O2 přesune kanály Primy na vzdálenější místa v nabídce. Nejlepší pozice dostane Nova

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 5. 2022 12:48
O2 TV od června přesune kanály skupiny Prima na vzdálenější místa ve své nabídce. Naopak na prémiové přední pozice se dostanou kanály Novy nebo některé sportovní stanice. Důvodem je nová smlouva s Primou, která zamezuje přetáčení reklam při zpětném zhlédnutí. O2 to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Ke změně řazení na předních příčkách kanálů O2 TV dochází na základě nové komerční dohody. Skupina Nova podle šéfky obsahu O2 TV Anny Lenerové využila možnosti si za prémiové pozice zaplatit stejně jako v minulosti Prima. 

Od června se tak dopředu na uvolněné pozice posouvají stanice Nova Cinema, Nova Fun, Nova Gold, Nova Action a Nova Lady. Výše se pak posunou také sportovní stanice, část filmových nebo například zpravodajská BBC World News. Pokud zákazníkům nový seznam kanálů nevyhovuje, mají možnost si jednoduše vytvořit vlastní pořadí stanic, které bude odrážet jejich preference.   

"Skupina Nova již delší dobu chtěla viditelnější a pro diváky lépe dostupná místa v seznamu kanálů. Ozývali se nám i samotní zákazníci, kteří chtěli mít stanice Novy po ruce hned - bez nutnosti listovat v EPG. Proto měníme od 1. června pořadí kanálů tak, aby odráželo nejen stále vyšší kvalitu obsahu Novy, ale i zachování všech funkcí, za které si zákazníci v IPTV platí - tedy možnost libovolného přetáčení," dodala Lenerová.

Od 1. června také nebude v O2 TV fungovat přetáčení vpřed při sledování pořadů televize Prima z archivu. Podle operátora to byla v současné době jediná technická možnost, jak vyhovět požadavkům televize na zákaz přetáčení reklam.

"S ohledem na striktní požadavky FTV Prima jsme neměli jinou možnost než funkci posunu vpřed ve zpětném zhlédnutí na jejích kanálech zcela odebrat," uvedla Lenerová.

Prima rozhodnutí podle ředitele strategie Lukáše Kubáta respektuje. "Všem operátorům, tedy i O2, jsme nabídli stejné podmínky pro omezení přeskakování reklam. Kromě varianty s plnou reklamou i různé varianty zkrácení reklamního bloku, či dokonce možnost zakoupení práva sledovat pořady zcela bez reklam, a vylepšit tak uživatelům zážitek z jejich sledování. Záleží pouze na rozhodnutí operátora, co svým zákazníkům poskytne či umožní," řekl.

Televizní operátoři kvůli výši poplatku ale několika možností, jak objem nepřetáčené reklamy při zpětném zhlédnutí snížit nebo zcela eliminovat, nevyužili. Většina z nich podle vyjádření Primy nabídne v režimu zpětného zhlédnutí zhruba poloviční reklamní bloky.

O2 TV je největším tuzemským poskytovatelem služeb internetové televize IP TV s téměř 600 tisíci zákazníky. Patří do skupiny PPF, stejně jako CME, která provozuje TV Nova.

Šíření televizních kanálů prostřednictvím internetu nabízí mimo jiné také T-Mobile nebo Vodafone. Podíl IP TV na televizním příjmu v Česku se pohybuje okolo 22 procent. Za posledních pět let se zvýšil 5,5 krát. Celkově do televizní reklamy loni šlo přes 64 miliard korun. Reklamy při zpětném zhlédnutí pořadů přetáčí dvě třetiny lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy