Velkoklub a jeho pád. Musí to být strašně náročné, soucítí Rozehnal s Bordeaux

25.05.2022, 20:50
Aktuality
Francouzská Ligue 1 přichází o svou ikonu. O jeden ze svých klenotů. Girondins Bordeaux, šestinásobný ligový šampion a klub s více než 140letou historií, sestupuje. A pokud v týmu nedojde k radikálním změnám, je možné, že do nejvyšší soutěže se znovu jen tak nepodívá.

"Vyrovnanost ve druhé lize je velká, ale držím jim palce, do první ligy patří," říká bývalý internacionál David Rozehnal (41), který hrával za PSG a Lille.

S Bordeaux to nevypadalo dobře už v minulé sezoně. Když 25. dubna 2021 Girondins prohrálo s Lorientem 1:4, zdálo se, že sestup o patro níže bude aktuální už v tuto chvíli. Jenže následně Bordeaux tři ze čtyř utkání vyhrálo a udrželo se.

Tento rok už to bohužel nevyšlo. Bordeaux začalo ročník prohrou 0:2 s Clermontem, na první výhru čekalo až do šestého utkání a během devatenácti ligových zápasů, do kterých v kalendářním roce 2021 nastoupilo, vyhrálo pouze tři. Hned bylo jasné, že je zle.

A ještě hůře, když ani jarní část sezony nezačala lépe. "Tam jsem si všiml, že Bordeaux se krčí v nižších patrech tabulky. Upřímně musím říct, že jsem teď Girondins fandil, vždycky jsme s nimi na jejich starém stadionu hráli krásné zápasy. Ale důvody jejich pádu pojmenovat nedokáži, Bordeaux vždycky za mých let ve Francii patřilo do špičky a minimálně v šestce se pokaždé pohybovalo a pralo se o poháry," řekl Rozehnal, mistr Francie z roku 2011.

Poháry byly letos na hony vzdáleny. V lednu přišla demolice 0:6 od Rennes, v únoru 0:5 od Remeše, v dubnu 1:6 od Lyonu... Dostat 91 branek za 38 zápasů? Takhle mizerný výsledek v TOP 5 evropských soutěžích má už jen Fürth v Německu, jinak se mu nikdo ani nepřibližuje. První zápas s čistým kontem navíc Girondins odehrálo až v dubnu. Katastrofa byla neodvratitelná.

Přitom v Bordeaux se snažili, na začátku února vyhodili trenéra Vladimíra Petkoviče, který byl na lavičce šest měsíců, a nahradili ho Davidem Guionem, jenž dlouhodobě odváděl kvalitní práci v Remeši. Do týmu měl vnést klid a pořádek, ale bylo pozdě. "Nezasloužíme si být v Ligue 1," řekl pro The Guardian o předminulém víkendu, když klub remizoval 0:0 s Lorientem a svou naději alespoň na baráž poslal do roviny teorie.

Podobný názor měli i příznivci mužstva, kteří během utkání zaházeli hřiště toaletním papírem a donutili tak sudího bitvu na několik minut přerušit. Hesla, která nejčastěji padala, sdělovala, že současný výběr je ostudou 140leté historie. "Pro některé z fanoušků může být fotbal jediná radost, kterou v životě mají... Musí to teď pro ně být strašně náročné. Nejen ten sestup, ale už sledovat vývoj takhle neúspěšné sezony," řekl rodák ze Šternberka.

Co se to s mistrem Francie z roku 2009 a čtvrtfinalistou Ligy mistrů z roku 2010 vlastně stalo? Mnohdy se jako začátek konce označuje přesun na stadion Matmut Atlantique, který byl postaven pro Mistrovství Evropy ve Francii v roce 2016 a klub se do něj přesunul v závěru ročníku 2014/15.

V následujících letech se ukázalo, že to nebylo dobré rozhodnutí. "Tohle se doopravdy nepovedlo, byl to špatný krok pro všechny zúčastněné. Stadion je obrovský a hrát na stánku pro 42 tisíc když vám chodí 20, to není pro hráče nic příjemného," řekl pro Gold FM tehdejší starosta města Pierre Hurmic.

Mezi lety 2016 a 2018 se sice tým ještě dvakrát dokázal umístit na šestém místě, jinak už na tom ale nikdy nebyl lépe než dvanáctý. Bordeaux se snažilo nepokoušet osud, a když v roce 2021 tak tak uniklo hrobníkovi z lopaty, rozhodlo se v létě masivně posílit. Jenže to moc nevyšlo, velká část z deseti letních nových tváří je označována jako slušný přešlap.

Například jedenatřicetiletý brazilský středopolař Fransérgio, o kterém se mluví jako o vůbec nejhorším přestupu sezony. Bývalý hráč Bragy snad symbolicky nosí na dresu třináctku... Zklamáním je také působení Senegalce M'Baye Nianga, který mezi lety 2018 až 2020 za Rennes vstřelil 21 gólů. Za Bordeaux uspěl jen třikrát a co hůř, na hřišti vypadal často naprosto nezaujatě. Následně byl vyřazen z kádru po hádce se sportovním ředitelem Admarem Lopesem.

Na klub teď čeká druhá nejvyšší soutěž, a tam to bude pořádná dřina. Návrat rozhodně není jistý. "Bojím se, že oproti české lize, kde ve finále když po sestupu udržíte hráče, můžete se za rok zase vrátit jako teď Brno, to ve Francii je hodně odlišné. Vyrovnanost je velká," ví někdejší mistr Evropy do 21 let.

A špatně se mu dívalo také na bývalého reprezentačního spoluhráče a kamaráda Jaroslava Plašila, který je v Girondins asistentem trenéra. Fotbalový svět obletěly záběry, jak někdejší dlouholetá hráčská opora obrečela jednu z nedávných proher. 

"Mrzelo mě to moc, protože vím, že to je člověk se srdcem na správném místě. Na těch záběrech, kdy seděl a brečel na střídačce, bylo vidět, že mu osud klubu není lhostejný. Fanoušci to oceňovali a na sociálních sítích se vyjadřovali pozitivně, přáli si, aby v klubu zůstal a pomohl ho co nejrychleji vrátit zpátky do ligy. Věřím, že Jarda Plašil ještě něco na trenérské pozici dokáže," dodal.

Bordeaux sportovně padá do druhé ligy poprvé od roku 1960, jen v roce 1991 bylo mimo kvůli administrativnímu sestupu. Jak dlouho se bude na Ligue 1 dívat zpovzdálí je ve hvězdách...

Autor: Livesport.cz / Martin Tomaides

Komentáře (78)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Neodvážím se odhadovat budoucnost Girondins. Polovina současného kádru tam byla na hostování, přišlo několik hráčů které vůbec neznám, skončil Koscielny, Costill zase šel neskutečně dolů. Ofenzívě fungovala dobře, ostatně dali stejně branek jako páte Nice, ale když dostaneš o 55 branek více než OGC tak je to potom těžký. Bez ofenzívy se někde dole v L1 hrát dá, to nám rok co rok dokazuje třeba Reims, ale tým musí umět bránit. Hádám žě ti co dávali branky odejdou za lepším a bude problém.

Ligue 2 není kvalitní soutěž, ale musíš tam hrát chytře. Pořád je to taková ta liga, kde se hraje systémově na výsledek 1:0. Nepočítám že to tam budou ničit individuální kvalitou jako Toulouse. Snad se to tam pročistí a tým opět bude mít nějakou identitu, těch hráčů se tam protočilo tolik že mi je z toho klubu až smutno. Čekám boj o první šestku, ale nevěřím že se příští rok hned vrátí.

Reagovat
kylo ren

Myslíte že je Putin fakt takovej magor že by zaútočil na Polsko nebo Slovensko?

Reagovat
Salfovic

Ne, ale Bordeaux by mohl dát ránu z milosti.

Reagovat
kylo ren

Tak tam pomůže jen kalasnikov

Reagovat
milan78

kdyby to zkusil, tak by snad dopadl jako král Kazisvět.., dle mě nemá lidi/techniku..., dat ukrajincům bombardéry.., tak je brzo uvidí Moskva na nebi

Reagovat
milan78

kadyrov by zaútočil i na Měsíc

Reagovat
Salfovic

Kdyby věděl kde je.

Reagovat
uff

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Hyrax

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
kylo ren

Reagovat
jk

Reagovat
uff

Kadyrov je len loutka. On toho nakecá. Popritom, keby padol Putin tak je na druhý den mrtvy.

Reagovat
Kily

já jsem v klidu, Kadyrov nám během tří měsíců opakovaně ukázal, že umí jenom hloupě kecat, s tou svou bandou špinavých hrdlořezů jsou od začátku jen k smíchu

Reagovat
ACSeRw!n

po zemi urcite ne. max raketama

Reagovat
Bowie

Na Polsko nie a Slovensko pod vedenim ficka a nackov samo poziada o vstup do RF.

Reagovat
smazaný uživatel

tak debilná otázka k článku o smutnom osude 140 ročného klubu ktorý padol na dno, može prísť fakt len od fanúšika MU.

Reagovat
hematop

Chtěl jsem dávno už rozvést diskuzi na téma Lobotomie a fanoušci Manchesteru united. Znám minimálně 5 lidí, co fandí tomuto unikátu. Všichni mají hodně věci společných. Jsou extrémně hloupý, jsou strašně velicí a rádi poučují ostatní o tom co je dobré a co zlé. Nevíte náhodou prosím někdo jestli je to nějaká jasná diagnóza? Nepřišli na to už Američtí vědcí? Jen se ptám.

Reagovat
milan78

rozehnal kua ten mi pohřbil tiketů

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Igli

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Kucka

Reagovat
REPLIKATOR

Co čekali, když přivedli Koscielnyho. Ten chlap je symbolem neúspěchu.

Reagovat
Kornovec

to je velka neprijemnost, doufam,ze to nejak ukopou a vrati se hned zpet jako Schalke v Nemecku, ale bude to tezke. Podobny pruser je i FC Janov v Serii A.

Btw. to nemohli najit opravdoveho experta? David sam rekl, ze to zacal sledovat az v polovine sezony a o duvodech vlastne nic nevi. Tak to diky za nic.

Reagovat
Noustress

No neviem, Auxerre sa vracá 10 rokov a toto vidím tiež na dlhšie

Reagovat
JeséRodriguez

bohužel

Reagovat
Kornovec

Snad tu baraz daji. I kdyz Saint Ettiene mam taky rad.

Reagovat
Langi

z Ligue 2 se těžko leze, pokud už člověk spadne...je to směska odpadu z Ligue 1 z posledních 10 let a nevyzpytatelných, často až poloamatérských, týmů, které měly štěstí v Ligue National...finančně to tam asi nebude bůhvíjaké a týmy se po sestupu musí dost finančně uskromnit...herně ty kluby hrají často prasácky a účelově na 0-0, 1-0. Žádná extra podívaná to není a tým čeká doslova plných 38 těžkých zápasů.

Ne, že by snad v Bordeaux letos hrál někdo vyloženě zajímavý, ale je otázka, jestli si budou vůbec moct finančně dovolit udržet alespoň ty vysloužilce jako Costil, Briand, Niang nebo Guilavogui, kteří by je možná i byli schopni do té L1 dokopat zpátky...myslím si, že to pro ně bude docela problém...ono nejenom Auxerre leze nahoru 10 let...Sochaux, Ajaccio...Guingamp a Caen spadli nedávno a hrají střed

Reagovat
Kepy_FCB

Bordó a velkoklub

Reagovat
Rudnevs

Lol oni spadli Tak to ma uprimne teraz hodne zaskocilo. Ale prajem skory navrat. Z pohladu fanusika Schalke viem, ake je to tazke.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ty co sleduješ skrz naskrz druhou i třetí německou ligu si nepozreš alespon 1 za týden tabulky všech ostatních lig? Nevěřím

Reagovat
Rudnevs

Co si ja uz nepozeram skoro ziadne zapasy uz nemam cas na taketo veci

Reagovat
Seydou Doumbia

Škoda

Reagovat
Kucka

Reagovat
Ichbin Kobalt

kura kde su ty časy Bordeaux ,Auxerre v LM

Reagovat
Kornovec

Jn. A Racing Lens titul se Smicerem v pamatne sezone 97/98 tusim, kdy se o to rvali prave s AJA.

Reagovat
Seydou Doumbia

Alespon Lens baví fotbalem a hraje nad své možnosti dost vysoko.

Reagovat
isokarhu.

Pád Bordeaux ma mrzí o to viac, že som na nich chodil pravidelne keď som na Universite de Bordeuax robil PhD..... Akosi to prirastie k srdcu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
$$CaptainKokotko

Jak se chtěl pochlubit, že má PhD

Reagovat
Mato178178

presne

Reagovat
jsemdement

rekl chodil

ne vychodil

Reagovat
Witcher

Česky to vyznělo všelijak

Reagovat
ratusek

Reagovat
DidusIneptus

Fandím Metám a Štrasburku. Ale pádu Girondin Bordeaux je mi líto. St Étienne, který také nepatří jinam než do nejvyšší soutěže, se ještě zachraňuje v baráži.

Reagovat
Lojd

Ted se divam na tabulku Ligue1 a... jaktoze jde do Poharu Uefa devaty misto a 6.,7. a 8. nic? To tak je dycky nebo Nantes vyhrali pohar a v te tabulce je to tak zaneseny?

Reagovat
Kop do titulků

Je to díky tomu že Nantes vyhrálo pohár

Reagovat
Lojd

Diky!

Reagovat
smazaný uživatel

Ked som hrával už neviem koľký ročník FM, tak Henry Saivet bol jeden z wonderkids a hravál práve za Bordeaux. Kde zmizol? mohol ich zachrániť :)

Reagovat
Seydou Doumbia

od minulého roku bez angažmá co odešel z ligue 1 do newcastle a k turkům tak hrozný propad...

Reagovat
smazaný uživatel

ty kokso, to som nevedel. Diky za info. Škoda ho, kluka

Reagovat
Seydou Doumbia

Víš co je sranda? Akorát vyšla expreska ve které píšou že se Saivet upsal druholigovému Pau.

Bývalý hráč Bordeaux a Newcastlu Henri Saivet si našel nového zaměstnavatele stranou pozornosti. V 31 letech se po roce bez fotbalu na dva roky upsal druholigovému francouzskému Pau

Reagovat
smazaný uživatel

No super, dufam ze sa chytí chalan. Ešte dva, tri rocky by mohol odohrat. Budem ho sledovať

Reagovat
Sosi

Proč se nezeptají spíš Plašila?

Reagovat
Tochal

Plašil s českými novináři odmítá komunikovat.

Reagovat
Seydou Doumbia

jakto?

Reagovat
Kucka

Reagovat
Seydou Doumbia

Saint Etienne

Reagovat
Mandanda_30

Saint Etienne zajimavy zavěr od fanoušků

Reagovat
Seydou Doumbia

nečekal jsem že by nechali hosty slavit na jejich stadionu

Reagovat
Mandanda_30

Reagovat
Mandanda_30

Chudáci hasiči tam běhaj ještě teď

Reagovat
Seydou Doumbia

mi to na nova sport už vypli ten přenos co se děje? fakt je to tak podpálený?

Reagovat
Pipo123

Veď tam napadli vlastných hráčov, tam dostali pár krát na tvár šupu od fanúšikov.

Reagovat
Seydou Doumbia

za tu celosezonní blamáž bych jím taky jednu vrazil kdo to nestihl do šatny ten už si v Ligue 1 a Ligue 2 nezahraje

Reagovat
Mandanda_30

Jo oni to byli hráči aha Já myslel že jen fandové, tak je to trošku něco víc

Reagovat
Mandanda_30

já sledoval takovou.... speciální internetovou stanici Ale už mně to taky vypli no jako komicky tam všichni naběhli samozřejmě a ty světlice a petardy nebo co to tam všechno házeli za sračky trošku začalo tvořit menší plamýnky, tak tam pomateně běhali policajti a hasiči, moc se tam ale nemlátili jen se tam párkrát někdo napřáhnul, ale většinou se netrefili, takže na Francii to byl jen takovej průměr ... snad se nikomu nic nestalo, ale ta zoufalost a utrpení fandů ASSE byla docela humorná musím uznat

Reagovat
Mandanda_30

Jako asi 90% těch petard naházeli ke vchodu tunelu, takže si myslím že určitě to někdo hodně blbě zchytal

Reagovat
Mandanda_30

a světlicí a všech možnejch věcí...

Reagovat
Seydou Doumbia

nic jinýho bych od saint etienne nečekal

Reagovat
REPLIKATOR

Auxerre

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo, ako je na tom mládež Auxerre? Čo si pamätám, patrikla k tým lepším a celkom produkovali.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele