Po nás se chce uskrovnění. Tak proč ne po Ukrajincích? Dohra Okamury na ČT

25.05.2022 18:50 | Rozhovor

„Něco podobného dělají Němci. Máš-li bavoráka nebo mercedes za několik milionů, tak ho prodej a kup si volkswagena nebo škodovku, která ti tady stačí. Okamura nenavrhuje nic jiného, než je v sousedním Německu. Myslím, že to není nenávist. Život přináší tyto věci. My se budeme také muset jako Češi uskromnit. Budeme více platit za plyn a za elektřinu, zvedají se ceny. Proč by to neměli pocítit svým způsobem i ti, kteří sem přišli a my se o ně staráme. Musí se podělit o to, co čeká nás,“ okomentoval pro PL.cz komunikační expert Jiří Mikeš pasáž z rozhovoru Světlany Witowské s Tomiem Okamurou na ČT.

Po nás se chce uskrovnění. Tak proč ne po Ukrajincích? Dohra Okamury na ČT
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí
„Jestli tady někdo požádá o humanitární dávku pět tisíc korun a zároveň jezdí v autě za několik milionů, tak si myslím, že je adekvátní, aby z nás nedělal hlupáky. A aby to auto kdyžtak prodal, vždyť jsou to dražší auta, než má průměrný Čech,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura v Interview ČT24 se Světlanou Witowskou. Což mnohé pobouřilo. Poslankyně STAN Barbora Urbanová, místopředsedkyně zahraničního výboru Sněmovny, jej za to vyhlásila za „ krále nenávisti“. Ondřej Tesárek, známý na sociálních sítích jako Bratříček, poznamenal, že křesťanská tradice pomoci bližnímu je mrtvá a Tomio Okamura je jejím vrahem.

„To jsou oslové a hlupáci, co to tvrdí. Něco podobného dělají Němci. Máš-li bavoráka nebo mercedes za několik milionů, tak ho prodej a kup si volkswagena nebo škodovku, která ti tady stačí. Okamura nenavrhuje nic jiného, než je v sousedním Německu,“ vysvětlil Jiří Mikeš. „Když někam zdrhnu a žádám tam pomoc, tak musím také dát něco ze svého, pokud na to mám. Takovéto luxusní auto v této situaci zrovna nepotřebuji, ale potřebuji peníze, abych je poslal příbuzným. Myslím, že to není nenávist. Život přináší tyto věci. My se budeme také muset jako Češi uskromnit. Budeme více platit za plyn a za elektřinu, zvedají se ceny. Proč by to neměli pocítit svým způsobem i ti, kteří sem přišli a my se o ně staráme? Musejí se podělit o to, co čeká nás. Vláda Petra Fialy musí vzít v úvahu, že se musí starat hlavně o své občany a potažmo pak o Ukrajince, kteří sem přišli. Podle mě tohle zrovna moc nedělají,“ myslel si.

Jestli nechci, aby mi ekonomika zkolabovala, šla ke dnu, a všichni se tu potáceli hlady, musím přijmout určité kompromisy

Okamura již několikrát vyzval vládu k demisi, protože podle něj nedělá dost pro české občany a uvedl, že vůbec neřeší inflaci. Snížení inflace je podle něj přitom jednoduché: „Zvyšující se ceny energií jsou jedním z největších inflačních faktorů. Místo aby si Česká republika nasmlouvala plyn přímo jako jiné okolní státy, nakupujeme plyn za přibližně trojnásobnou cenu přes německé obchodníky, kteří nakupují stejně plyn v Rusku,“ upozornil na největší problém, kdy práce zdražující se energie roztáčí inflační spirálu. Witowská se ho ale ptala, zda si myslí, že v této době, kdy Evropa uvaluje na Rusko sankce, bude česká vláda jednat s Ruskem o plynu. „Vám nevadí, že Rusko vede válku na Ukrajině? Že bychom obchodovali s někým, kdo začal válku?“ tázala se. „Tak ještě jednou... po vzoru demokratického Rakouska, Slovenska, Maďarska a Německa říkám ano, nasmlouvejme plyn přímo! Protože já myslím na české občany,“ zdůraznil Okamura.

Je v  této situaci skutečně reálné, že by česká vláda jednala s Putinem, respektive s Ruskem? „Proč by česká vláda nemohla jednat s Ruskem jako jednali Rakušané, Maďaři, Srbové a další? Jestli nechci, aby mi ekonomika zkolabovala, šla ke dnu, a všichni se tu potáceli hlady, musím přijmout určité kompromisy. Říct si – bude nám trvat asi pět let, než se od ruského plynu odpojíme, tak proč si neudělat přímý kontrakt s Gazpromem a odebírat ho. Proč ochuzovat vlastní lidi, když tato možnost tady je. Kecy, že jsme ve válce. My ve válce nejsme,“ konstatoval Mikeš.

Je to šílené, proč jsme takto servilní k Bruselu, když nemusíme? Dá se to vyjednat. Vždyť lidé půjdou do stávky

Okamura také navrhoval, abychom nekupovali elektrickou energii, kterou sami vyrobíme, zpět na evropské burze v Lipsku, kde je dle něj až čtyřtisíckrát dražší a na burzu posílali jen své přebytky... „Je to šílené. Rozum nad tím zůstává stát. Nevím, proč jsme takto servilní k Bruselu, když nemusíme? Dá se to vyjednat. Tato vláda to nemá jednoduché, ale svým způsobem se do toho dostává sama. Místo aby vzala rozum do hrsti. Jde nám přece o to, abychom tuto zemi zachránili, když si nás lidi zvolili, tak to musíme udělat pro ně, aby byli spokojení... Vždyť lidé půjdou do stávky, Středula už varuje. Může se to pak zvrhnout. Nevím, proč to dělají. Signály mají. Podpora Ukrajinců se bude snižovat, jak se bude snižovat životní úroveň Čechů. Oni nevidí dost daleko před sebe a řeší věci, které už jsou za nimi,“ vypozoroval Jiří Mikeš.  

Pak byla řeč o ukrajinských Romech, kde Okamura vedl svou mantru o nepřizpůsobivých. Je ale fakt, že sem tito uprchlíci přicházejí ze Zakarpatí, kde válka není a je velmi silné podezření, že jim jde o pětitisícovou dávku, což je pro ně hodně peněz, takže jsou to migranti spíše ekonomičtí než váleční. „Už jsme to zažili, když naši Romové odcházeli do Británie, aby dostali nějaké libry zadarmo. Myslím, že hejtmani to ví nejlépe, jestliže mluví o tom, že je to od nich sociální turistika, a že mnozí mají maďarské pasy, tak si to celníci, policie musí prověřit a nepustit je sem,“ okomentoval Mikeš.

Někteří diváci na sociálních sítích vyčítali Světlaně Witowské, že Tomiu Okamurovi příliš skákala do řeči, a že z jejího projevu probleskoval její názor... Na rozdíl od některých jiných kolegů či kolegyň se však občas usmála a nepůsobila vyloženě agresivně. „Witowská je sice ovlivněná svým partnerem, ale má určitou úroveň a svým způsobem odvádí dobrou práci. Že je více orientovaná k mainstreamu je jasné. Je placená Českou televizí, která má svoji politiku. Ale v rámci té jejich televizní ideologie to paní Witowská ještě dělá dobře,“ ohodnotil Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…