Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Druhý případ opičích neštovic v Česku. Jde o blízký kontakt prvního nakaženého

ilustrační snímek foto: Reuters

Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve středu předběžně potvrdil druhý případ opičích neštovic v ČR. Jde o blízký kontakt prvního nakaženého, uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. První případ opičích neštovic se v Česku potvrdil v úterý, muž se zřejmě nakazil na hudebním festivalu v Belgii.
  16:32

Podle mluvčího pražských hygieniků Zbyňka Boublíka se příznaky objevily celkem u tří lidí, jejichž vzorky laboratoře vyhodnocují. Pět osob, které bydlely na dovolené ve stejném ubytování jako první nakažený muž, má nařízenou karanténu.

„Kontakty tohoto druhého infikovaného dále epidemiologicky šetří opět Hygienická stanice hlavního města Prahy,“ uvedla Čechová. Karanténa v případě opičích neštovic podle Boublíka trvá 21 dní od posledního kontaktu. Osoby, jimž je nařízená, nesmějí opustit své bydliště a mají sledovat svůj zdravotní stav.

Případy takzvaných opičích neštovic, které se obvykle vyskytují v zemích střední a západní Afriky, se v Evropě, USA a dalších zemích začaly šířit od začátku května. Potvrzených případů v těchto zemích bylo v úterý zhruba 130, zejména z komunity mužů majících sex s muži.

Onemocnění se šíří blízkým či dlouhodobým kontaktem, může se přenášet i z povlečení či oblečení nakaženého s pupínky. Nákaza při běžném kontaktu není podle odborníků pravděpodobná. Podle odborníků sice vakcíny aplikované před tímto rokem už proti nákaze zřejmě nechrání, mohou ale zmírňovat průběh.

Česká lékařská komora upozornila na to, že prodělání planých neštovic před nákazou nechrání, protože jde o jinou nemoc. „Opičí neštovice nemají virologicky nic společného s planými neštovicemi, tedy varicelou, které jsou vyvolány herpetickým virem varicella zoster,“ uvedla na webu.

Podle afrických studií citovaných ve stanovisku Společností infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně je smrtnost opičích neštovic asi 3,7 procenta. Při jejich výskytu v USA v roce 2003 se nakazilo 50 pacientů, žádný ale nezemřel.

Vakcíny proti neštovicím by se nakupovaly pro celou EU, tvrdí mluvčí

Dá se očekávat, že pokud by stát nakupoval vakcíny proti neštovicím, bude to společný nákup pro celou EU. Ve středu to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, ministerstvo o tom podle něj jedná.

Částečně by mohly podle odborníků chránit vakcíny proti pravým neštovicím, kterými se očkovalo do roku 1980. Stát má podle Jakoba stále určitou zásobu i této původní vakcíny. Kolik dávek, ale neupřesnil. „Stát určité množství původní vakcinační látky má, její případnou použitelnost nyní prověřujeme,“ uvedl.

Některé země jako Německo nebo USA podle médií začaly nakupovat desítky tisíc dávek vakcíny, která je v EU registrovaná proti pravým neštovicím a v USA pod jiným názvem i proti neštovicím opičím. Česko by je podle Jakoba zřejmě nakupovalo společně s dalšími evropskými zeměmi.

„Pokud k jejich nákupu dojde, lze očekávat společné řešení na evropské úrovni v součinnosti s Úřadem pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) a dalšími evropskými institucemi,“ sdělil mluvčí.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...