Hlavní obsah

Řeč Pastrňákova těla mluví jasně. Češi jsou ztracení, analyzují Finové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souboj dvou Jalonenů na reprezentačních lavičkách vyzněl v úterý jednoznačně pro Jukku, jehož finský tým poměrně hladce porazil Čechy vedené jeho jmenovcem Karim v posledním zápase skupiny B 3:0. A ve Finsku si, kromě spekulací o úmyslném vypuštění zápasu ze strany českého týmu, všímají, že Pastrňák a spol. i pod zkušeným stratégem zatím zůstávají za očekáváním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Finsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

„Tým Kariho Jalonena byl před MS pasován do role favorita na zlato nebo alespoň na medaili. V přípravě soupeře válcoval, teď už ale favoritem není. Dojem z mužstva je rozpačitý," píše například deník Iltalehti.

Z posledního zápasu připomíná třeba špatný defenzivní výkon ve Finsku dobře známého kapitána Jyväskylä Jana Ščotky, jenž se podepsal pod všechny tři inkasované góly.

„Jalonen ale přesto Ščotkovi dál věřil a chybujícímu bekovi dal překvapivý prostor v podobě 17 minut a 32 sekund na ledě. Třeba i Jakub Vrána se zdál ztracený v útočném pásmu a do defenzivy byl líný," upozorňuje dále Iltalehti.

Kdo vyhraje hokejové mistrovství světa? Tipy v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

Přesto nad koučem a českým týmem neláme hůl. „Kari Jalonen není žádný učedník. V týmu má vynikající hráče a může dojít daleko. Když se oba Jalonenové utkají v play off, Česká republika se může probudit jako medvěd z hibernace," dodává list.

Hlubší analýze podrobil ve svém komentáři český tým redaktor televize Yle Jussi Passi. Podle něj to zatím na mistrovství skřípe mezi Jalonenovým pojetím hokeje založeným na detailní organizaci hry a taktické preciznosti a českou tradicí vyvěrající z ofenzivní hravosti a z ní plynoucí převahy.

Co říkají experti v pořadu PŘÍKLEP EXTRA před čtvrtfinále s Německem?Video: SPORT.CZ

Podle komentátora bylo v úterý evidentní, že Kari Jalonen se svými metodami nyní v českém týmu narazil a hra národního týmu se rozpadla.

„Řeč těla Davida Pastrňáka, hvězdy NHL, mluvila jasně. Často postával kolem červené čáry a vypadal ztraceně. Jako by nevěděl, kam jet a co má dělat. A nebyl v tom sám. Jen na začátku druhé třetiny, kdy se Finsko dostalo pod souvislý tlak, to vypadalo, že se hraje česká hra," upozornil na světlý moment v jinak nepovedeném zápase národního týmu.

„Jinak ale na straně Finů vše opět fungovalo stoprocentně a jejich převaha byla ohromující. Otevřeli vrátka, odvedli práci a vrátka zase zavřeli. Není překvapivé, že se Češi snaží naučit dovednosti, které vynesly Suomi k posledním úspěchům. Jenže Finové už mají svá studia těchto herních dovedností dokončena, zatímco Česká republika teprve začala," míní Jussi Passi.

„Spíše to vypadá, že atributy finské hry nesedí do slovanské mentality. Alespoň prozatím. Výsledky práce Finů pod Jukkou Jalonenem je pro ostatní země zřejmě nemožné okopírovat," pokračuje komentátor.

„Vždyť umíte si představit, jak Češi hrají v případě nutnosti přirozeně pasivní hokej a se zanícením a tuhou disciplínou plní herní plán, od nějž by se za celý zápas nikdo neodchýlí? Chápu, jak těžké to Jalonen na lavičce Čechů má. Jak je asi chce přinutit hrát úplně jiný hokej, než jaký mají v DNA?" ptá se.

A dodává, že vedení českého hokeje bude muset mít s Jalonenem hodně trpělivosti, protože jde o dlouhodobý projekt, který je teprve na začátku.

Postoupí čeští hokejisté na MS ve Finsku do semifinále?
ano
76,3 %
ne
23,7 %
Celkem hlasovalo 14998 čtenářů.

Reklama

Související témata: