovou kariérou.

V kategorii hudebních skupin s doprovodem zvítězili desetiletý Štěpán Trojan a osmiletý Bohumil Čermák z Benešova nad Černou v jižních Čechách, kteří vystupují pod názvem Duo Bene. Doprovázejí se na akordeon a do budoucna by se oba chtěli hudbě věnovat i profesionálně. Celkově bylo uděleno 22 cen a tři zvláštní ocenění. Porota mimo jiné ocenila Pionýrskou skupinu Plši Soběchleby za interpretaci směsi písní Waldemara Matušky. "Mám ohromnou radost, že se mi podařilo děti 'dostat‘ na Matušku, protože zpočátku jeho písničky moc neznaly. A teď si je pouští na YouTube a zpívají rodičům. Jeden tatínek třeba musel - ač ležel v posteli po operaci zad - hrát na kytaru a trénovat se synem. Mám radost, že se dětem líbí písničky, které nás dospělé provázejí táborovým životem," říká vedoucí skupiny Blažena Jiříčková.

Letos podruhé byla udělena i cena sympatie Tleskáme soupeřům, o níž rozhodují samotní soutěžící svým hlasováním. Tentokrát si "Tleskače" (ručně vyráběnou postavu zpívajícího tleskajícího trampa) odváží kapela Letem světem. Kompletní výsledky najdete v příloze. Vítězové některých kategorií dostali nabídku na vystupování na dalších folkových a country festivalech, např. na Portě v Řevnicích, Folkališti nebo Mohelnickém Folkfestu.

V porotě zasedli Miloš Keller (Country rádio), Ivona Křivánková (ředitelka ZUŠ Kroměříž), Vojta Nosek (hudebník a vítěz Dětské Porty), Jan Kamír (hudebník a zástupce firmy Bluetech) a Miroslav Řeha (učitel zpěvu a hudebník).

Na závěrečném sobotním koncertu, který letošní ročník soutěže uzavřel a v jehož průběhu byly vyhlášeny výsledky, vystoupila hudební skupina AG Flek.

Záznam soutěžního dne byl přenášen on-line na serveru YouTube, kde je ke zhlédnutí i nyní: https://youtu.be/wy2fF7wpbN4

Partnery finále Dětské Porty je město Kroměříž, Porta, Zlínský kraj, Bluetech, Dům kultury v Kroměříži, Pilana, a. s., Alfa blades, mediálními partnery pak Country rádio, Rádio Samson, E-portýr, Rádio Junior a Folktime.

Kontakt:

Darina Zdráhalová, e-mail: zdrahalova.darina@seznam.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-pop-hudba-zábava-Dětská Porta-děti-Pionýr

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.