​Dokumentaci dostavby městského okruhu chce Praha předat stavebnímu úřadu v září

​Dokumentaci dostavby městského okruhu chce Praha předat stavebnímu úřadu v září

26.5. - Vedení pražského magistrátu předpokládá, že by dokumentaci k dostavbě chybějící části městského okruhu předalo stavebnímu úřadu letos v září. Následně bude s úřadem řešit jeho připomínky. Na včerejším jednání magistrátního dopravního výboru to řekl náměstek primátora Adam Scheinherr. V současné době je záměr projednáván v procesu strategického posuzování vlivů na životní prostředí tzv. SEA. Město musí také schválit nutné změny územního plánu.

Chybějící úsek okruhu, známý jako Vlasta, bude měřit 10,3 kilometru, z toho větší část povede v tunelech. Kdy se začne stavět, není jasné. Vyčísleny zatím nebyly ani náklady, hovoří se však až o 100 miliardách korun.

"Letos v září bychom mohli celkovou dokumentaci odevzdat na stavebním úřadu, aby se jí začal zabývat," řekl Scheinherr.

Kdy bude projednání dokončeno, bude záležet na množství připomínek stavebního úřadu a jejich vypořádání. Podle náměstka půjde o rozsáhlou dokumentaci. "Je to jedna z nejrozsáhlejších staveb, co jsme tu kdy měli, oproti tunelu Blanka je to dvojnásobek," řekl.

Nyní je zpracovávána dokumentace v procesu SEA a zároveň město s ministerstvem životního prostředí projednává také posuzování vlivu stavby na životní prostředí v druhém řízení, tzv. EIA. Původní návrh, který získal toto povolení, nechalo město přepracovat. Přibyly tunely a stavba je podle náměstka proti původnímu řešení ohleduplnější k životnímu prostředí i samotnému městu.

Pro výstavbu je pak nutný rovněž soulad stavby s zemním plánem. Potřebné změny by mohly být schváleny v druhé polovině roku 2023.

Vedení Prahy nechalo v roce 2019 přepracovat původní projekt dostavby. Proti dřívějšku jsou v aktuálním plánu z původních 4,2 kilometru na 8,5 kilometru prodlouženy tunely, změnily se výjezdy z nich a změněny jsou i podoby vybraných křižovatek. Na některých místech v blízkosti stavby budou pozemky určené pro výstavbu i pro novou zeleň.

Městský nebo také vnitřní okruh staví město ze svých zdrojů. Funguje v úseku z Pelc-Tyrolky tunelem Blanka směrem na Prahu 6 a 5 a Strahovským tunelem a Mrázovkou k Barrandovskému mostu a dále po Jižní spojce. Na východě města končí Štěrboholskou radiálou. Uvnitř okruhu žije zhruba půl milionu obyvatel. První část okruhu začala fungovat v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka.

(čtk)

Ilustrační foto: LAN 
spinner